Среща с археолога проф. Попконстантинов за Царския манастир „Св. Богородица” във Варна

21.05.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Снощи, в залата на Духовно-просветния център, проф. Казимир Попконстантинов представи по археологически нагледно „това бижу”, както нарече манастира на княз Борис във варненската местност „Пчелина”. В продължение на 20 години, професорът и още двама негови колеги, изследват тези 5 декара площ древно свидетелство за книжовна и просветителска мисия.

Започват да проучват този манастир през 1996 година след 50-годишно прекъсване на изследванията. През 1946 година са последните разкопки. Манастирът е открит през 1921 година съвсем случайно при риголване на лозе: намират оловен печат на св. цар Борис. Тъкмо този печат дава основание на Карел Шкорпил, основателят на българската археология, да обърне сериозно внимание на варненската общественост и да убеди царя, да бъдат откупени 5 декара площ от Археологическото дружество във Варна. Така той спасява този великолепен манастир от унищожаване.

Проф. Попконстантинов нарече „обезобразяване” онова, което през последните години е направено у нас с двореца в Преслав, както и с някои други останки от онова време. Разликата с днешните времена е очебийна в полза на най-големия дипломат на всички времена, покръстител, строител, ограмотител "като грижовен баща", св. цар Борис.

Разговорът за манастира беше увлекателен, особено в частта за откритата Църква. Подобна не се среща нито в Плиска, нито в Преслав, а изключителен като размер е също и Скрипториумът. Посочен беше подобен само в Студийския манастир и манастира „Св. Симеон Стълпник” в Асуан, Египет.

Професорът разказа много други интересни факти и подробности, дори емоционални.

След размяна на книжни подаръци от страна на Центъра и проф. Попконстантинов, вечерта завърши с разглеждане на  изработения макет на манастира от художника Галин Ганчев от Добрич. Добрите културни жестове и археологически разкази зарадваха любознателния и културен слушател в залата на Първото българско училище.

Видео запис от срещата - ТУК

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра