Поклонническо пътуване до Сърбия и Черна Гора

05.11.2015 г.
Митрополит Амфилохий с иконата на светите Седмочисленици
Автор: Архангел.бг

От 27 октомври до 2 ноември продължи поклонническото пътуване до Сърбия и Черна Гора, организирано от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по покана на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий. Крайната цел беше участие в празника на манастира в Цетине на 31 октомври в чест на св. Петър Цетински. Там о. Василий и о. Георги, които водеха поклонниците от Варна, участваха в съслужение в Светата Божествена Литургия и подариха на митрополит Амфилохий икона с образите на светите Седмочисленици.
Също с благословението на митрополит Йоан поклонниците пренесоха ковчежето с мощите на св. Теодор Ушаков, св. Теодор Санаксарски и св. Александър Санаксарски (които се пазят в морския храм „Св. Николай” във Варна), за да могат да им се поклонят вярващите от гр. Херцег Нови. Един от храмовете в града е посветен на св. Теодор Ушаков, руския адмирал, чиито подвизи са повлияли за запазването на православието в Черна Гора. Там групата се срещна с прот. Радомир Никчевич, който служи в същия град, в храма „Св. Архангел Михаил”, и два пъти е бил гост на Седмицата на православната книга във Варна, за да представи издателство, радио и телевизия „Светигора”. Като архиерейски наместник той беше основен координатор на пътуването от черногорска страна.

По пътя поклонниците посетиха и се поклониха на светините в три сръбски манастира – Жича, Студеница и Милешева, още седем в Черна Гора – Джурджеве ступове, Морача, Острог, Савина, Подмайне, Цетине и Станевичи, а също и манастира Твърдош в Херцеговина. Разгледаха столицата Подгорица и старинните градове Котор и Будва. Имаха възможност да участват в службите в храмовете и да се помолят заедно с братята и сестрите в Сърбия и Черна Гора.
За всичко това, по-подробно и подкрепено със снимков материал, ще продължим да публикуваме на нашия сайт.

Още от Коментар

Алтернатива - януари, 2024

02.01.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат първият брой (290) на сп. „Алтернатива” за 2024 г. Новата година започва с един от големите Господски празници – Кръщение Господне, или по-известен като Богоявление. Това е един добър повод да се замислим и за нашето лично кръщение...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

Какво се случва в центъра