Обучителна кампания „Православните семейни ценности срещу наркотиците” - І модул, 1 част

17.09.2015 г.
Автор: Архангел.бг

На 15 и 16 септември в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” се проведе І част от обучението за превенция на зависимости „Православните семейни ценности срещу наркотиците”.

На пресконференцията сдружение „Отвори очи”, реализатор на проекта, съвместно с Дирекция „Превенции” на община Варна и фондация „Човек на фокус” разясниха целта на кампанията – да бъдат подпомогнати свещеници и активни членове на 7 варненски енории в усвояването на знания и умения за изнасяне на беседи пред енориашите по темите за зависимостта от наркотици. Проектът се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан. Също така беше изнесена информацията, че ПЦДОН „Св. Боян Енравота” в Аспарухово вече е получил лиценз за своята дейност, плод на години неуморна работа.

Първата част на тренинга имаше задачата да подготви теоретично участниците за изнасяне на беседа на тема „(Не)зависимост от наркотици – поглед на науката и поглед на Православието“. През първия ден лектори бяха д-р Борислав Станчев от Дирекция „Превенции” – Община Варна и свещ.ик. Василий Шаган, ръководител на ДПЦ „Св. Архангел Михаил”.

Д-р Станчев говори по темата от гледната точка на науката и на базата на своя 15-годишен опит в лечението на зависимости към наркотици, алкохол и хазарт. Той изнесе тревожни данни от статистиката за Варна, според които най-употребяваната дрога е марихуаната, следвана от амфетамини, кокаин и екстази, изместващи на заден план хероина, но все по-често се среща и употреба на новите синтетични наркотици. Според последното изследване от м. декември 30 % от учениците в 9 и 10 клас на варненските училища са употребили поне веднъж в живота си някоя от незаконните дроги, като в 85-90 % от случаите става въпрос за марихуана, около 5 % – амфетамини, кокаин и екстази, под 1 % – хероин. Тревогата се засилва и от факта, че сред обществото няма ясна представа за вредата от най-разпространените дроги и, което е най-странно, расте процентът на апелиращите и съгласните да се легализира употребата на марихуана и в България. Допълнително всяка година в страните на ЕС се откриват между 85 до 105 нови наркотични вещества, произведени най-често в лаборатории в Китай, имитиращи ефекта на забранените дроги, неуловими за тестовете за наркотици, продавани дори по-евтино, най-често през интернет. Те се разпространяват по-лесно, защото още не са обхванати от законите и не подлежат на санкция. Тоест, предлагат се на употребяващите като законни, което още повече намалява бдителността. Проблемът е, че това са много по-силни дроги, с комбиниран състав, развива се много бързо зависимост към тях и много по-често водят до летален край. А при някои дори няма време да се развие зависимост, защото интоксикацията е много силна и бързо се стига до предозиране и смърт. Особено когато се приемат комбинирани с алкохол.

Доктор Станчев обърна внимание колко важно е тази информация да достигне до младите хора, преди някой да им предложи тези опасни психоактивни вещества, за да са наясно и да вземат предпазни мерки, ако все пак решат да ги употребяват вместо забранените наркотични вещества. Той сравни ситуацията с времето, когато е имало много смъртни случаи на предозирали хероин, защото е било забранено да се обяснява на зависимите как да се предпазват от това. Но също така е важно как ще се говори с тях за опасността, защото чисто морализаторският подход не дава резултат. В повечето случаи дрогата при употребяващите замества нещо, което им липсва, или потиска проблем, с който не знаят как да се справят. Ако се премахне причината, и следствието (вземането на дрога) ще отпадне. Нужно е да се разговаря с децата, преди да се е стигнало до вземане на дрога. Този разговор иска да ги защити от лоши примери и лоша среда, вместо да се мисли после как да се лекува организмът им и да се намали зависимостта им. Цялото общество трябва незабавно да обърне внимание на този проблем.Трябва да се създаде среда, която да бъде контрапункт и да дава алтернатива, като ясно заявява позицията си срещу дрогите и още повече срещу легализацията им.

В лекцията си „Православните ценности и възпитанието на личността” Отец Василий поднесе гледната точка на Православието по темата.

Възпитанието е необходим и отговорен момент. Безотговорно е твърдението за свободата на подрастващите, според която те сами могат да правят избор за своето възпитание. В своята непълнолетна възраст те все още формират своята свободна воля и не могат да правят свободен избор – следователно все още не са свободни. И както на един човек, лишен от свобода, се дава знание и опит за промяна, така и на младия човека, който формира своята свобода, е необходимо да се даде храна за утвърждаване на характера, на волята, на основните добродетели и дори на индивидуалните качества. Чрез възпитанието, което му дават родителите, той придобива своята свобода. Защото свободният човек е този, който умее правилно да избира между истината и лъжата, между доброто и злото. А за да умее, трябва да бъде научен. Свободата наистина е най-големият дар на човека, но за да боравиш с него, той първо трябва да бъде придобит. Родителите имат право да предадат своите виждания, своята култура и вяра на своите деца, но и носят пълната отговорност да ги доведат до основната цел на възпитанието – истинската свобода.(...)
Днес много се говори за ценностите, но когато става дума за човека, свойствата на тези ценности трябва да отговарят на нуждите на възпитанието, изграждането и живота на човека. Ценностите не могат да съществуват отделно сами за себе си – те винаги са в ненарушима система, водеща към необходимата цел. Свързаните в система ценности имат един дух и могат да изградят един смислен образ. Изясняването на въпроса за същността човека и човешката личност, от своя страна, може да отговори на много въпроси и пряко касае възпитанието.(...) 
В подкрепа на малкото семейство във възпитанието е важно да участва Църквата – семейството на Бог Отец, където всички Негови чеда са призвани да живеят в едно цяло, както Бог в Троица е един. Тя не е само пазителка на християнските ценности, а умее да ги покаже в система, и знае традицията на тяхното преподаване. Именно традицията, живото Предание, е връзката ни с Извора на живота. Както и Евангелието – законът на обичащия ни Отец, който внася ред в живота ни, ако го познаваме и живеем според него.(...)
Цялата лекция - ТУК

Втората част (29.09.2015) ще има практическа насоченост. Подборът на участниците в нея е на доброволен принцип, като желателно е да продължат тези, които ще изнесат беседи по енории в следващия етап от проекта. Те ще бъдат подпомогнати от организаторите на проекта за реализирането на беседата през месец октомври.

Програма за 29.09.2015
10.00 - Регистрация
10.30 – 11.30 Методика за провеждане на беседи – част 1 (Свещ.ик. Василий Шаган)
11.30 – 12.00 Кафе-пауза
12.00 – 13.00 Методика за провеждане на беседи – част 2 (Йерей Михаил Манев)
13.00 – 14.00 Обяд
14.00 – 15.00 Методика за провеждане на беседи – част 3 (Прот. Георги Фотакиев)
15.00 - Кафе-пауза
15.30 - Съставяне на график за изнасяне на беседи през м.октомври по енории


(следва)

Още по темата
Още от Събития

Заупокойна молитва за Левски и загиналите за свободата на България

19.02.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 18 февруари храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, беше домакин на инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски”. Беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България, а в залата на втория етаж беше представена беседа за Васил Левски...

Девет години от упокоението в Господа на отец Георги от Жегларци

12.02.2024 г. | Десислава Неделчева | Събития

Веднъж отидохме при отец Георги в Жегларци... Извинихме се, че му прекъсваме работата, че сме дошли по никое време, а той, зарадван, ни подкани да влезем в къщата. После, като насядахме около него, каза: „Вие не сте дошли сами, Христос ви е довел тук.”

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Какво се случва в центъра