Служба и житие на преподобни Софроний Атонски (Сахаров)

04.08.2021 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налично новото издание на фондация „Наследството на Зографската света обител” – „Служба и житие на преподобни Софроний Атонски” от поредицата Библиотека „Аналогион”. Службата е съставена в Зографския манастир и е одобрена за издаване от Светия Синод на Българската православна църква. Песнопения в нея са написани според оригиналните метрически образци на византийската метрика, оставени в наследство от светите химнотворци – Роман Сладкопевец, Йоан Дамаскин и др. Изданието включва текст на службата, кратко житие на светеца с фотографии, както и нотирано приложение.

В предисловието съставителят на службата, йеромонах Атанасий Зографски, споделя радостта, която изпитва от изпълненото дело, и в същото време – своята боязън, дали се е справил с възхвалата на преподобния Софроний по достойнство. При съставянето на текста той е черпил материал от книгите на светеца, като ограничава до минимум стереотипните общи словесни формули, за да може химничните текстове да се отнасят именно за този светец.

Преподобни Софроний бе канонизиран през 2019 г. от Вселенската патриаршия, неговата памет Църквата почита на 11 юли, но тъй като не е много познат на българските вярващи, йеромонах Атанасий съставя и негово кратко житие, основано на свидетелства на самия светец или на достоверни очевидци на живота му. (вж. още)

В книжарница „Благослов” може да откриете и други издания на Зографската обител от поредицата Библиотека „Аналогион”:

„Псалтикийна Литургия” (вж. тук)
„Псалтикийни треби” (вж. тук)
„Молебен канон към свети Климент Охридски” (вж. тук)

Още от Нови книги

Св. Гавриил Ургебадзе. Чудеса и поучения

21.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е издание на Ловчнаска епархия, съдържа свидетелства за чудотворната силна на преподобния Гавриил, проявена в случаи на изцеления, прозорливост, пророчества, духовно ръководство.

„Духовни беседи”, I том - св. Софроний Атонски

08.02.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Изданието включва беседите на стареца Софроний, изнасяни от 1989 до 1993 г. пред братството и поклонници на манастира „Св. Йоан Кръстител” в Есекс. Те отразяват духовния опит, който е придобил за повече от половин век монашески подвиг...

„Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца” - Илиана Димова

23.01.2023 г. | Архангел.бг | Нови книги

Заглавието и подзаглавието на книгата ясно насочват към съдържанието и нейната цел – пособие за учители с практико-приложен характер. Автор на изданието е д-р Илиана Димова, дългогодишен учител по религиозно възпитание в детска градина и ръководител на неделни училища...

Какво се случва в центъра