Симфония

08.05.2015 г.
Автор: Борислав Аврамов

"Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред”.

Симеон

Плиска, 2 май 2015 г., литургия за празника на св. цар Борис Покръстител

Не е много трудно да се разбере защо Св. Синод призна на Н. В. Симеон рождената му титла. Преди по малко от десетилетие същият цар като премиер си заложи авторитета и призна легитимността на Българската православна църква и нелегитимността на разколниците, които имаха подкрепата на премиери, президенти и на съдии, на черевени и на сини. Симеон Сакскобургготски разсече гордиевия възел на разкола и това няма да му простят всички разколници  и антихристи. Те биха предпочели светата ни Църква да е тъпкана и оплювана от всички и най-вече от държавата. Това се вижда най-добре от отношението, което откровено демонстрират във всичките си коментари за живота на Църквата и злобата, която дишат срещу истината като верни чеда на комунистическата епоха. Слава Богу, вече няма разкол и това е основна заслуга на тогавашния премиер. Сега Св. Синод признава историческата истина, че третото българско царство беще свалено с външна военна сила, че регентите на малолетния цар, сред които и чичо му, бяха разстреляни, че той беше изгонен от страната и че референдумът за отмяната на монархията беше пародия. Това е историческата истина, същата като тази, че разколът беше провокиран и поддържан от политиците и медиите и че смогна да отдалечи още повече и така отдалечения от вярата и църквата народ.

Не съм монархист, но не виждам друг политик, който да има по-добро отношение и да е направил за църквата повече от монарха.

На всяка литургия се молим за благочестивия и православен български народ, за църковната власт, за правителството, т. е. за цялото административно управление на България, и никой не поставя под въпрос колко са благочестиви и православни всички те, а сега ще се молим и за цяря. В Плиска пред Патриарха и народа той каза, че ще продължава да служи на Българската православна църква. Нека той като пожизнено Величество да дава пример за служение на онези, за които нашият народ  е казал: „Пази, Боже, сляпо да прогледа“ и на които и четири години мандат са им много. Св. Синод не призовава към промяна на политическото управление на България, а признава историческата истина, че Бог е запазил личността на царя за нашия народ и история и ние трябва да бъдем благодарни за това, че не сме изцапали като народ ръцете си с царска кръв, а само сме се отрекли от едно дете, което за нищо не е виновно. Връщането на Симеон II на българския народ стана чак сега, когато църквата като традиционна институция го призна  за легитимен носител и елемент, а не собственик на българската държавна традиция. Той се закле в републиканската ни конституция и сам се пожертва и пак не ни хареса. Сега имаме цар, без да сме царство и без да сме зъдължени да му служим. Той ще ни служи. И царят цар, и републиката република, и пак сме недоволни. Някои хора не харесват нито държавата, нито църквата, нито царя, нито президента, нито премиера, нито политиците, нито народа, нито себе си, нито никой.

 

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра