Снощи започна Седмицата на православната книга

06.09.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Варненският и великопреславски митрополит Йоан беше водещ на тържественото откриване. В самото начало прозвучаха песнопения на хора на Катедралния храм, който тази година навърши 60 години.

„Варненска митрополия има честта да бъде гостоприемен домакин на едно от най-вълнуващите събития от живота на родната ни църква и на епархията”, каза митрополитът и разказа как форумът е учреден във вече далечната 1998 година с благословението и активното съдействие на покойния негов предшественик митрополит Кирил. В годините Седмицата се утвърждава като междуправославен форум. Митриполитът говори за образователната функция на църквата като една от най-важните и смислово-определящи в нейната мисия и присъствие в света. Винаги църквата е призовавала своите чеда не към сляпа, а към разумна и осъзната вяра, придружена от разбиране на своите смисъл и съдържание. Тя винаги е имала просветна и културна мисия.

Залата в Градската художествена галерия беше пълна с гости от епархиите на родната църква.

Тази година Седмицата на православната книга е под знака на важни за църквата юбилеи - 1070 години от успението на св. Иван Рилски и 1100 години от успението на св. Климент Охридски.

Отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия прочете обръщение към гостите от българския патриарх Неофит. В него се казваше:

Православната книга е различната книга.

Тя носи познанието на всички, които търсят богооткровените истини и искат да наситят себе си със силата на живото слово. Тази книга е възможност за всеки, желаещ да намери решението на въпросите на вярата и познанието на Христовото учение.

Книга на радост и упование.

В думите на българския патриарх имаше обръщение и към организаторите на Седмицата, които са направили много за популяризирането и опознаването на православната книга.Той определи  тази последователна работа през годините като духовен подвиг и богоугодно дело.

Вечерта продължи с думи на проф. Валерий Алексеев от Международния обществен фонд за единство на православните народи.

Последната част на тържеството беше дадена на г-жа Анула Христова от Синодалното издателство да представи книгата „Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец. Житие, аскетически поучения и проповеди”.

 

Още от Коментар

Защо честваме св. Архангел Михаил?

07.11.2021 г. | протойерей Михаил Манев | Коментар

Защо отдаваме такава почит на св. Архангел Михаил? Ако чествахме някой свят човек, е нормално – защото искаме да му подражаваме, да станем като него... Ала защо искаме да бъдем като Архангел Михаил, след като той е Архангел – небесна сила?

Не е ли по-достойно да изкараме празника на будителите като си задаваме въпроси, а не като повтаряме готови отговори?

01.11.2021 г. | Бойчо Бойчев | Коментар

За този ден, за будителите и за тяхното дело, е казано и написано толкова много, че сякаш всяко ново казване и писане са обречени да останат в руслото на омръзналия ни приповдигнат тон. Баналните високопарни изрази, заучена празничност на „официалните лица”...

Зографските мъченици, етюд

10.10.2021 г. | Благой Бойчев | Коментар

Ако тези монаси дойдат сега, дали ще видят в мен тази радост, която ни завещаха, или ще срещнат само злоба, отчуждение и малодушие. И това ли искат да видят зографските мъченици – как ние защитаваме православието с омразата си към другите и мислим това за любов към Бога?...

Какво се случва в центъра