Духовно просветен център

Свети Лука бърз помощник

17.09.2021 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” получихме новата книжка на Ловчанска Епархия от поредицата „За децата на България”. Тя е посветена на великия светител, изповедник, лекар и чудотворец свети Лука Кримски (Войно-Ясенецки). Както и останалите седем книжки от серията, и тази е с твърди корици, голям формат, с богато илюстриран текст, адаптиран за деца.

Авторът на текста води диалог със своя малък читател и с много любов и благоговение разказва за живота на светеца – неговото детство, учение, световни открития в медицината, беззаветна вярност на Христа, жертвена любов, небесна слава. (Вж. още - predanie.bg) Последната част на книгата разказва за чудесни изцеления на деца с помощта на св. Лука и завършва с кратка стихотворна молитва към светеца.

Прилагаме кратък откъс от книгата:

„Христово детенце, книгата, която държиш, ще ти разкаже за един смел лекар, близък Божий приятел, който също като теб някога бил малък. Името му било Валентин. Неговият баща Феликс работел като аптекар, а майка му Мария била домакиня. (...) Още от малък той много обичал да рисува. Мечтаел, като порасне, да стане художник. Завършил училище и заживял в Киев. Посещавал един голям манастир Киево-печорската лавра. Там наблюдавал онези хора, които от силна любов към Господа, Пресвета Богородица, светиите и ангелите пътували отдалече хиляди километри само за да могат да се поклонят на светините в обителта. В тях Валентин виждал особена красота. (...) В свободното си време той се разхождал край река Днепър и мислел за смисъла на живота, за Бога и за това, как и защо всичко в този свят се е появило. А ти понякога замисляш ли си за това?...”

Още по темата
Още от Нови книги

„Царствено свещенство” – прот. д-р Добромир Димитров

12.10.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата е опит да се изложи учението на Православната църква относно нейните йерархически служения и устройството, което те изграждат. Защо е необходимо да се говори за това днес и защо не бива да губим това предание на Църквата?

„Бог, който се яви в плът” – доц. д-р иконом Теодор Стойчев

15.09.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарницата на Духовно-просветния център е налична книгата „Бог, който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология” на доц. д-р иконом Теодор Стойчев, преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в Шуменския университет...

„За молитвата” - архимандрит Софроний (Сахаров)

04.09.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

За молитвата” е последната книга, издадена приживе от автора. В нея той споделя своя съкровен опит за вярата, съмненията, паданията и духовните дарове по своя подвижнически път и разказва за плодовете на молитвата...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори