Духовно просветен център

Служба и житие на преподобни Софроний Атонски (Сахаров)

04.08.2021 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налично новото издание на фондация „Наследството на Зографската света обител” – „Служба и житие на преподобни Софроний Атонски” от поредицата Библиотека „Аналогион”. Службата е съставена в Зографския манастир и е одобрена за издаване от Светия Синод на Българската православна църква. Песнопения в нея са написани според оригиналните метрически образци на византийската метрика, оставени в наследство от светите химнотворци – Роман Сладкопевец, Йоан Дамаскин и др. Изданието включва текст на службата, кратко житие на светеца с фотографии, както и нотирано приложение.

В предисловието съставителят на службата, йеромонах Атанасий Зографски, споделя радостта, която изпитва от изпълненото дело, и в същото време – своята боязън, дали се е справил с възхвалата на преподобния Софроний по достойнство. При съставянето на текста той е черпил материал от книгите на светеца, като ограничава до минимум стереотипните общи словесни формули, за да може химничните текстове да се отнасят именно за този светец.

Преподобни Софроний бе канонизиран през 2019 г. от Вселенската патриаршия, неговата памет Църквата почита на 11 юли, но тъй като не е много познат на българските вярващи, йеромонах Атанасий съставя и негово кратко житие, основано на свидетелства на самия светец или на достоверни очевидци на живота му. (вж. още)

В книжарница „Благослов” може да откриете и други издания на Зографската обител от поредицата Библиотека „Аналогион”:

„Псалтикийна Литургия” (вж. тук)
„Псалтикийни треби” (вж. тук)
„Молебен канон към свети Климент Охридски” (вж. тук)

Още от Нови книги

„Царствено свещенство” – прот. д-р Добромир Димитров

12.10.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата е опит да се изложи учението на Православната църква относно нейните йерархически служения и устройството, което те изграждат. Защо е необходимо да се говори за това днес и защо не бива да губим това предание на Църквата?

Свети Лука бърз помощник

17.09.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” получихме новата книжка на Ловчанска Епархия от поредицата „За децата на България”. Тя е посветена на великия светител, изповедник, лекар и чудотворец свети Лука Кримски (Войно-Ясенецки)

„Бог, който се яви в плът” – доц. д-р иконом Теодор Стойчев

15.09.2021 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарницата на Духовно-просветния център е налична книгата „Бог, който се яви в плът. Актуални проблеми на новозаветната христология” на доц. д-р иконом Теодор Стойчев, преподавател по Свещено Писание на Новия Завет в Шуменския университет...

Какво се случва в центъра

Любов и брак

Женските избори