Неделя Православна

14.03.2022 г.
Автор: Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Първа неделя на Великия пост – Архиерейската св. Литургия в Неделя Православна – Проповед на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 13 март 2022 г., храм "Св. Николай Чудотворец", Варна

Днес е Неделя Православна и ние честваме тържеството на светото Православиес ясното разбиране, че каквото и да кажем, то ще бъде съвсем недостатъчно, да изрази огромния смисъл – духовен, благодатен и същностен – на този ден и на този празник, обединяващ цялото светоотеческо богословие в изработването на догматическата основа на светата Църква. (…)

Какво всъщност е вярата… Ако кажем, че тя е била само състояние на душата, бихме били прави – тя е и състояние на душата. Ако кажем, че тя е била убеждение – да, тя е и убеждение, но не само. Вярата за тези свети човеци е изцяло живот в Бога. (…)

Още по темата
Още от Проповеди

Всичко и във всичко е Христос (Кол. 3:11)

24.01.2023 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Това е светът, за който всеки един човек мечтае. Защото, ако „всичко и във всичко е Христос”, това означава, че всичко и във всичко е Неговата божествена благост, Неговата любов, Неговият мир, Неговата правда, Неговата истина...

От звани да станем избрани

21.01.2023 г. | свещеник Илия Попов | Проповеди

На 21 януари се навършват шест месеца от блажената кончина на отец Илия Попов. След Светата Литургия, ще отслужим панихида в негова памет. Да се помолим заедно. Начало - 10:00 ч., храм "Св. Николай Чудотворец", Варна.

Усъвършенстване в любовта или жестокосърдие?

29.12.2022 г. | свещеник Алексей Атанасов | Проповеди

Има много изображения на това първо гонение – избиването на всички тези малки деца... А после и избиването на мъчениците... Жестокост. Жестокост. Жестокост... Как да го приеме човек?!

Какво се случва в центъра