Духовно просветен център

Среща с археолога проф. Попконстантинов за Царския манастир „Св. Богородица” във Варна

21.05.2016 г.
Автор: Архангел. бг

Снощи, в залата на Духовно-просветния център, проф. Казимир Попконстантинов представи по археологически нагледно „това бижу”, както нарече манастира на княз Борис във варненската местност „Пчелина”. В продължение на 20 години, професорът и още двама негови колеги, изследват тези 5 декара площ древно свидетелство за книжовна и просветителска мисия.

Започват да проучват този манастир през 1996 година след 50-годишно прекъсване на изследванията. През 1946 година са последните разкопки. Манастирът е открит през 1921 година съвсем случайно при риголване на лозе: намират оловен печат на св. цар Борис. Тъкмо този печат дава основание на Карел Шкорпил, основателят на българската археология, да обърне сериозно внимание на варненската общественост и да убеди царя, да бъдат откупени 5 декара площ от Археологическото дружество във Варна. Така той спасява този великолепен манастир от унищожаване.

Проф. Попконстантинов нарече „обезобразяване” онова, което през последните години е направено у нас с двореца в Преслав, както и с някои други останки от онова време. Разликата с днешните времена е очебийна в полза на най-големия дипломат на всички времена, покръстител, строител, ограмотител "като грижовен баща", св. цар Борис.

Разговорът за манастира беше увлекателен, особено в частта за откритата Църква. Подобна не се среща нито в Плиска, нито в Преслав, а изключителен като размер е също и Скрипториумът. Посочен беше подобен само в Студийския манастир и манастира „Св. Симеон Стълпник” в Асуан, Египет.

Професорът разказа много други интересни факти и подробности, дори емоционални.

След размяна на книжни подаръци от страна на Центъра и проф. Попконстантинов, вечерта завърши с разглеждане на  изработения макет на манастира от художника Галин Ганчев от Добрич. Добрите културни жестове и археологически разкази зарадваха любознателния и културен слушател в залата на Първото българско училище.

Видео запис от срещата - ТУК

Още по темата
Още от Коментар

Какво правим в Църквата?

17.06.2020 г. | архимандрит Андрей Конанос | Коментар

Това, което правим в Църквата, не е нещо моментно, то ни докосва и впоследствие. Ти си мислиш, че това, което си взел, изчезва, но семето попада в душата ти и не след дълго, Бог знае колко, то започва да работи вътре в тебе...

Съборна и апостолска…

15.06.2020 г. | протойерей Игор Прекуп | Коментар

Обикновено дългите постни периоди предшестват някой велик празник. Петровият пост не само предшества празника на св. апостоли Петър и Павел, но и следва празника Петдесетница – рождения ден на Църквата. Той се явява като жива връзка между тези два празника...

Царството Божие вътре във вас е!

07.06.2020 г. | Борислав Аврамов | Коментар

Две царства се борят да изпълнят човешкото сърце, и което го изпълни, то ще се възцари в света. Някога, поразено от величието на кръстната Христова любов и от вярата на мъчениците, земното царство се подчинило на Небесното Царство. Днес...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори