Завърши Седмицата на православната книга

11.09.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Последният ден на Седмицата започна с представяне на книгата „Образът е медия – Православие и телевизия в България” на телевизионната журналистка Зорница Гюрова. За авторката тази книга е много лична, защото през нея тя осмисля професионалните си ангажименти, но също така и православната си идентичност. Книгата представлява размисли върху медията като социално и духовно явление и заедно с това и журналистически анализ на предаванията с православна тематика. Изледван е един период в телевизионната продукция между 2005 и 2008 година.

Докато изброяваше различните предавания в телевизиите, Зорница Гюрова се спря по-подробно на авторското предаване „Вяра и общество” по БНТ на журналиста Горан Благоев. Варненският митрополит Йоан остро реагира, като видя говоренето за предаването като реклама и дързост. Още повече, че Св. Синод има решение от 6 февруари тази година за неучастие на архиереи и клирици от БПЦ в това предаване. Залата беше смутена.

Програмата продължи с представянето на „Нюйоркски митрополит Андрей” на д-р Момчил Методиев, автор на емблематичните книги „Между вярата и компромиса. Българската православна църква и комунистическата държава.1944-1989” /2010/ и „Машина за легитимност. Ролята на Държавна сигурност в комунистическата държава” /2008/ и съавтор на „Държавна сигурност – предимство по наследство. Професионални биографии на водещи офицери” /2016/. Този том представлява биография, спомени и дневници на противоречивата личност митрополит Андрей /1886-1972/. Изследването в архивите обаче е „подредило” тази личност. Варненският митрополит Йоан нарече книгата „уникална”. Тя излиза в 130-годишнината от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей, който е толкова свързан с историята и живота на нашата епархия.

Документалният филм „За смисъла на човешкия живот” /2016/ на сценариста Бисер Божков и режисьора и оператора Любомир Върбанов беше последната част от едноседмичната програма на форума. Филмът желае да даде отговор на екзистенциални човешки въпроси за живота, смъртта, радостта, брака, монашеството, вечния живот и други. Това е образователен филм. Гласът зад кадър на известния актьор Михаил Мутафов в случая звучи някак назидателно. Филмът е достатъчно ясен и недвусмислен в своите послания и малко по-дълъг за възприемането на съвременния зрител.

Накрая, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан накратко анализира видяното и чутото от програмата на тазгодишната Седмица на православната книга. Той се извини на г-жа Зорница Гюрова, а после и на залата за резкия тон. Зарадвахме се отново на това, че имаме достоен митрополит.

По-нататък във финалните си думи, Негово Високопреосвещенство пожела на форума „да имаме спокойствието да изразяваме мислите си”. Той потвърди смисъла му в „общуването и споделянето на опит”. Благодари на гостите, а също и на организаторите за труда, като увери всички: „Старали сме се никого да не засегнем”. Преди да закрие Седмицата, митрополит Йоан обяви темата за следващата година – „Църквата и младите хора”. Предстои новата среща догодина в Седмицата на православната книга.
Още по темата - тук и тук.

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра