Свидетелство за правдата

30.10.2020 г.
Автор: Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий Радович

Интервю с Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий Радович (1938-2020) при гостуването му във Варна в рамките на 21-та Седмица на православната книга - 2019. Разговор на иконом Василий Шаган, Анула Христова и Весела Игнатова с митрополит Амфилохий за ролята на Църквата в света и други важни въпроси за съвременното общество. Превод Борислав Аврамов.

   – В съвременния свят и това, което се случва в постхристиянска Европа, може да кажем, че живеем в епоха, когато се формира нов социален строй. В някои страни дори се говори за формиране на ново законодателство относно устройството на обществото и семейството, възпитанието на децата и тяхното образование. От една страна, виждаме, че хуманизмът е издигнат до религия, и това се наблюдава повече от век, а от друга страна, понятията за личност и за човек някак си не са много добре формулирани, както в законодателствата на определени държави, така и в съзнанието на съвременния човек. Как мислите, може ли Църквата да повлияе по някакъв начин положително на този процес?

   – Какво може да направим? Православната църква днес, според мен, е длъжна да играе най-важната роля в човечеството – автентичния християнски опит в историята. Православната християнска църква е запазила душата си, запазила е вярата си. Както казва известният кардинал Каспeр, от времето на папа Йоан Павел II: „Ние имаме нужда от вас, православните”. „Защо – питам аз, – вие сте огромна организация, по целия свят имате влияние?” А той казва: „Вие пазите вертикалата Бог-Христос-човек-история, а ние сме в опасност да се изгубим по хоризонталата”. Затова е дълбоката криза и при римокатолицизма, а протестантизмът пък е поел вече по път, който почти поддържа антихристиянския дух на съвременния западен човек. Така че Православната църква има сили, но тя трябва да се завърне към светите Отци, да се върне към вековния църковен опит на православния Изток, който се е запазил. И трябва да се върне към този опит, от една страна, за да запази своите православни народи, а от друга, за да свидетелства за този автентичен Евангелски опит пред целия свят.

   – Но ако позволите, въпреки всичко съвременният човек, както го нарекохте Вие, хуманистичният човек, все пак се намира в търсене на някаква социална справедливост и въобще в търсене на правдата. Възможно е това чувство за правда да е някакво изконно чувство във всеки от нас. И Църквата не може да остави в никакъв случай своите чеда в тази тяхна борба за правдата. И какво може да бъде свидетелството на Църквата за правдата пред съвременния човек? (...)

Още по темата
Още от Интервю

На Богоявление се освещава водата, която е в основата на всичко

05.01.2022 г. | Марияна Валентинова, д-р Дарин Алексиев | Интервю

Този празник всъщност ни напомня, че трябва да се осветим отново. Не просто да отидем да запалим свещичка... И да не се ограничаваме само с някакво външно религиозно почитание, а да пристъпим към този Христос, към въплътеното Слово, като се очистим от всички лоши мисли...

Младите хора са прекрасни

24.11.2021 г. | Архангел.бг | Интервю

Тази вечер в болницата е починал ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм "Света София" и един от организаторите на поклонническия път "Рилския Чудотворец"... Ще ни липсвате, отче! Ще ни липсват и Вашите проповеди при гроба на св. Йоан Рилски... Вечная память!

Защо му е на съвременния човек Православието?

12.11.2021 г. | проф. Алексей Осипов | Интервю

За разлика от всички идеални образи на човека, създавани в литературата, философията и психологията, християнството предлага реалния и съвършен негов образ.Това е Христос. Историята показва, че този Образ е оказал Своето благотворно влияние на огромно количество хора, които са решили да Го последват в своя живот...

Какво се случва в центъра