Семейството и християнството – практически и духовни аспекти - 3 част

04.12.2015 г.
Автор: Архангел.бг

Третата среща по проекта „Подкрепа на семейството” започна с „Отче наш” – отец Василий предложи на всички, вече като общност, която малко или много се е опознала, да започнат беседата с молитва. След това доц. Бойчев продължи в ролята на модератор да води беседата, която този път беше посветена на функциите на съпрузите като родители.

Основно съдържание на съпружеските отношения са любовта и свободата, но те трябва да бъдат сведени всъщност и към отношенията между родителите и децата. Възпитанието заема голяма част от тези отношенията, родители-деца, но не ги изчерпва. И за да не бъдат те дисфункционални, е нужно човек да участва в тях с цялата си личност. Защото проблемите, както вече беше казано в беседата за дисфункционалното семейство, идват тогава, когато решим да не сме напълно отдадени, да запазим част от себе си само за себе си.
Всеки от двамата родители има своето място на родител според своя пол – има разлика между родителството на бащата и майката, така, както има разлика и във възпитанието на момчетата и момичетата от страна на всеки един от родителите. Защото полът не е само набор от външни физически белези, но той има своята особеност и на психологическо, и на духовно ниво.
Въпреки различията на възпитанието от страна на бащата и съответно от страна на майката, те не са в противоречие, не бива да са в противоречие и взаимно отричани. Липсата на съгласие между родителите по отношение на възпитанието на децата или изземването на възпитателната роля само от майката, например, води до проблеми за всички, но особено за децата, защото последиците ще окажат влияние на живота им и като възрастни.

По тези и други въпроси за възпитанието беседваха лекторите на курса „Семейство и християнство – практически и духовни аспекти”. Записи от срещите може да видите ТУК.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как иконата ни помага да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него? В този епизод иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщение Господне - Богоявление...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Какво се случва в центъра