Духовно просветен център

Солта на земята - отец Павел Флоренски

13.10.2020 г.
Автор: Архангел.бг

„Солта на земята. Сказание за живота на стареца от Гетсиманския скит, йеромонах авва Исидор, събрано и подредено от неговия недостоен духовен син Павел Флоренски” – това е пълното заглавие на най-новото издание от каталога на издателство „Омофор”. Книгата вече е налична в книжарницата на Духовно-просветния център.

В стила на жанра сказание читателят още от заглавието разбира за какво ще става дума в текста, тоест бива подготвен да настрои правилно ума си, за да може да възприема това, за което ще става дума. А авторът тук е още по-категоричен:

„Повтарям ти, любезни читателю, че силата на авва Исидор беше не в мъдрото слово, а в духовната с и л а , която съпровождаше думите му, най-обикновените даже. Но ако все пак любопитстваш да знаеш за какво разговаряше отец Исидор, ето на, ще ти приведа по-нататък няколко примера; но при четенето им ти трябва здраво да държиш в ума си, че думите на авва Исидор, взети извън неговата реч, няма да запазят в себе си почти нищо Исидоровско – и ще увехнат, както гълъбово-синичките цветчета на лена, отронили се от стеблото.”

Кой е старецът Исидор?

Благостен духоносен старец, просветлен от даровете на Светия Дух? Или прозорлив мъдрец? Или юродив ради Христа? Или потомък на княжески род? Или убогият Сидор? Или грижовният покровител на грешници и бедняци?...

Отговорите на тези и други въпроси на „боголюбивия читател” Павел Флоренски живописно е пресъздал в двадесетте глави на сказанието „Солта на земята”. www.pravoslavie.bg (Вж. Още)

Още от Нови книги

Преподобни Яков Цаликис. Кратки истории, поучения, свидетелства

20.10.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Кратки истории от живота на св. Яков, негови наставления към клирици, монаси и миряни, както и свидетелства на негови духовни чеда за общуването им с преподобния и за чудесни събития след неговото успение.

„Между вярата и разума. Първи въпроси”- ново издание

05.10.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Четвърто, допълнено и преработено издание на книгата на проф. Димитър Попмаринов „Между вярата и разума. Първи въпроси” (издателство „Омофор”, 2020) вече и в книжарница „Благослов” във Варна...

Църковни календари за 2021 г.

12.09.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Календарите са настолен и стенен и са издадени от Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски” към Софийска света митрополия - многолистови, с красиви фотографии и с богата полезна информация...

Какво се случва в центъра