Словото Божие определя кое е истината и кое е лъжата

15.04.2022 г.
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган в Петата неделя на Великия пост – на преп. Мария Египетска, 10 април 2022 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

Днес е поредната неделя на Великия пост, тя е посветена на преподобна Мария Египетска, жена, която е показала чрез личния си подвиг своето възраждане и преобразяване. Чухме и днешното Евангелие за това, как Христос трябва да пострада, как ще бъде оплют, хулен и убит, и за това, как трябва да Го приемем – Него, в Неговите страдания, в Неговата смърт, и какво място да заемем, вярвайки в Него. Или с други думи казано, днешното Евангелие е за това, какви трябва да бъдем ние като християни, и какво е християнският живот. (…)

Христос и Неговият живот е извор на правда, с която ти или си, или не си. А какво ще се случи след това, когато ти си направил този избор, не трябва да е наша тънка сметка. Защото Бог, виждайки нашата искреност, вяра и всеотдайност, ще ни даде това, което ние заслужаваме. В нашия живот ние наистина сме изправени пред много избори, и всички правят, или се опитват да направят своя избор. Тези, които не го правят, са се отпуснали в течението на живота и неговите стихии. Но когато ти заставаш пред своята съвест и се опитваш категорично да избереш това, което ще я очисти и ще ти даде радост, то тази категоричност, братя и сестри, би трябвало да има категоричен и ясен профил – какво е това, което аз избирам, и в името на кое съм готов да живея, и в името на кое съм готов да умра. (…)

Нашият Бог е Бог на знанието и Неговите дела са истински. Затова ние вярваме в Него. И когато сме объркани, ние отваряме Неговото слово. А Неговото слово е като двуостър меч – определя кое е истината и кое е лъжата, кое е доброто и кое е злото, кое е черното и кое е бялото. И днес, както никога, ние имаме нужда от словото Божие, от словото на Истината, за да може то, като двуостър нож, да разсече и да покаже къде е Бог със Своята правда и къде е злото с неговата неправда. И ако някой от нас започне в малодушието си да казва: „Кои сме ние, да определяме къде е правдата Божия? Ние сме толкова нищожни, немощни като човеци!”, то това е тази топлохладност, за която Христос е казал, че е блудкава, че ще бъдем изплюти, поради тази блудкавост… Ние, които сме християни и сме призвани да вярваме в Христос като в Истина и Живот, би трябвало поне малко да различаваме в суетния свят къде е Христос с Неговата истина и слово. (…)

Цялата проповед гледайте в нашия YouTube канал Архангел.бг Варна тук:

Още по темата
Още от Проповеди

Всичко и във всичко е Христос (Кол. 3:11)

24.01.2023 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Това е светът, за който всеки един човек мечтае. Защото, ако „всичко и във всичко е Христос”, това означава, че всичко и във всичко е Неговата божествена благост, Неговата любов, Неговият мир, Неговата правда, Неговата истина...

От звани да станем избрани

21.01.2023 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

На 21 януари се навършват шест месеца от блажената кончина на отец Илия Попов. След Светата Литургия, ще отслужим панихида в негова памет. Да се помолим заедно. Начало - 10:00 ч., храм "Св. Николай Чудотворец", Варна.

Усъвършенстване в любовта или жестокосърдие?

29.12.2022 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Има много изображения на това първо гонение – избиването на всички тези малки деца... А после и избиването на мъчениците... Жестокост. Жестокост. Жестокост... Как да го приеме човек?!

Какво се случва в центъра