Среща с археолога проф. Попконстантинов за Царския дворец „Св. Богородица” във Варна

21.05.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Снощи, в залата на Духовно-просветния център, проф. Казимир Попконстантинов представи по археологически нагледно „това бижу”, както нарече манастира на княз Борис във варненската местност „Пчелина”. В продължение на 20 години, професорът и още двама негови колеги, изследват тези 5 декара площ древно свидетелство за книжовна и просветителска мисия.

Започват да проучват този манастир през 1996 година след 50-годишно прекъсване на изследванията. През 1946 година са последните разкопки. Манастирът е открит през 1921 година съвсем случайно при риголване на лозе: намират оловен печат на св. цар Борис. Тъкмо този печат дава основание на Карел Шкорпил, основателят на българската археология, да обърне сериозно внимание на варненската общественост и да убеди царя, да бъдат откупени 5 декара площ от Археологическото дружество във Варна. Така той спасява този великолепен манастир от унищожаване.

Проф. Попконстантинов нарече „обезобразяване” онова, което през последните години е направено у нас с двореца в Преслав, както и с някои други останки от онова време. Разликата с днешните времена е очебийна в полза на най-големия дипломат на всички времена, покръстител, строител, ограмотител "като грижовен баща", св. цар Борис.

Разговорът за манастира беше увлекателен, особено в частта за откритата Църква. Подобна не се среща нито в Плиска, нито в Преслав, а изключителен като размер е също и Скрипториумът. Посочен беше подобен само в Студийския манастир и манастира „Св. Симеон Стълпник” в Асуан, Египет.

Професорът разказа много други интересни факти и подробности, дори емоционални.

След размяна на книжни подаръци от страна на Центъра и проф. Попконстантинов, вечерта завърши с разглеждане на  изработения макет на манастира от художника Галин Ганчев от Добрич. Добрите културни жестове и археологически разкази зарадваха любознателния и културен слушател в залата на Първото българско училище.

Видео запис от срещата - ТУК

Още по темата
Още от Коментар

Празникът и свободата – 27 юли 2019

29.07.2019 г. | Архангел.бг | Коментар

За нашия град това е по-особен ден. На тази дата преди 141 години жителите му отпразнуват за първи път своята свобода. Тази година това се случи за 141-ви път... Но как се ползваме от тази свобода? В какво наистина се чувстваме свободни?...

Чакане

08.06.2019 г. | Дякон Ненад Илич | Коментар

Боже, колко неща правим, които не са в Твоето сега... Когато успеем да правим само тези неща, които правим от любов към Бога и хората, ние сме в това Сега. Съществуваме. А иначе не съществуваме – само чакаме...

Между 11 и 24 май – опит за сближаване: образование и възпитание

11.05.2019 г. | иконом Василий Шаган | Коментар

Светите братя искали да ни научат „как чрез дела да станем подобие на Бога”. И ако цялото ни Възраждане се е отъждествявало с тяхното свято дело, то сега смело можем да кажем, че не сме се научили много от тях...

Какво се случва в центъра

Въздигане на Светия Кръст Господен

Какво е Кръстът за нас?