Свети Николай Чудотворец – разкази на свещеници за помощта на светията

09.05.2020 г.
храм “Св. Николай Чудотворец” на руското подворие в гр. Бари, Италия
Автор: Оксана Головко, Анна Уткина

Първи молитвен опит

Протойерей Николай Ким:

От момента, в който се осъзнах като православен християнин, започнах да чувствам молитвена духовна помощ и възможност за лично духовно общение със светията.

С него е свързан моят първи молитвен опит. Първият храм, в който започнах да ходя в края на осемдесетте години, е Софийският събор в Царско село.

Иконата на светията стоеше в левия олтар, а аз, с всички мъже, стоях отдясно. Постоянно търсех тази икона с поглед, за да усетя подкрепа и защита. И това предстояние пред иконата на светията беше моят първи молитвен опит.

Колко пъти се случва човек просто да призове светията, като свой близък, както в детството – родителите, с надеждата да му помогнат! Тогава вижда реална помощ. Такива случаи са толкова много, че човек не може да ги запомни, защото те са част от живота, а не нещо извънредно.

Изпод ледената покривка в пълно снаряжение

Протойерей Георгий Болгарский, настоятел на църквата в чест на свети Николай (Митишчи, нас. място Дружба)

По време на Великата отечествена война бащата на мой добър познат пропаднал под леда, разбира се, в пълно снаряжение, с шинел. Да излезе сам нямал никакъв шанс. Покрай него бягали войници (при настъпление или отстъпление) без да го забелязват.

Тогава той се помолил: „Господи, помогни! Свети Николай, застъпи се за мен пред Господа!“ И обещал, че ако оживее и му се роди син, ще го нарече Николай.

И изведнъж двама бягащи покрай него бойци се спрели и му помогнали да се измъкне. Този човек оживял и нарекъл сина си Николай. А синът, вече възрастен човек, ми разказа тази история.

И въобще, има много различни и чудесни случаи, свързани с покровителството на свети Николай в живота на изключително много хора. Неслучайно има такава народна поговорка, чийто смисъл е следният: ако искаш Господ да чуе твоята просба, кажи я на свети Николай...

За това как почитат този светия можем да съдим също така по празниците в Бари по повод пренасянето на неговите мощи. Аз току-що се връщам от този град, където се празнуваше 925-та годишнина от това събитие. Събира се буквално целият град, множество поклонници и гости, за да се поклонят тържествено на свети Николай, като му пеят хвалебни химни.

Целият град тържествува и ликува. Преминава театрално шествие – исторически кортеж, хора, облечени в исторически костюми от времето, през което е живял светията.

Хората отиват до базиликата, където настоятелят и кметът на града тържествено посрещат иконата на свети Николай.

А статуята на свети Николай се пренася в морето на 8 май и всички могат да доплуват до нея.

На следващия ден и през следващите две седмици статуята обикаля целия град. Носи се в общината, в детските градини, в социално значимите учреждения. И навсякъде хората я посрещат с радост.

У никого не възниква въпроса: „Защо в този град толкова много почитат този светия?“ – нито у мюсюлманите, нито у юдеите. Всички разбират значимостта на великия светия.

Помощта на светителя, като настоятел на Николския храм, съм усещал и усещам постоянно. Още от първия ден от строителството на храма, който сега е на 9 години. Ние ходехме на мястото, където трябваше да се появи храма, отслужвахме молебни, славехме свети Николай и просихме помощ от него.

Пред очите ми се случваха чудеса – по удивителен начин строежът напредваше, дори в онези моменти, когато изглеждаше, че всички обстоятелства говорят за неговото преустановяване. Всички затруднения се разрешаваха по чудесен начин.

Монтажникът и старецът

Протойерей Владимир Воробьов, храм „Свети Николай“ в Кузнеци:

Моят дядо, московски свещеник, е служил в храма на свети Николай. И нарекъл своя син, моят баща, Николай. А сега моят син и двама внуци също носят това име. Във всички храмове, където съм служил, е имало олтари, осветени в чест на светията, а сега съм настоятел на Николския храм.

Чува ли ни светията? Разбира се. Когато някой от енорията не се чувства добре, всички ние се молим за него и получаваме помощ. А фактът, че енориашите наричат децата си с името на светията, също говори за особената почит към него.

Разбира се, в живота си съм срещал много чудеса, извършени от свети Николай. Например, веднъж при нас дойде абсолютно невъцърковен човек. Той разказа, че като монтажник работел на високо. И веднъж паднал, като увиснал на кабелите. В този миг му се явил някакъв старец, който му подсказал как да действа по-нататък и благодарение на това работникът се спасил. А след това, като дойде в нашия храм, този човек позна стареца и показа иконата на свети Николай.

За всички случаи...

Протойерей Николай Соколов, настоятел на храм „Свети Николай“ в Толмачи:

Свети Николай е най-удивителният светия в християнската Църква и то не само в православната. Той е почитан от православни, от католици и дори от друговерци – дотолкова е велик в своето предстояние пред Бога, в застъпничеството си за света и за всички, които се обръщат към него.

Името на свети Николай постоянно присъства в нашето семейство. В негова чест е наречен моят велик предшественик – Николай Евграфович Пестов, името Николай носи и моят чичо, загинал на фронта.

За пръв път започнах да осъзнавам факта, че аз също съм кръстен в чест на свети Николай, когато бях на 6-7 години. През целия си живот чувствам неговото небесно покровителство.

Денят на свети Николай за мен е личен празник: аз нося неговото име и се намирам под покрова на неговите молитви. Много голяма радост изпитах по време на поклонническото пътуване до мястото, където е живял – в ликийския град Мира, и до неговите мощи, които се намират в град Бари. А след това животът ми се подреди така, че станах настоятел на Николския храм в Толмачи към Третяковската галерия, където се намира една велика светиня – иконата на Владимирската Божия майка. И по Божий промисъл частица от мощите на светията беше предадена в нашия храм.

В деня на моето назначаване освещавах един московски дом, където ми дадоха икона на свети Николай. Тогава не знаех, че са ме назначили за настоятел на храма. Тази новина ме завари у дома, когато стоях с иконата на светията в ръце. С тази икона и отидох в храма, когато там цареше запустение, разруха и нямаше нито една икона...

Какво мога да кажа за самия свети Николай? По неговите молитви всичко в нашия живот се нарежда. Когато се обръщаме искрено към него, той помага. Той винаги е с нас, ако ние сме истински съпричастни и се държим достойно. Чудотворецът се застъпва за нас в най-непредвидени ситуации.

Една от нашите енориашки разказва, че през следвоенните години в Третяковската галерия имало изложба на картини, които се връщали в Дрезденската галерия. Да попадне там човек било невъзможно, хората чакали на опашка по цели дни. И изведнъж към нея се обърнал старец, който я извикал със себе си. Той я превел през кордоните, където не им поискали билет или покана. Когато стигнала до Сикстинската Мадона, тя се обърнала, за да благодари на съпровождащия я старец, но него вече го нямало. Ето така светията помага, когато изобщо не очакваме.

В живота ми много събития са свързани с този велик светец: сватбата ми, раждането на моите деца...

При всички жизнени обстоятелства аз постоянно се обръщам към него.

Превод: Владка Гочева

Източник: pravmir.ru

Още по темата
Още от Православни светии

Богословието като дар и опит. Свети евангелист Йоан Богослов

26.09.2022 г. | Навпактски митрополит Йеротей Влахос | Православни празници

Той бил и на Голгота, по време на Разпятието, удостоил се да приеме Христовата Майка, Пресвета Богородица, бил ученикът на любовта. С богословско слово той записал тези опити от боговидението в Евангелието, а също и в Съборните Послания...

Сърцето като орган на висшето познание

11.06.2022 г. | св. Лука Архиепископ Кримски и Симферополски | Православни празници

За сърцето се говори едва ли не на всяка страница на Библията. От пръв поглед читателят не може да не забележи, че на сърцето се придава значение не само на централен орган на чувствата, но и на най-важен орган на познанието...

Св. Константин Велики в историята на Църквата

21.05.2022 г. | протопрезвитер Тадеуш Харденбрук | Православни празници

Свeти равноапостолен Константин Велики е първият християнски император на Рим. Неговият принос за световната история и за историята на Православната църква е действително забележителен...

Какво се случва в центъра