Участвахме в Семинар „Взаимодействието между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи.”

30.04.2016 г.
сн. Двери.бг
Автор: Архангел. бг

Организатори на събитието бяха Русенска митрополия и Портал „Двери на Православието” със съдействието на Фондация „Комунитас”.

Семинарът беше приветстван от българския патриарх Неофит, министъра на образованието, областния управител и кмета на Русе, както и от домакина Русенски митрополит Наум.

За дните между 14 и 17 април в Русе разказва Юлия Христова, богослов и педагог:

„Идеята на семинара беше споделянето на опит от различните митрополии - как са се случили нещата с преподаването на предмета ”Религия” и „Православно вероучение” по места и какви контакти са установени между община, митрополия, учители… Програмата беше много наситена. Имаше представители от няколко големи града, от Варна бяха поканили директора на Общински детски комплекс Монка Николова, Радостина Попова от Варненска митрополия и мен, учител към Общински детски комплекс и част от екипа на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” . Преди да заминем, нашият митрополит Йоан ни покани при него и поръча да разкажем специално за Споразумението между Варненска митрополия и Община Варна. Знаете, че при нас има финансиране на петима учители по религия, които преподават предмета като извънучилищна форма на обучение. Монка Николова сподели как са потръгнали нещата, за плюсовете и минусите в организацията, за лобирането в училище, а Радостина Попова, като служител на Митрополията, беше подготвила презентация за образователните дейности.

Аз разказах какъв път е извървян преди да го има това Споразумение. Оказа се, че нашият Духовен център е добре разпознаваем, всички ни познават като организатори на международния форум „Седмица на православната книга” – разказах как функционират нашите зали в Центъра, за това, че имаме възможност да посрещаме хора и да работим с деца, а преди това как първо беше извоювана тази служба в Митрополията за работа с младежи /Борислав Аврамов/. След това се създадоха контакти с училищата по официален ред чрез Инспектората по образованието, където е необходимо някой да познава нашата работа. Този експерт, Румяна Лазарова, е човек, който ни подкрепя. Това са важни елементи в общинската и местната власт, без които ние ни не можем да работим. После в Общината постепенно  се случиха нещата. Във Варна има назначени към Общинския детски комплекс петима учители, които са със статут на учители, с учителска заплата, има и други учители с по-различен статут, например към Община Аксаково и към квартал Галата. Останалите занимания се водят в Неделните училища в града /може би те са около пет на брой/.

Всеки във всяка митрополия и община се е справил според местните обстоятелства и колкото му стигат силите. По време на Семинара се обединихме около тезата, че личности са тези, които правят нещата за благото на Църквата. Целта на тази конференция е да си осъзнаем ясната идея, че ние трябва да създаваме положителен образ в обществото – като църква, като личности, като хора. Първо, нашите митрополити да бъдат по-диалогични,да правим с тях повече интервюта, да има повече общуване. От институциите е необходимо повече съдействие. Но едно е сигурно – на този етап имаме много повече съдействие от местната, отколкото от държавната власт. В малките градове на страната се формират СИП-пове, имат шанс за ЗИП-ове, в големия град не може да се класира религията като ЗИП, това е лукс, тук има едни модерни неща, комерсиални, с които е трудно да се борим. На някои места  буквално нямат нито един учител и това е парадокс, особено около университетските градове, където дори има богословски факултети. Направи ми впечатление, че във Видин епископ Поликарп и още един свещеник работят с децата. Там има дефицит на всичко – и на работа, и на възможности, и на реализация за хората, беден район, цялостна криза, но там правят невероятни неща.

В един момент по време на конференцията се появи нарицателното  - моделът „Казашки” или меделът „Поликарп”. Всеки на място е създал някакъв модел. В Благоевград, например, имат силен православен център, благодарение на Митрополията и организират лагери и други дейности. На малко места я има формата „ОДК” – във Варна и в Бургас. Няма учители, назначени от Църквата,  да преподават религия.

Видяхме, че всеки e намерил някакъв начин – дали чрез клубове към някакви школи или към читалища, дали чрез духовен център, както е в Неврокоп, който митрополията финансира. На такива места един-двама сътрудници са на заплата, другите са доброволци. В някои училища в Русе имат много групи деца и ние присъствахме там на открит урок по религия. Колегите подчертаха, че без началните учители и тяхното съдействие, ние трудно можем да правим нещо. Те са хората, които мотивират и родители, и деца в тези най-важни начални години да обърнат поглед към християнството."

 

Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра