Служба и житие на преподобни Софроний Атонски (Сахаров)

04.08.2021 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налично новото издание на фондация „Наследството на Зографската света обител” – „Служба и житие на преподобни Софроний Атонски” от поредицата Библиотека „Аналогион”. Службата е съставена в Зографския манастир и е одобрена за издаване от Светия Синод на Българската православна църква. Песнопения в нея са написани според оригиналните метрически образци на византийската метрика, оставени в наследство от светите химнотворци – Роман Сладкопевец, Йоан Дамаскин и др. Изданието включва текст на службата, кратко житие на светеца с фотографии, както и нотирано приложение.

В предисловието съставителят на службата, йеромонах Атанасий Зографски, споделя радостта, която изпитва от изпълненото дело, и в същото време – своята боязън, дали се е справил с възхвалата на преподобния Софроний по достойнство. При съставянето на текста той е черпил материал от книгите на светеца, като ограничава до минимум стереотипните общи словесни формули, за да може химничните текстове да се отнасят именно за този светец.

Преподобни Софроний бе канонизиран през 2019 г. от Вселенската патриаршия, неговата памет Църквата почита на 11 юли, но тъй като не е много познат на българските вярващи, йеромонах Атанасий съставя и негово кратко житие, основано на свидетелства на самия светец или на достоверни очевидци на живота му. (вж. още)

В книжарница „Благослов” може да откриете и други издания на Зографската обител от поредицата Библиотека „Аналогион”:

„Псалтикийна Литургия” (вж. тук)
„Псалтикийни треби” (вж. тук)
„Молебен канон към свети Климент Охридски” (вж. тук)

Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра