Завърши Седмицата на православната книга

11.09.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Последният ден на Седмицата започна с представяне на книгата „Образът е медия – Православие и телевизия в България” на телевизионната журналистка Зорница Гюрова. За авторката тази книга е много лична, защото през нея тя осмисля професионалните си ангажименти, но също така и православната си идентичност. Книгата представлява размисли върху медията като социално и духовно явление и заедно с това и журналистически анализ на предаванията с православна тематика. Изледван е един период в телевизионната продукция между 2005 и 2008 година.

Докато изброяваше различните предавания в телевизиите, Зорница Гюрова се спря по-подробно на авторското предаване „Вяра и общество” по БНТ на журналиста Горан Благоев. Варненският митрополит Йоан остро реагира, като видя говоренето за предаването като реклама и дързост. Още повече, че Св. Синод има решение от 6 февруари тази година за неучастие на архиереи и клирици от БПЦ в това предаване. Залата беше смутена.

Програмата продължи с представянето на „Нюйоркски митрополит Андрей” на д-р Момчил Методиев, автор на емблематичните книги „Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава.1944-1989” /2010/ и „Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава” /2008/ и съавтор на „Държавна сигурност – предимство по наследство. Професионални биографии на водещи офицери” /2016/. Този том представлява биография, спомени и дневници на противоречивата личност митрополит Андрей /1886-1972/. Изследването в архивите обаче е „подредило” тази личност. Варненският митрополит Йоан нарече книгата „уникална”. Тя излиза в 130-годишнината от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей, който е толкова свързан с историята и живота на нашата епархия.

Документалният филм „За смисъла на човешкия живот” /2016/ на сценариста Бисер Божков и режисьора и оператора Любомир Върбанов беше последната част от едноседмичната програма на форума. Филмът желае да даде отговор на екзистенциални човешки въпроси за живота, смъртта, радостта, брака, монашеството, вечния живот и други. Това е образователен филм. Гласът зад кадър на известния актьор Михаил Мутафов в случая звучи някак назидателно. Филмът е достатъчно ясен и недвусмислен в своите послания и малко по-дълъг за възприемането на съвременния зрител.

Накрая, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан накратко анализира видяното и чутото от програмата на тазгодишната Седмица на православната книга. Той се извини на г-жа Зорница Гюрова, а после и на залата за резкия тон. Зарадвахме се отново на това, че имаме достоен митрополит.

По-нататък във финалните си думи, Негово Високопреосвещенство пожела на форума „да имаме спокойствието да изразяваме мислите си”. Той потвърди смисъла му в „общуването и споделянето на опит”. Благодари на гостите, а също и на организаторите за труда, като увери всички: „Старали сме се никого да не засегнем”. Преди да закрие Седмицата, митрополит Йоан обяви темата за следващата година – „Църквата и младите хора”. Предстои новата среща догодина в Седмицата на православната книга.
Още по темата - тук и тук.

Още от Коментар

Защо честваме св. Архангел Михаил?

07.11.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Коментар

Защо отдаваме такава почит на св. Архангел Михаил? Ако чествахме някой свят човек, е нормално – защото искаме да му подражаваме, да станем като него... Ала защо искаме да бъдем като Архангел Михаил, след като той е Архангел – небесна сила?

Не е ли по-достойно да изкараме празника на будителите като си задаваме въпроси, а не като повтаряме готови отговори?

01.11.2021 г. | Бойчо Бойчев | Коментар

За този ден, за будителите и за тяхното дело, е казано и написано толкова много, че сякаш всяко ново казване и писане са обречени да останат в руслото на омръзналия ни приповдигнат тон. Баналните високопарни изрази, заучена празничност на „официалните лица”...

Зографските мъченици, етюд

10.10.2021 г. | Благой Бойчев | Коментар

Ако тези монаси дойдат сега, дали ще видят в мен тази радост, която ни завещаха, или ще срещнат само злоба, отчуждение и малодушие. И това ли искат да видят зографските мъченици – как ние защитаваме православието с омразата си към другите и мислим това за любов към Бога?...

Какво се случва в центъра