Какво се случи във втория ден на Седмицата на православната книга

07.09.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Вторият ден на Седмицата, 6-ти септември, нашият митрополит Йоан започна с думи за Съединението. После предговори предстоящото за вечерта.

Истинското започване обаче на вечерта беше посрещането на входа на залата в Градската галерия с неочаквана изненада-подарък. Всеки гост получи книгата „Посъветвай ме, отче”, съвместно издание на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” и черногорското издателство „Свети гора”.

Събирането се откри с представяне на книгата „Опознай себе си” на св. Нектарий Егински. Доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ разказа за големия гръцки духовник, почитан като чудотворец и основател на манастира „Св. Троица” в Егина. Подвижникът бил роден през 1846 година на празника Покров Богородичен, затова и закрилата на Божията майка се усещала в неговите дела. Книгата се издава по инициатива на Културно-просветния отдел на Св. Синод /Синодално издателство/ по предложение на Ловчанския митрополит Гавриил и е преведена от гръцки език от Светослав Риболов и Анула Христова.

Идеята е книгата да послужи за духовна полза и просвета на православните вярващи християни, които почитат св. Нектарий Егински, но също и да допринесе за просветата и за привличане към православието към по-широк кръг читатели в България. Анула Христова разказа за своята работа над превода на книгата, за тънките духовни нишки на съдържанието. Светослав Риболов пък сподели свое преживяване и свидетелство за едно неописано чудо на св. Нектарий.

„Посъветвай ме, отче”. Отговори на въпроси и недоумения от християнското ежедневие. Отец Радомир Никчевич от Черногорска и Приморска Митрополия донесе поздрави от митрополит Амфилохий. Отец Радомир каза, че всяка книга е и семе, и войник. Тя, увери той, воюва за този, който се е потрудил да я направи. Книгите стоят на полиците и чакат. Те не се обиждат. Ако ги нямаше старите книги, нямаше да ги има и новите. Книгата „Посъветвай ме, отче” има връзка с най-слушаното тяхно радиопредаване „Въпроси към свещеника”, а тиражът й в сръбската църква е 50 хиляди.

Преводачи от сръбски на българското издание са Диляна Иванова и Борислав Аврамов. Диляна Иванова говори за топлината на изданието, което е настолен сборник със съвети за избралите пътя на Православието. Тя определи книгата като уникална заради широкия спектър от автори – свети отци както от древността, така и съвсем съвременни. Подходяща книга за всеки християнски дом.

Редакторът на изданието свещеноиконом Василий Шаган разказа за почти спонтанното, но неслучайно договаряне за съвместното издание с о. Радомир. Отец Василий обоснова диалогичността в заглавието на книгата със своя опит в общуването с младите и търсенето на адекватен език. Той напомни колко е трудно да се отвориш за някого с конкретен въпрос или да намериш онзи, при когото би могъл да отидеш за съвет.

Книгата „Духовно ориентираната психологична помощ и подкрепа” представи нейната авторка д-р Паулина Тодорова от Богословския факултет на СУ. Трудно успяхме да разберем разликите между православната психотерапия, научната психология и „духовно ориентираната подкрепа”, но това е въпрос вероятно на внимателно и задълбочено четене.

Преди вечерта да премине в дискусията със свещениците, пред християнската публика излезе протойерей Симеон Банков от Русия, българин по произход с „бесарабски акцент”. Представянето на работата в неговата енория по новостроящия се храм беше много приятна, езиково оцветена и патриотично радостна. Той беше един от гостите-отци в последвалата дискусия с въпроси и отговори. В нея се включиха още митрополит Йоан и черногорският отец Радомир Никчевич. Въпросите, изписани на листи, ставаха все повече и повече. Очевидна беше нуждата от тяхното задаване и очакване да бъдат отговорени. Някои от отговорите наистина доведоха публиката до радостен изблик на съгласие.
Още по темата - тук.

 

 

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра