Преподобни Гавриил (Ургебазде) юродив заради Христа

25.06.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Книгата за живота на грузинския старец Гавриил (Ургебазде), издание на Фондация „Наследство на Зографската Света обител”, вече е налична в книжарница „Благослов” във Варна. От предисловието на издателите става ясно, че всички свидетелства за живота на преподобния са разказани или от самия него, или от непосредствени свидетели на чудното му житие. Книгата съдържа свидетелства и на мнозина други клирици и миряни, познавали Стареца. Накрая са изложени част от посмъртните изцеления, станали с благодатната помощ на светеца.

Грузинският старец Гавриил (1929 – 1995) – преподобен, изповедник и юродив заради Христа, е удивителен Божий избраник наред с известните негови съвременници и преподобни отци Паисий, Порфирий, Софроний и Яков. У нас той е по-малко известен, затова сме радостни, че ще можем да съдействаме за разпространението на почитта към него с това житие, което е безспорно най-доброто, което е писано за него. (от издателите)

Прилагаме предговора на автора – архимандрит Кирион (Ониани), близък духовен син на преподобни Гавриил:

Помнете вашите наставници,
които са ви проповядвали
словото Божие и като имате
пред очи свършека на техния живот,
подражавайте на вярата им.
(Евр. 13:7)

Старецът Гавриил (на грузински - Габриел) – днес мнозина се прекланят пред това име. Само година след кончината си той стана легенда в Грузия. Кой беше и защо завоюва такова уважение и признание? Как и в какви подвизи прекара земния си живот и с какво стана толкова угоден на Бога, че Бог така го възвиси и благоволи към него?

И преди канонизацията, и след нея (1) му се молят като на велик светец и голям ходатай пред Христа. Мнозина болни и немощни, даже такива, които страдат от смъртоносни, нелечими болести, идват с упование при мощите му, както по-рано идваха на гроба му, и като го помолят за помощ и се помажат с масло от кандилото, по чуден начин се изцеляват.

Удивително е, че човекът, който прекара живота си в страшно гонение и оскърбления, в насмешки и подозрения, днес стана обект на сериозни и задълбочени проучвания. Човека, когото приживе наричаха глупав и болен, днес смятат за връх на християнската любов, за духовно силен и изпълнен с мъдрост.

Веднъж отец Гавриил се разгневи на нас, неговите духовни чада, заради неподобаваща постъпка. Ние се изплашихме, но на сърцето беше някак леко. Когато мина известно време, го попитахме плахо:
– Прости ни, отче, нима наистина се разгневи тогава?
Той, леко усмихнат, ни погледна и каза:
– Не бойте се, в моето сърце няма гняв.
После склони глава и произнесе тъжно:
– Ех, ако поне мъничко ме разбирахте.

Докато беше жив, ние го уважавахме много и вярвахме в него, но се оказа, че това е било само сянка на онова, което той заслужаваше в действителност. След кончината му, когато вече не беше сред нас, осъзнахме колко сме били щастливи с него, колко леко беше да се живее, когато той се намираше с нас. Струваше ни се, че го оценяваме, струваше ни се, че усещаме значението му в нашия живот, но се оказа твърде малко. Толкова малко, че всъщност бяхме далеч от това да го разберем.

И днес, когато вече го няма между нас, отчасти разбираме, отчасти се досещаме с какъв велик старец сме били, защото приживе това беше скрито под простота и дълбоко, удивително смирение.

Отец Гавриил казваше:
„Човекът е прекрасно създание и ако не виждаш в него нещо добро или поне зрънце от добро, на което да помогнеш да израсне, то боя се, че ти си съвсем сляп“.

Хората, които приживе го гледаха с недоверие и подозрение, днес го молят за прошка и се разкайват за грешките, извършени с дума или дело.

Отец на смирението, добротата и любовта – това може да се каже кратко за него.

Идеята за написването на книгата се роди по молбите на много хора и от всеобщото дълбоко уважение, вяра и интерес към отец Гавриил. Огромен е интересът към живота му - от детството до кончината.

Искаме да благодарим горещо на всички, които, като разбраха за подготвяната книга, ни съобщиха писмено или устно сведения за милостите и великите дела, които са изпитали непосредствено върху себе си. Искаме да отбележим специално и да благодарим от все сърце на сестрите на отец Гавриил, които ни помогнаха много в изясняването на редица въпроси.

архимандрит Кирион (Ониани)
–––––––––––––––––
(1) На 20 декември 2012 г. Синодът на Грузинската православна църква причисли архимандрит Гавриил (Ургебадзе) в лика на светците.

Още по темата
Още от Нови книги

„Притчи” - нова книга на издателство „Православна класика”

12.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и съдържа кратки поучителни притчи, събрали в себе си мъдрост от близки и далечни времена...

Благодатни дарове и благодатни хора

07.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е съставен и издаден на гръцки език от манастира „Параклит” („Св. Дух – Утешител”), Оропос – Гърция. На нашия книжен пазар излиза с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил в превод на Константин Константинов...

„Прераждането на душата. Православен отговор” - Илия Маринов

29.05.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Монографията на Илия Маринов е провокирана от една съвременна тенденция на разпространение на източното учение за прераждането. Увлекателно написана и богословски издържана, книгата разглежда това учение в съпоставителен план с християнската вяра във възкресението на мъртвите...

Какво се случва в центъра