Духовно просветен център

Преподобни Герасим Велики, Йордански Чудотворец. Житие, чудеса и Молебен канон

19.06.2020 г.
Св. Герасим и лъвът - художник: Елена Черкасова
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” днес получихме втората книжка от поредицата „Небожители” на Синодално издателство. Тя запознава с живота на св. Герасим Йордански Чудотворец. Житието включва всички новооткрити досега исторически факти, както и молебен канон към преподобния, съставен от настоящия игумен на Йорданския манастир, архимандрит Хрисостом.
Книгата е илюстрирана с житийни сцени, съобразени с иконописната традиция. Целта на издателите е тя „да послужи като помощно пособие в духовните школи и текстове за богослужебна употреба, а също като душеполезно домашно четиво”. Повече за изданието прочетете в предговора:

Тропар
Постоянно из пустинни места, в пещери и планини, където си с вяра обитавал в търсене на Бога, ти си намерил това, към което си се стремил. Полагайки душевни усилия, без никак да поглеждаш назад, Герасиме Велики, ти всякога си се изкачвал по стъпалата на изумрудената лествица. И се е спасявала така воинската колона от монаси, стекли се към Христа.

ПРЕДГОВОР

Християнските добродетелни и богоугодни дела, толкова ясно и убедително изложени в Свещеното Писание, служат като пътеводители към постигането на онази цел, за която ние сме на Земята. Но човешкото самолюбие и склонността към наслади и страсти често вземат връх над добрите ни разположения и това причинява множеството злини, от които нито едно общество досега не се е избавило.

Но ето че житията на подвижниците, с описаните в тях чудни дела на себеотрицание и непоколебима вяра в това, как Вседържителят Господ чува молитвите на прибягващите към Него, събуждат в душата ревност по Бога и крепка надежда в Неговия промисъл. Тоест те ни подтикват да подражаваме на светците, поне в известна степен.

Светецът, когото ще почетем с това скромно издание – преподобния Герасим Йордански, е първият основател на новийно-анахоретското (1) монашеско житие. За непредубедения читател ще бъде лесно да открие приликата на неговото житие с това на първия отец-пустинник по българските земи – преподобния Йоан Рилски. И двамата първи поселници на Йорданската и на Рилската пустиня стават основатели на големи манастири и ярки светила на Светлината, която „просветява всеки човек” (Йоан. 1:9). Макар исторически да ги делят близо пет века, те и двамата остават в църковната памет като непреходни образци на равноангелски живот.

Тази прилика на житията им чрез еднаквостта на тяхната всесъвършена богоотдаденост е намерила своето изражение в приликата на иконното им изписване. Особено впечатляваща е подобността на техните ликове, както те са изографисани на царските икони в съответните им едноименни манастири – Йорданския и Рилския.

Вероятно именно тази прилика между двамата велики пустинници – преподобния Герасим Йордански Чудотворец и светия отец закрилник на православния български народ – преподобния Йоан Рилски Чудотворец, прави неслучайно сред българското монашество светотайнственото пострижение в монашество с името Герасим.

По молитвите на преподобни Герасим Йордански Чудотворец и на всички светии нека възрастват във вярата всички, потрудили се за утвърждаването на добродетелния живот в Господа Иисуса Христа.
От издателите

(1) Киновийно-анахоретското – общежитийно-отшелническо, от киновия – общежитиен манастир, и анахорет – отшелник, пустинник; по-подробно виж в Житието.

В книжарница „Благослов” може да откриете и първата книжка от поредицата „Небожители” – „Един живот изпълнен с чудеса – житие и молебен канон на св. мъченик Неофит” – вж. ОЩЕ
 

Още по темата
Още от Нови книги

Иконата в съвременния свят

04.08.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборник текстове, посветени на църковната иконописна традиция, от съвременни богослови и изследователи на изкуството. Книгата търси отговор на въпроса защо иконата заема толкова важно място в църковното съзнание на вярващия човек.

„Селенията на църковната музика” – Ивайло Борисов

21.07.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налична книгата „Селенията на църковната музика” на изд. „Омофор”. В сборника читателят ще открие широк кръг от въпроси, посветени на църковната музика, отвеждащи от нашата съвременност до раннохристиянското време...

„Господар и ратай” - Лев Н. Толстой

10.07.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

През тази година издателство „Омофор” зарадва почитателите на класическа художествена литература с ново издание на повестта „Господар и ратай” на Лев Николаевич Толстой. Книгата вече е налична и в книжарница „Благослов” във Варна...

Какво се случва в центъра