Празник за всички

27.03.2023 г.
Автор: Архангел.бг

„Днес е началото на нашето спасение и откриване на вечната тайна…” – така започва тропарът на Благовещение и още с първия стих ни въвежда в богословския смисъл на празника. Как би се случило спасителното дело на Бога за нас без отговора на Мариам: „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти”? Без това съгласие не би било възможно нито едно от последвалите събитията от Рождество Христово до Петдесетница, чрез които Христос ни изкупи от греха и смъртта. И макар Благовещение да се чества през покайния период на светата Четиридесетница, това винаги се случва с нужната почит и тържественост.

Така беше и тази година в енорията на храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” във Варна. С наближаването на празника на Божията майка започна и подготовката за него. Заниманията на енорийската детска школа „Кандилце” се възобновиха (след временно прекъсване през зимния период) и в две поредни недели деца и татковци се включиха в творческата работилничка на школата. Целта беше, докато си припомнят житието на Пресвета Богородица и основните събития в Евангелието, свързани с Благовещение, да изработят малки подаръчета за жените в енорията – разноцветни картонени гълъбчета с послания за празника. Но тъй като „продукцията” от задружната работа беше изобилна, подарък имаше за всички присъстващи в храма.

Празничната света литургия в храм „Св. Николай Чудотворец отслужи протойерей Тодор Тодоров. С красиви песнопения храма огласяше хорът за източно църковно пеене с ръководител Мартин Димитров. В проповедта си отец Тодор също говори за смисъла на празника: „Наистина, братя и сестри, това е една велика тайна – Бог, по Своя промисъл, от любов към хората реши да ги спаси от греха, като изпрати Своя Божествен Син тук, на земята, за да извърши тази велика мисия за изкуплението на човешкия род. Но всичко това можеше да се случи чрез една чиста Дева, чрез която да се въплъти Словото Божие. Затова Бог прати Архангел Гавриил, да ѝ благовести тази голяма радост. И тя я прие. И за това послушание пред Бога ние се прекланяме пред Пресветата Дева и я величаем, и ще я величаем винаги, защото тя бе човекът, чрез когото се извърши Божието дело за нашето спасение.”

Цветните гълъби на школа „Кандилце” с пожелание за празника зарадваха и доброволците от Съботната трапеза в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”. В празничния ден те жертваха своя труд и време, за да приготвят вкусна рибена супа за нуждаещите се. Така празник имаше за всеки, според силите и възможностите му. 

Още снимки от празника - в ГАЛЕРИЯТА

Милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил” беше възобновена на 10 декември 2022 , след дълго прекъсване заради въведеното в страната извънредно положение през 2020 г. Всяка събота доброволци приготвят топла храна и на обяд я раздават на хората в нужда.  

А какви са плановете на енорийската детска школа „Кандилце”? Заниманията продължават и на 2 април децата могат да се включат отново в творческата работилничка на школата. Целта този път е да си припомнят предстоящите събития през Страстната седмица и да се подготвят да посрещнат радостта на Възкресение Христово. Ще изработят празнична украса за храма и малки подаръчета за енорията, които ще раздадат на хората в нощта на Възкресение.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Да имаме доверие на Бога и Неговия промисъл

21.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи и сътрудници от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна, се включиха в подготовката за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”...

Пътуване в епохата на Възраждането

19.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Пътуване на енорийската школа „Кандилце” до с. Николаевка, където започва Възраждането във Варненския регион, а също и историята на нашия храм „Св. Архангел Михаил”. А защо в Николаевка, ще прочетете в статията...

Бинарен урок на школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК, Варна

18.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” се проведе бинарен урок на две школи „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна. Децата разшириха своите знания за устройството на храма и иконописната традиция...

Какво се случва в центъра