Снощи започна Седмицата на православната книга

06.09.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Варненският и великопреславски митрополит Йоан беше водещ на тържественото откриване. В самото начало прозвучаха песнопения на хора на Катедралния храм, който тази година навърши 60 години.

„Варненска митрополия има честта да бъде гостоприемен домакин на едно от най-вълнуващите събития от живота на родната ни църква и на епархията”, каза митрополитът и разказа как форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния негов предшественик митрополит Кирил. В годините Седмицата се утвърждава като междуправославен форум. Митриполитът говори за образователната функция на църквата като една от най-важните и смислово-определящи в нейната мисия и присъствие в света. Винаги църквата е призовавала своите чеда не към сляпа, а към разумна и осъзната вяра, придружена от разбиране на своите смисъл и съдържание. Тя винаги е имала просветна и културна мисия.

Залата в Градската художествена галерия беше пълна с гости от епархиите на родната църква.

Тази година Седмицата на православната книга е под знака на важни за църквата юбилеи - 1070 години от успението на св. Иван Рилски и 1100 години от успението на св. Климент Охридски.

Отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия прочете обръщение към гостите от българския патриарх Неофит. В него се казваше:

Православната книга е различната книга.

Тя носи познанието на всички, които търсят богооткровените истини и искат да наситят себе си със силата на живото слово. Тази книга е възможност за всеки, желаещ да намери решението на въпросите на вярата и познанието на Христовото учение.

Книга на радост и упование.

В думите на българския патриарх имаше обръщение и към организаторите на Седмицата, които са направили много за популяризирането и опознаването на православната книга.Той определи  тази последователна работа през годините като духовен подвиг и богоугодно дело.

Вечерта продължи с думи на проф. Валерий Алексеев от Международния обществен фонд за единство на православните народи.

Последната част на тържеството беше дадена на г-жа Анула Христова от Синодалното издателство да представи книгата „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди”.

 

Още от Коментар

Преславският събор и значението му за българската история е темата на Младежкия ораторски форум през 2023 г.

30.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В дните преди официалното честване в Преслав на 1130-та годишнина от Първия църковно-народен събор, във Варна се проведе училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, младша възрастова група – 8 и 9 клас...

Алтернатива - юни, 2023

02.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – За Петдесетница и Светия Дух – конкретно насочва вниманието ни към наближаващия празник на Светата Троица. Светите Отци го наричат „заключителен празник”, защото с него завършва възсъздаването и обновлението на човека.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Какво се случва в центъра