Свети Пимен Зографски, скритият равноапостол

02.11.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието на празника на св. Пимен Зографски (Софийски) - 3 ноември, в книжарница „Благослов” получихме нова детска книжка, разказваща неговото житие. „Св. Пимен Зографски, скритият равноапостол” е издание на храм „Св. св. Кирик и Юлита”, гр. Банкя. Автор на текста е Милена Йоцова, учител по Религия, а красивите илюстрации са дело на Димитрина Стоянова.

Книжката е написана на достъпен език и е подходяща за деца в началните класове. В разказа за живота на св. Пимен умело са вплетени още много истории и факти от миналото на гр. София и на Църквата, запознава ни и с други български светии. Към текста има занимателни задачи, които, от една страна, провокират интереса на децата към повествованието, а от друга, проверяват какво са запомнили след прочита.

През тази година се изпълват четиристотин години от успението на св. Пимен Зографски и тази малка книжка е добър повод да запознаем децата си с този наш просветител и будител, изпълнил на дело думите на нашия Спасител Иисус Христос: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва”, и положил душата и живота си, за да проповядва словото Божие и да утвърди народа ни в Христовата вяра през трудните години на робството. Като истински апостол обикаля отечеството ни, обновява, съгражда и изписва църкви и манастири, и навсякъде събира и наставлява Христовото стадо, останало без пастир (Вж. още от житието на светеца и документален филм за него).

Още от Нови книги

Св. Гавриил Ургебадзе. Чудеса и поучения

21.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е издание на Ловчнаска епархия, съдържа свидетелства за чудотворната силна на преподобния Гавриил, проявена в случаи на изцеления, прозорливост, пророчества, духовно ръководство.

„Духовни беседи”, I том - св. Софроний Атонски

08.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Изданието включва беседите на стареца Софроний, изнасяни от 1989 до 1993 г. пред братството и поклонници на манастира „Св. Йоан Кръстител” в Есекс. Те отразяват духовния опит, който е придобил за повече от половин век монашески подвиг...

„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца” - Илиана Димова

23.01.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Заглавието и подзаглавието на книгата ясно насочват към съдържанието и нейната цел – пособие за учители с практико-приложен характер. Автор на изданието е д-р Илиана Димова, дългогодишен учител по религиозно възпитание в детска градина и ръководител на неделни училища...

Какво се случва в центъра