Рождество Христово -2021

27.12.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Както обикновено, през декември вниманието ни се насочва съм наближаващия празник на Христовото Рождество, към надеждата и радостта, които то носи. Разбира се, първи започнаха да се готвят за празника най-малките членове на енорията – децата в школа „Кандилце”. В първата неделя те изработиха картички за конкурса на ЦПЛР – ОДК, Варна, а „Ангелът” на Дария дори зае първо място в него. Във втората неделя отец Василий им припомни основните събития на Рождество Христово и разясни иконографията на рождественската икона. В третата децата си припомниха тропара на Рождество и украсиха една от елхите в двора на храм „Св. Архангел Михаил”. А в последната седмица преди празника някои от тях заедно с родителите си се включиха в благотворителната кампания „Енорийска задружност” и донесоха в храма продукти от първа необходимост, които да бъдат раздадени на нуждаещите се. В кампанията се включиха и много фирми и граждани, подкрепящи социалната дейност на енорията. С помощта на доброволци от енорията бяха подготвени повече от двеста пакета с продукти, които поетапно бяха раздадени на хората в нужда, които преди пандемията посещаваха съботната „Трапеза за бедни”.

Така с творческо настроение и добри дела извървяхме пътя към храма, който в дните преди Рождество, грейнал в нова украса, се огласяше от катавасиите на празника.

Христос се ражда – славете Го! Христос слиза от небесата – посрещнете Го! Христос е на земята – извисете се! Пейте на Господа, всички на земята, радостно Го възпейте, народи, защото Той се прослави! (вж. тук)

На 24-ти декември в храм „Св. Николай Чудотворец” бяха отслужени Царски часове и света Василиева литургия, а на 25-ти декември с празнична Златоустова литургия енорията съпреживя радостта от раждането на нашия Спасител. Дошъл като Младенец в света, Той по своята чистота докрай остана най-близо до младенците в този свят. И неслучайно именно децата се радват най-искрено и от сърце в тези дни на Рождество Христово. Именно към тях се обърна и отец Василий в края на богослужението, но и към всички присъстващи:

Защото децата имат тази вяра, тази чистота и тази доброта, които ние възрастните лек-полека изгубваме, за съжаление, затова сега остава да станем като вас – добри, търпеливи, чисти… А аз искам да ви пожелая – и мисля, че и вашите родители ще се съгласят с мене – вие да се стараете да запасите своята любов към Бога, своята любов един към друг, своята любов и послушание към родителите си, своята вяра и своята чистота.

След това всяко дете получи скромен подарък, който да му напомня за празника и за благодарността, с която да приемаме всичко от Бога. Разбира се, не бяха забравени и възрастните, защото в тези дни всички ние най-лесно и най-искрено ставаме „като тия, малките”.
Честито Рождество Христово!
Снимки от 24 декември – в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)