С освещаване на иконите завърши майсторският клас по иконопис за деца

04.09.2020 г.
Автор: Архангел.бг

През отминалата седмица, на 25 август, приключи работа мастър клас по иконопис за деца „Образът на Пресвета Богородица”. В своето първо издание той събра 22 деца, които за десет дни не само се запознаха с етапите и техниките, прилагани в иконописта, но и на практика ги използваха, като изработиха своята първа икона. Всеки ден те започваха работа с молитва и цвят по цвят, щрих по щрих се стремяха да наподобят образа на Пресветата Дева. И успяха. Благодарим на иконописците Диян и Илка Димитрови, които предадоха на децата от своя опит и знания и посредством образа на Пречистата Божия майка обърнаха очите и сърцата им както към света на църковното изобразително изкуство, така и към онова, което се вижда само със сърцето.

Достойнствата на постиженията видяха всички, събрали се на неделната Литургията в храм „Св. Николай Чудотворец”. Тогава иконите на малките иконописци бяха осветени, а след службата иконом Василий Шаган се обърна към тях с думите:

Всички икони, които току-що осветихме, са много красиви деца! Вашата искреност, която вие вложихте в изографисването им, всъщност е основната красота, която ние можем да влагаме във всяко едно дело – своята искреност, своята вяра и своята чистота. А децата все още са такива. Затова се радваме на вашия труд и благодарим на вашите учители, че така отговорно се занимаваха с вас през изминалите дни. Мисля, че е много хубаво, че започнахте с образа на Богородица, защото тя е образ на чистотата, към която трябва да е устремен всеки човек.

Ръководителят на проекта, Диян Димитров, също сподели пред всички своите мисли:

На нас, ръководителите, много ни хареса работата по проекта. Децата, които се записаха, подходиха с искрено желание да се доближат до иконата, тъй като досега никога не бяха рисували икона. И всеки според своите умения се справи. Надявам се те да са щастливи, да отнесат вкъщи своята първа истинска икона, която са създали със собствените си ръце, и пред нея да отправят занапред своите молитви към Бог и Богородица. Ние изпитваме истинско задоволство от свършената работа, тъй като участниците се събраха на съвсем случаен принцип, но резултатите са поразителни. Затова искам да ги поздравя и да им пожелая да продължат да се развиват и, дай Боже, да се срещнем отново при следващи проекти и да продължим да работим заедно.

След това отец Василий награди всяко от децата с Диплом за участие в майсторския клас и се обърна към родителите им, като напомни за отговорността им да се грижат за чистотата на децата си и да ги възпитават в дух на вяра, доброта, смирение и кротост, в който е била възпитана и самата Дева Мария.

Благодарим за доверието! Сигурни сме, че това докосване до вечното и святото ще остави своята следа във възприятието и отношението на децата към света край нас и занапред.
Дай Боже!

Още снимки от майсторския клас – скоро в ГАЛЕРИЯТА.

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра