Рождество Христово -2021

27.12.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Както обикновено, през декември вниманието ни се насочва съм наближаващия празник на Христовото Рождество, към надеждата и радостта, които то носи. Разбира се, първи започнаха да се готвят за празника най-малките членове на енорията – децата в школа „Кандилце”. В първата неделя те изработиха картички за конкурса на ЦПЛР – ОДК, Варна, а „Ангелът” на Дария дори зае първо място в него. Във втората неделя отец Василий им припомни основните събития на Рождество Христово и разясни иконографията на рождественската икона. В третата децата си припомниха тропара на Рождество и украсиха една от елхите в двора на храм „Св. Архангел Михаил”. А в последната седмица преди празника някои от тях заедно с родителите си се включиха в благотворителната кампания „Енорийска задружност” и донесоха в храма продукти от първа необходимост, които да бъдат раздадени на нуждаещите се. В кампанията се включиха и много фирми и граждани, подкрепящи социалната дейност на енорията. С помощта на доброволци от енорията бяха подготвени повече от двеста пакета с продукти, които поетапно бяха раздадени на хората в нужда, които преди пандемията посещаваха съботната „Трапеза за бедни”.

Така с творческо настроение и добри дела извървяхме пътя към храма, който в дните преди Рождество, грейнал в нова украса, се огласяше от катавасиите на празника.

Христос се ражда – славете Го! Христос слиза от небесата – посрещнете Го! Христос е на земята – извисете се! Пейте на Господа, всички на земята, радостно Го възпейте, народи, защото Той се прослави! (вж. тук)

На 24-ти декември в храм „Св. Николай Чудотворец” бяха отслужени Царски часове и света Василиева литургия, а на 25-ти декември с празнична Златоустова литургия енорията съпреживя радостта от раждането на нашия Спасител. Дошъл като Младенец в света, Той по своята чистота докрай остана най-близо до младенците в този свят. И неслучайно именно децата се радват най-искрено и от сърце в тези дни на Рождество Христово. Именно към тях се обърна и отец Василий в края на богослужението, но и към всички присъстващи:

Защото децата имат тази вяра, тази чистота и тази доброта, които ние възрастните лек-полека изгубваме, за съжаление, затова сега остава да станем като вас – добри, търпеливи, чисти… А аз искам да ви пожелая – и мисля, че и вашите родители ще се съгласят с мене – вие да се стараете да запасите своята любов към Бога, своята любов един към друг, своята любов и послушание към родителите си, своята вяра и своята чистота.

След това всяко дете получи скромен подарък, който да му напомня за празника и за благодарността, с която да приемаме всичко от Бога. Разбира се, не бяха забравени и възрастните, защото в тези дни всички ние най-лесно и най-искрено ставаме „като тия, малките”.
Честито Рождество Христово!
Снимки от 24 декември – в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра