Празник на храм „Св. Николай” - 2018

06.12.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Всяка сряда в Морския храм на Варна по време на вечерното богослужение се отслужва акатист към св. Николай. Молим се за чистотата на нашата вяра, за чистотата на нашия живот, а особено силно – за пътуващите по море наши братя. Молим се да се завърнат у дома живи и здрави, та и чрез това да се покаже Божията сила по молитвите и застъпничеството на Неговия угодник – св. Николай Мирликийски Чудотворец. – С тези думи се обърна о. Михаил към вярващите, които бяха изпълнили храма вчера на 5 декември, дошли в навечерието на празника, макар и в средата на работната седмица, да засвидетелстват своята почит към светителя. Украсен подобаващо, храмът ехтеше от песнопенията на хора на енорията, ръководен от Мартин Димитров. Тропари, кондаци, псалми изпълниха душите с молитвено настроение.

Празничният 6 декември започна с утреня, по време на която бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Преди Архиерейската света Литургия бяха постригани за четци трима братя от енорията на Морския храм – Владимир (учител по Религия), Младен (студент по медицина) и Стефан (ученик в 6 клас). Всеки от тях веднага след това получи и своето послушание, участвайки в светото богослужение.

В своята проповед митрополит Йоан каза: Светата Църква изправя днес пред нашия духовен взор образа на светия велик наш отец на светото Православие – Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец. Помощник на изпадналите в материална нужда, закрилник на пътуващите по море, спасител от внезапна смърт, мощен защитник пред Бога за всички нас. Той е почитан от вярващи и невярващи, защото вярата е път, по който Бог и човек вървят един към друг, и първата стъпка винаги прави Бог към човека… Остава и ние да усетим този знак и да направим своята крачка… Да имаме дръзновението, за да станем „свои на Бога и съграждани на светиите”, по думите на св. ап. Павел.

Празникът продължи пред храма с военноморски ритуал и молебен към св. Николай – да укротява ветровете и да насочва пътя на моряците към спасение и към крайната им цел; да пази и града ни от беди и скръбни обстоятелства и да помага на всеки да носи своя кръст, и да ни приближава към Бога.

Светителю отче Николае, моли Бога за нас!

Още снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра