Духовно просветен център

Солта на земята - отец Павел Флоренски

13.10.2020 г.
Автор: Архангел.бг

„Солта на земята. Сказание за живота на стареца от Гетсиманския скит, йеромонах авва Исидор, събрано и подредено от неговия недостоен духовен син Павел Флоренски” – това е пълното заглавие на най-новото издание от каталога на издателство „Омофор”. Книгата вече е налична в книжарницата на Духовно-просветния център.

В стила на жанра сказание читателят още от заглавието разбира за какво ще става дума в текста, тоест бива подготвен да настрои правилно ума си, за да може да възприема това, за което ще става дума. А авторът тук е още по-категоричен:

„Повтарям ти, любезни читателю, че силата на авва Исидор беше не в мъдрото слово, а в духовната с и л а , която съпровождаше думите му, най-обикновените даже. Но ако все пак любопитстваш да знаеш за какво разговаряше отец Исидор, ето на, ще ти приведа по-нататък няколко примера; но при четенето им ти трябва здраво да държиш в ума си, че думите на авва Исидор, взети извън неговата реч, няма да запазят в себе си почти нищо Исидоровско – и ще увехнат, както гълъбово-синичките цветчета на лена, отронили се от стеблото.”

Кой е старецът Исидор?

Благостен духоносен старец, просветлен от даровете на Светия Дух? Или прозорлив мъдрец? Или юродив ради Христа? Или потомък на княжески род? Или убогият Сидор? Или грижовният покровител на грешници и бедняци?...

Отговорите на тези и други въпроси на „боголюбивия читател” Павел Флоренски живописно е пресъздал в двадесетте глави на сказанието „Солта на земята”. www.pravoslavie.bg (Вж. Още)

Още от Нови книги

Атеистичните делюзии. Християнската революция и нейните модерни врагове

29.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата разглежда исторически и съвременни опити за принизяване на християнството, за изопачаване на неговия смисъл и значение. Тя е отговор, в който баналните и логически неиздържани аргументи срещу вярата са опровергани с убедителна лекота.

Житие на преподобния Герасим Йордански за деца

28.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Поредицата „За децата на България”, издавана от Ловчанска Епархия, се увеличи с още една книжка. Освен че запознава децата с житието на св. Герасим Йордански и с животът в манастира, който преподобният основал, тя е и книжка за оцветяване...

Срещата на човек с Бога: Св. Гора Атон - най-високата точка на земята

08.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книгата Месогейският митрополит Николай споделя с читателите своите спомени от посещенията си на Света Гора и ни дава възможност да видим през неговите очи живота на атонските подвижници.

Какво се случва в центъра