Радост за всеки. Как се подготвихме за празника

27.04.2019 г.
Автор: Архангел.бг

С наближаване на Христовото възкресение в духовно-просветния център се случваха интересни събития, които помогнаха както на участниците, така и на нас да се подготвим за празника.
Първо, с учители и ръководители на школи към Младежкия дом и ЦПЛР (ОКД) се учихме как се замесват вкусните сладки великденски хлябове – козунаците. Опитахме две рецепти, българска и молдовска (споделени с нас от Галина Момчева и Мария Тодорова-Хаджиоглу), а получилия се резултат участниците споделиха с възрастните хора и децата от социалните домове във Варна. От своя страна, иконом Василий Шаган, като ръководител на центъра, се постара гостите да получат и добра проповед в навечерието на празника. В беседата си той разясни смисъла на Христовото възкресение и спасителните последици за човека от саможертвата на Божия Син.

На Велики четвъртък по традиция в центъра боядисвахме яйца за великденските пакети за хората в нужда, които идват на съботната трапеза. Този път в боядисването се включиха и деца, лишени от родителски грижи, настанени в ЦНСТ „Изгрев-Изток”, Варна. Докато изчакваха да се сварят яйцата, те разгледаха храма и чуха разказа на нашия сътрудник Борислав Аврамов за първото българско училище във Варна, в чиято сграда е уреден храмът и сега се помещава Духовно-просветният център. Разбира се, най-вълнуващо в тяхното посещение, беше самото боядисване, а най-интересни бяха пъстрите пъдпъдъчи яйчица. В края на събитието всеки отнесе със себе си по няколко яйца. А едно от по-големите момичета ни изненада със заявлението, че яйцата, които е боядисало, ще раздаде на хората, които е виждало да ровят в кофите за отпадъци, тъй като на тях няма кой да им даде. Казват, че децата в домовете растат ощетени откъм емоции и чувства, но ето, че милосърдието намира почва и в техните сърца. Разделихме се с обещание за нова среща и с надежда това да е скоро.

На следващия ден, в петък, бяха приготвени повече от 250 пакета с хранителни продукти, дарени от хората или закупени с дарени от тях средства. В обявената Енорийска задружност бяха събрани 957 лв. Във всеки от пакетите имаше козунак и червено яйце, но също така и колбас, сирене, лютеница, конфитюр, маргарин, топено сирене,консерва, варива и сладости. Те бяха раздадени в събота заедно с топлия обяд на хората в нужда. Благодарим сърдечно на фондация „Българин”, които след своята акция дариха останалите козунаци за социалната дейност при нас, на търговците, които дариха част от продуктите за пакетите, и на всички други многобройни дарители, както и на доброволците за организацията на това дело.

Малки вкусни изненади бяха приготвени от сътрудниците на центъра и за хората от енорията, с които да ги зарадваме във Възкресната нощ.

Още от Какво се случва в центъра

Отново по стъпките на Рилския Чудотворец

11.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан....

Алтернатива - август, 2022

10.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В очакване на празника на Успението на Божията майка, текстовете в броя фокусират вниманието на читателите към личността на Пресветата Дева и към начина на живот, който ни води към единение с Бога...

Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва набиране на участници за третия Мастър клас по иконопис за деца. Желаещите трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса...

Какво се случва в центъра