Поклонническо пътуване до Сърбия и Черна Гора

05.11.2015 г.
Митрополит Амфилохий с иконата на светите Седмочисленици
Автор: Архангел.бг

От 27 октомври до 2 ноември продължи поклонническото пътуване до Сърбия и Черна Гора, организирано от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по покана на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий. Крайната цел беше участие в празника на манастира в Цетине на 31 октомври в чест на св. Петър Цетински. Там о. Василий и о. Георги, които водеха поклонниците от Варна, участваха в съслужение в Светата Божествена Литургия и подариха на митрополит Амфилохий икона с образите на светите Седмочисленици.
Също с благословението на митрополит Йоан поклонниците пренесоха ковчежето с мощите на св. Теодор Ушаков, св. Теодор Санаксарски и св. Александър Санаксарски (които се пазят в морския храм „Св. Николай” във Варна), за да могат да им се поклонят вярващите от гр. Херцег Нови. Един от храмовете в града е посветен на св. Теодор Ушаков, руския адмирал, чиито подвизи са повлияли за запазването на православието в Черна Гора. Там групата се срещна с прот. Радомир Никчевич, който служи в същия град, в храма „Св. Архангел Михаил”, и два пъти е бил гост на Седмицата на православната книга във Варна, за да представи издателство, радио и телевизия „Светигора”. Като архиерейски наместник той беше основен координатор на пътуването от черногорска страна.

По пътя поклонниците посетиха и се поклониха на светините в три сръбски манастира – Жича, Студеница и Милешева, още седем в Черна Гора – Джурджеве ступове, Морача, Острог, Савина, Подмайне, Цетине и Станевичи, а също и манастира Твърдош в Херцеговина. Разгледаха столицата Подгорица и старинните градове Котор и Будва. Имаха възможност да участват в службите в храмовете и да се помолят заедно с братята и сестрите в Сърбия и Черна Гора.
За всичко това, по-подробно и подкрепено със снимков материал, ще продължим да публикуваме на нашия сайт.

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра