„Светецът на моето сърце” – нова книга за св. Нектарий Егински

26.11.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарницата на Духовно-просветния център вече е налична новата книга на журналиста Ангел Бончев, посветена на св. Нектарий Егински. Конкретният повод е изпълването на 100 години от успението на светеца, което честваме през 2020 г. Изданието е богато илюстрирано със снимков материал, включва пространно житие на св. Нектарий, молебен канон, акатист и молитви към него, както и разкази за много негови чудеса. (още за книгата – тук)

В анонс предлагаме една от молитвите в книгата:

Молитва към св. Нектарий Егински Чудотворец

Като се прекланям пред твоето търпение, воля, любов и сила на духа, с които си изтърпял толкова тежки мъки, гонения, клевети и страдания, но не си предал Божията воля, застъпи се за нас, грешните, пред Всевишния, да опази светата Православна църква и всички люде свои от нашествия на врагове и иноверци. Като принасяме от цяло сърце и мисъл своите похвали, ние, почитащите те, с вяра и любов прибягваме към тебе. Ти си се явил сега, угодниче Божий, Нектарие, като утринна звезда, озаряваща омрачените краища на тоя свят с благодатта Христова, която си придобил истински чрез смирено житие и кротък нрав, сподобявайки се с нетленни и свръхестествени обещания. Затова и ние, недостойните твои раби, те молим прилежно: отче свети Нектарие, не забравяй нас, прибягващите усърдно към тебе. Ти, който си сега светлина, просвети помрачените ни от страсти души, озари ума ни и обнови помислите ни, за да се поучаваме от божествените и свещени образи и да не се грижим вече за излишното. Утвърди ни, отче преподобни, във вярата, надеждата и любовта към Господа, нашия Бог. Изцели душевните ни и телесни болести, бъди ни покров и прибежище в скърбите и неволите, вразумление и изправление в съгрешенията, подавайки ни всякога изобилна благодат, за да прославяме Единия и Истински Бог, Който е дивен сред светиите Си, Отец и Син и Свети Дух, сега, и всякога, и вовеки веков.
Амин.

Още по темата
Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра