Свети Пимен Зографски, скритият равноапостол

02.11.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В навечерието на празника на св. Пимен Зографски (Софийски) - 3 ноември, в книжарница „Благослов” получихме нова детска книжка, разказваща неговото житие. „Св. Пимен Зографски, скритият равноапостол” е издание на храм „Св. св. Кирик и Юлита”, гр. Банкя. Автор на текста е Милена Йоцова, учител по Религия, а красивите илюстрации са дело на Димитрина Стоянова.

Книжката е написана на достъпен език и е подходяща за деца в началните класове. В разказа за живота на св. Пимен умело са вплетени още много истории и факти от миналото на гр. София и на Църквата, запознава ни и с други български светии. Към текста има занимателни задачи, които, от една страна, провокират интереса на децата към повествованието, а от друга, проверяват какво са запомнили след прочита.

През тази година се изпълват четиристотин години от успението на св. Пимен Зографски и тази малка книжка е добър повод да запознаем децата си с този наш просветител и будител, изпълнил на дело думите на нашия Спасител Иисус Христос: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва”, и положил душата и живота си, за да проповядва словото Божие и да утвърди народа ни в Христовата вяра през трудните години на робството. Като истински апостол обикаля отечеството ни, обновява, съгражда и изписва църкви и манастири, и навсякъде събира и наставлява Христовото стадо, останало без пастир (Вж. още от житието на светеца и документален филм за него).

Още от Нови книги

Грижа за страдащата душа

31.10.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата на доц. д-р Иво Янев посочва границите и пресечните точки между светската психология, психиатрия и психотерапия, от една страна, и пастирската психология, от друга. Авторът е преподавател по Пастирско богословие и Пастирска психология и психотерапия...

Кратък наръчник за катехизическа беседа при поклонничество

23.10.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата е едно полезно богословско пособие, което би могло да се използва за предварителната подготовка при всяко поклонническо начинание на енории, училища, младежки общности...

Преподобни Яков Цаликис. Кратки истории, поучения, свидетелства

20.10.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Кратки истории от живота на св. Яков, негови наставления към клирици, монаси и миряни, както и свидетелства на негови духовни чеда за общуването им с преподобния и за чудесни събития след неговото успение.

Какво се случва в центъра