Семейството и християнството – практически и духовни аспекти - 3 част

04.12.2015 г.
Автор: Архангел.бг

Третата среща по проекта „Подкрепа на семейството” започна с „Отче наш” – отец Василий предложи на всички, вече като общност, която малко или много се е опознала, да започнат беседата с молитва. След това доц. Бойчев продължи в ролята на модератор да води беседата, която този път беше посветена на функциите на съпрузите като родители.

Основно съдържание на съпружеските отношения са любовта и свободата, но те трябва да бъдат сведени всъщност и към отношенията между родителите и децата. Възпитанието заема голяма част от тези отношенията, родители-деца, но не ги изчерпва. И за да не бъдат те дисфункционални, е нужно човек да участва в тях с цялата си личност. Защото проблемите, както вече беше казано в беседата за дисфункционалното семейство, идват тогава, когато решим да не сме напълно отдадени, да запазим част от себе си само за себе си.
Всеки от двамата родители има своето място на родител според своя пол – има разлика между родителството на бащата и майката, така, както има разлика и във възпитанието на момчетата и момичетата от страна на всеки един от родителите. Защото полът не е само набор от външни физически белези, но той има своята особеност и на психологическо, и на духовно ниво.
Въпреки различията на възпитанието от страна на бащата и съответно от страна на майката, те не са в противоречие, не бива да са в противоречие и взаимно отричани. Липсата на съгласие между родителите по отношение на възпитанието на децата или изземването на възпитателната роля само от майката, например, води до проблеми за всички, но особено за децата, защото последиците ще окажат влияние на живота им и като възрастни.

По тези и други въпроси за възпитанието беседваха лекторите на курса „Семейство и християнство – практически и духовни аспекти”. Записи от срещите може да видите ТУК.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Ученици от ЧПГ „Антоан дьо Сент Екзюпери” посетиха новата изложба „Българската писменост”

24.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Десетокласници от Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери”, Варна, бяха първите посетители на новата изложба от цикъла „Българската писменост” под надслова: „История славянобългарска” – новият завет на българската история”...

Алтернатива - февруари, 2024

03.02.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе февруарският брой на „Алтернатива”. Темата на изданието ни насочва към Господския празник Сретение, с който Църквата ни припомня едно важно събитие - праведният Симеон се среща с Младенеца Христос и разпознава в Него Спасителя. Разпознава Го по настъпилия мир в душата си…

Разговор за Богоявление с децата от училище „Монтесори”

08.01.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Защо в разговор за предстоящия Йордановден говорим и за Рождество Христово? Има ли светец Йордан, или става дума за нещо друго? А на Ивановден – кого почитаме? Какво всъщност е празникът? Тези и други въпроси обсъждахме с децата от училище „Монтесори”...

Какво се случва в центъра