Духовно просветен център

С акцент върху човека. Втора вечер от Седмицата на православната книга

21.09.2019 г.
Автор: Архангел.бг

На 20 септември залата в Община Варна отново се изпълни с желаещи да се срещнат и чуят гостите на Седмицата на православната книга. Във втората вечер бяха представени две издателства и се проведе дискусия по едни от най-наболелите въпроси за обществото ни днес.

Г-жа Анула Христова – главен редактор на Синодално издателство, представи най-новата книга – „Древно пространно Житие на преблагословената Владичица наша Богородица и приснодева Мария” от св. Максим Изповедник – излязла от печат буквално ден преди началото на Седмицата на православната книга във Варна. Житието съдържа изобилие от ценна многостранна информация – житийна, философска, историческа. За улеснение на читателите към деветте глави на житието са добавени вътрешни заглавия. Накрая г-жа Христова изрази своята искрена надежда, че българската публика колкото повече напредва в текста на житието, толкова повече ще обиква Тази, която роди нашия Спасител. 

Следващото представяне беше на издателство „Омофор”. Доц д-р Мариян Стоядинов представи новите книги - „Царството вътре в нас” от Диоклийски митрополит Калистос (Уеър) и „Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога” от митрополит Антоний Сурожки. И в двете книги, - каза той, - могат да бъдат намерени общи неща. Акцентът и в двете книги е върху човека. Човекът е и адресат (на написаното от митрополит Антоний Сурожки), и изходна точка (според това, което митрополит Калистос казва). Пълното, съвършеното познание за човека обикновено остава далеч от нас. Ние се познаваме взаимно съвсем бегло и външно, схематично, но въпреки това дръзваме да определяме кой кой е, изключвайки онези  дълбини в другия, за които само Бог знае... 

След това протойерей Владимир Дойчев представи своите книги „Писмо до близък” и „Среща с Живота”. Втората е допълнено издание, което включва и другата негова книга – „Срещи със смъртта” - според автора, човек не би могъл да разбере какво е Възкресението, какво е направил Христос за нас, ако не погледнем смъртта във всичките й смисли. Трите книги съдържат проповеди и есета на о. Владимир и по думите му: Те са една история, която започва с първия текст от „Среща с Живота” и завършва с последния от „Писмо до близък”

Дискусията с участието на доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” развълнува всички присъстващи. Темата: „Нови опасности за духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата” е особено актуална днес, когато отвсякъде се предлагат всевъзможни решения, защитават се едни или други ценности и се претендира за последната дума в образованието и възпитанието на децата ни. 

Вечерта завърши с обобщаващите думи на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той благодари на всички участници и гости във втория ден и сподели своя опит по засегнатите въпроси от дискусията.

Седмицата на православната книга продължава на 21 септември в залата на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с представяне на сборника Варненска и Великопреславска епархия и на новите издания на фондация „Двери” и на фондация „Наследството на Зографската света обител”.

Още по темата
Още от Коментар

Младежки музикален семинар в Каварна

13.09.2020 г. | Архангел.бг | Коментар

Какво ни събра? Музиката като начин да изразим вярата си и да общуваме помежду си и с Бога. Първи опити в псалтикийното пеене, първа изява пред публика, много преживявания - така завърши Летният младежки форум-2020.

С освещаване на иконите завърши майсторският клас по иконопис за деца

04.09.2020 г. | Архангел.бг | Коментар

Резултатът от труда на децата е факт. На св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” в неделя бяха осветени иконите на малките иконописци, а иконом Василий Шаган награди с Диплом всеки от участниците в майсторския клас „Образът на Пресвета Богородица”...

Един за всички, всички за Един

08.08.2020 г. | Борислав Аврамов | Коментар

Незабравими ще останат 9-часовият преход до Рилския манастир и поклонението пред мощите на преподобния наш отец Йоан Рилски. Слава Богу, че за поредна година се сподобихме да вървим по духовните и земните стъпки на нашия небесен закрилник...

Какво се случва в центъра