Семейството и християнството – практически и духовни аспекти - 2 част

27.11.2015 г.
Автор: Архангел.бг

Семейството е здраво, когато в него царят любов и свобода

Втората среща с нашите лектори – о. Василий, Бойчо Бойчев и Емилия Бойчева, от курса беседи „Семейство и християнство – практически и духовни аспекти” започна с уточнението, че доц. Бойчев ще заеме едновременно и ролята на модератор, за да насочва въпросите и да прави обобщения по отделните подтеми на разговора. А основната тема беше „Функционално и дисфункционално семейство”. След като при първата среща се изясни най-общо какво представлява семейството, какви са неговите основни характеристики, форма и структура, то сега беше обърнато внимание на това, как то функционира, как действа, как се осъществява във времето. Защото семейството не е нещо за тук и сега само, а има своята функция и в крайна сметка то дава някакви плодове. И за да разберем, кое семейство е функционално, т.е. функционира здравословно, бяха изяснени функциите, които съпрузите и децата имат, за да бъде то такова. Това, както стана ясно, не включва само каква е ролята на единия или другия съпруг, но и какво е отношението между тях. Трите основни функции, на които се спряха лекторите от гледна точка на специалността, която имат, бяха функциите на съпружеството, родителството и синовството (отношението на децата към техните родители). Изясни се какво е съдържанието им и как те помагат да се обогати личността на всеки един от членовете на семейството, да израсне. Но в същото време, ако дадена личност неглижира своите функции в семейството, това води, както до дисфункционалност, т.е. до нездравословно съществуване на семейството, така и до деградиране, или поне до застой в развитието на личностите в него. Накрая тримата събеседници стигнаха до извода, че здравословно функционира това семейство, в което отношенията между неговите членове се основават на любов и свобода, и всяко отклонение от този принцип води до кризи и разпад.
Запис на всички срещи може да гледате ТУК.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра