Св. Гавриил Ургебадзе. Чудеса и поучения

21.02.2023 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налична книгата „Свети Гавриил Ургебадзе. Чудеса и поучения”, издание на Ловчнаска епархия. Сборникът излиза с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил. Съдържа „над 100 свидетелства за чудотворната силна на преподобния Гавриил, проявена в случаи на изцеления, прозорливост, пророчества, духовно ръководство. Чудесата и поученията, побрани в изданието, са събрани от монахиня Параскева, която е била послушница на свети Гавриил, и предадени на грузинските издатели с благословията на игуменката Кетеван (Копалиани), настоятелка на манастира в Самтавро, където днес се покоят светите мощи на великия чудотоврец” (predanie.bg).
Цена 6.00 лв.

Прилагаме откъс от книгата:

Отец Гавриил наставлява монасите със знамения

Дойдоха няколко монаси от един манастир и преди да влязат в килията, си говореха: „Колко са силни монасите! Колко е важно, че знаем силата на кръстния знак, 90-и псалом, защото с това побеждаваме дявола”. След това отидоха при отец Гавриил. А той започна така:

– Веднага, щом се събудих сутринта, зъл дух се хвърли, да се бори с мене. Исках да се прекръстя, но къде ти, ръцете ми бяха като вързани, иначе щях да му покажа... Той така ме прикова, че не можах да кажа дори 90-и псалом.

Разказа им всичко, както си бяха говорили. Един от монасите наведе засрамен глава, а отецът продължи:

– Но благодатта на Бога ме осени и злите духове отстъпиха!

Така отец Гавриил им даде да разберат, че човек не може да направи нищо без Божията благодат.

Монах Гавриил прозорливо изобличи жената

Така наречените „свидетели на Йехова” дойдоха в дома на моя съсед. Съседите ме извикаха. Поговорихме, но не ме послушаха. Побързах да отида в Мцхета при отец Гавриил. Когато отидох, не казах нищо по този въпрос, но той ме порита: „Кой ти е дал правото да проповядваш на Йеховите свидетели? Ти апостол ли си?Който допусне в дома си сектант, да говори за вярата, допуска в дома си дявола. Ако дяволът влезе в къщата, кога ще излезе оттам?! Когато разговаряш със сектант, трябва само да му посочиш къде греши. Когато започнеш да доказваш, че ние, православните, сме по-силни, тогава злобната надменност ще те завладее. Не може да се хранят прасетата с бисери (вж. Мат. 7:6 – бел. прев.). Ето защо не бива да разговаряш със сектанти, защото по този начин им даваш повод още повече да се отрекат от Бога”.

В какво се състои постът

Един монах попита отец Гавриил:

– Какво представлява постът?

– Нека ти обясня – каза отецът и изброи всичките му грехове, като започна от детството.

„Припомних си всички грехове: в едно или друго сгреших. Засрамен, не знаех какво да кажа – разказва по-късно монахът. – Започнах да плача, забравих за всичко друго.

Той изведнъж се промени, усмихна се и каза:

– Хайде да хапнем и да се повеселим заедно.

Казах му, че не мога, тъй като не се чувствам добре.

Тогава получих пълния отговор на въпроса си:

– Ето това е пост! Съжаляваш за греховете си и не помниш за храната.”

Отново за поста

Беше последната седмица от Великия пост. Един мирянин дойде и гордо каза:

– Отче Гаврииле, този Велик пост постих без елей.

Той, сякаш не го беше чул, се обърна към него:

– Ближни мой*, днес ми подариха елей, но не съм го опитвал, защо не го опиташ ти?

Мирянинът не посмя да откаже и го изпи. Тогава отецът каза:

– Ти си мирянин, кой ти е дал правото да постиш без елей?! Такава постъпка подтиква към гордост.

Още по темата
Още от Нови книги

„Духовни беседи”, I том - св. Софроний Атонски

08.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Изданието включва беседите на стареца Софроний, изнасяни от 1989 до 1993 г. пред братството и поклонници на манастира „Св. Йоан Кръстител” в Есекс. Те отразяват духовния опит, който е придобил за повече от половин век монашески подвиг...

„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца” - Илиана Димова

23.01.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Заглавието и подзаглавието на книгата ясно насочват към съдържанието и нейната цел – пособие за учители с практико-приложен характер. Автор на изданието е д-р Илиана Димова, дългогодишен учител по религиозно възпитание в детска градина и ръководител на неделни училища...

Отвъд тези хоризонти. Квантовата теория и християнската вяра

09.01.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Чрез своя главен герой проф. Робърт Райнс, о. Джон разсъждава за възможността, която се предлага от достиженията на съвременната наука и в частност областта на квантовата физика, да се съвместят – доколкото е възможно за вярващото съзнание – духовното и интелектуалното съзерцание...

Какво се случва в центъра