Тържество на истината

18.03.2019 г.
Автор: протойерей Михаил Манев

Проповед на протойерей Михаил Манев в Неделя Православна. За Божия образ в нас, Неговите икони, и за преп. Алексий, човек Божий. 17 март 2019 г. храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Възлюбени в Господа братя и светии,

Да си част от Църквата, означава да я съзиждаш, да я съграждаш, както апостол Павел казва – като живи камъни. И то ние, светиите, сме свети не защото сме достойни, а защото Главата на Църквата е свята. Ако Христос Божият Син е свят, то ние, които сме се прилепили към него, сме светии. Избрани да бъдем такива. Призвани да бъдем свидетели в този свят за Него. И ето тази неделя, една-единствена неделя в годината ние честваме Тържеството на Православието. Този празник е извикан по време на Седмия вселенски събор, когато се утвърждава почитането на иконите, когато истината тържествува над лъжата.

Всяка една ерес и всяка една лъжа в този свят има за цел Богочовека – да промени нашата вяра, разбирането ни за Него, Неговото изложение в този свят за Божествената любов към нас, Неговите икони. Защото първата икона, която е създадена в този свят, е човекът, човекът като образ на Бога, човекът като Негово подобие. И от този момент нататък злото се изправя срещу този образ. Защото Бог ни е създал със свободна воля и тази свобода се изразява в това, да изберем да бъдем Негови или не. Да изберем да бъдем част от Неговия живот тук, в света, с надежда за вечен живот, или да вървим по прищевките на ума си. И в този наш избор за образец имаме Христос. Той, Който е напълно съвършен, без никаква измяна или непълнота, Той решава да приеме човешки облик, за да може да възстанови отново Своя образ в човека, да ни покаже как ние трябва да живеем в този свят, за да можем отново да възстановим тази икона, разкъсана от греховете ни, от страстите ни, от щенията ни, от нашето отдалечаване от Бога. Как да реставрираме този образ в нас?

Иконопочитанието е всъщност утвърждаване на това, че Бог е станал човек, и в Своята човешка природа Той може да бъде изобразяван. Може да бъде изрисуван с черти и бои, но не автентичен Негов образ, а Неговата духовна същност. Онази идея, която се състои в това, че човекът отново може да бъде част от Бога...

В неделя ние идваме тук и се причастяваме. Да бъдеш причастник, означава да имаш част от Този, при Когото отиваш, да имаш дял в Него. Да се причастиш, означава да приемеш Христос в Неговата пълнота, с Тяло и с Кръв, да го приемеш, за да може Той отново и отново в тебе да живее, и ти отново и отново да свидетелстваш в този свят, че си Негов, че си Христов, че този образ, който го имаш в себе си, е образът Христов... И животът, който имаш, да е като Неговия (...)

Днес честваме паметта на преподобния Алексий, човек Божи. Дете, родено и живяло в богато семейство, в дворец със слуги, в охолство. Ала той решил и обикнал Бога, запознал се с Него и пожелал да Му посвети живота си, за да може да бъде в царството Божие. И в деня на сватбата си напуснал този живот и заживял в далечни земи като просяк край храма. Не се открил и след време, когато се върнал, и така до смъртта си, когато описал целия си живот и станало ясно на всички, кой е той. Живял така не защото му харесвало как хората страдат за него, а за да наследи царството Божие, да може да изчисти тази икона, която Бог е създал, и тя да свидетелства за неговия подвиг (...)

Да се изправиш срещу себе си и да желаеш да бъдеш Христов, да бъдеш Божий, става единствено и само със любов – любов към Бога. Не към тези около нас, не към твоето тяло, а любов към Онзи, Който отново и отново те създава, отново и отново те ръкописва, за да имаш дял в Него. Когато тази любов вземе връх в твоя живот, когато тази любов стане същина на твоето съществуване, тогава да си Божий, е естествено. Нашата любов ни изобличава в този, към когото тегли сърцето ни (...)

Още по темата
Още от Проповеди

Да Го посрещнем с радост!

21.04.2019 г. | отец Алексей Атанасов | Проповеди

Няма друга причина един цял град да посрещне един човек като цар, с голяма радост, ако не се е случило нещо, което излиза извън нашите разбирания за съществуването ни… И тук идва въпросът, дали ние ще посрещнем днешния ден, както тези хора?...

Нашето възкресение. Слово за Лазарова събота

20.04.2019 г. | йеромонах Игнатий (Шестаков) | Проповеди

Днес си спомняме чудото, което Господ Иисус Христос сътворил на път към Своите страдания... преди началото на Страстната седмица Господ ни дава радостта на възкресението, напомня ни, че Той може да ни възкреси и да ни избави от всякакъв грях, разложение, смърт и тление....

Как да станем първи

15.04.2019 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Величието на човешката душа не се измерва спрямо желанието за притежание на богатства, имот и слава. Величието се измерва спрямо любовта, която имаш към Бога…Когато начинът ни на живот да бъдем последни, стане ежедневие, тогава вече имаме шанс и ние да влезем в царството Божие...

Какво се случва в центъра