Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г.
Автор: Архангел.бг

На 9 декември в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна започва новото изданието на проекта „Съпричастност. Въпроси и отговори. Пастирска грижа”. Целта, както и в миналите издания, е духовна и психологическа подкрепа на хора от енорията и извън нея, които търсят насока за решение на конкретни проблеми с помощта на християнската психология и православното светоотеческо предание. За тази цел отново ще ни помагат православните психолози Милена Петрова и Емилия Бойчева.

Общата тема в това издание е: Как да обичаме себе си и ближния? Тя засяга основополагащо и жизнено важно умение – да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните.

Нека си припомним думите на Христос по повод любовта към себе си (Матей 22:36-40):  „Учителю, коя заповед е най-голяма в Закона? А Иисус … отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, ПОДОБНА ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците“.

Според думите на Христос, умението да обичаме ближния и себе си, произтича от умението да обичаме Бога – нашия създател.

Освен това Той ни казва да обикнем ближния като себе си, а НЕ – като бог!

Разбираме също, че няма как да обикнем ближния си, ако първо не сме се научили да обичаме себе си и Божия образ в себе си.

От думите Му става ясно и това, че любовта към себе си неминуемо има връзка с отношенията ни с ближните – с хората около нас.

Целият  Божествен закон се крепи върху тези две заповеди за любовта – първо, към Бога и, второ, към себе си и ближния!

И така, щом целият духовен закон се крепи върху тези две заповеди, значи основополагащо и жизнено важно е да придобием това умение и ако срещаме трудности, да осъзнаем къде може да търсим причината, и какво може да направим, за да я преодолеем.

В новото издание на „Съпричастност ще има две срещи на живо, под формата на тренинг, всяка от които ще бъде подкрепена теоретично с по три видео лекции. Срещите с православните психолози и темите, засегнати от тях, са както следва:

9 декември – тренинг с православния психолог Милена Петрова

 • Защо изпитваме срам?
 • Как срамът е свързан с ниската самооценка?
 • Как нашите емоции отразяват начина, по който гледаме на различни житейски събития?
 • Какво значи полезен срам?
 • Защо и как се опитваме да се предпазим от срама?
 • Как да преживеем срама правилно?

16 декември – тренинг с православния психолог Емилия Бойчева

 • Къде да търсим любовта към себе си?
 • Как да се отнасяме към самолюбието, егоцентризма или горделивостта?
 • Защо егоцентричните и високомерни поведения драматично ни отчуждават от хората около нас и ни обричат на изолация и отхвърляне?
 • Дали любовта към себе си значи да се страхуваме да не ни отхвърлят и постоянно да търсим одобрението на другите на всяка цена – като се жертваме и угаждаме, за да получим любов, приемане или признание?
 • Какво е ниската самооценка и към какви резултати води тя
 • Какво значи да сме в пълнотата на любовта към себе си

Началото е на 9 декември в 18.30 ч. в Духовно-просветен център „Св Архангел Михаил” на ул. „27 юли“ № 9, Варна. Заповядайте!

Абонирайте се за нашия канал в YouTube - ТУК, за да получавате известия за новите видеозаписи.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва новото издание на „Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър „Св. Архангел Михаил”. През 2023 г. се обръщаме към една голяма тема – Взаимоотношенията деца - родители...

Какво се случва в центъра