Празник на храм „Св. Николай” - 2018

06.12.2018 г.
Автор: Архангел.бг

Всяка сряда в Морския храм на Варна по време на вечерното богослужение се отслужва акатист към св. Николай. Молим се за чистотата на нашата вяра, за чистотата на нашия живот, а особено силно – за пътуващите по море наши братя. Молим се да се завърнат у дома живи и здрави, та и чрез това да се покаже Божията сила по молитвите и застъпничеството на Неговия угодник – св. Николай Мирликийски Чудотворец. – С тези думи се обърна о. Михаил към вярващите, които бяха изпълнили храма вчера на 5 декември, дошли в навечерието на празника, макар и в средата на работната седмица, да засвидетелстват своята почит към светителя. Украсен подобаващо, храмът ехтеше от песнопенията на хора на енорията, ръководен от Мартин Димитров. Тропари, кондаци, псалми изпълниха душите с молитвено настроение.

Празничният 6 декември започна с утреня, по време на която бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Преди Архиерейската света Литургия бяха постригани за четци трима братя от енорията на Морския храм – Владимир (учител по Религия), Младен (студент по медицина) и Стефан (ученик в 6 клас). Всеки от тях веднага след това получи и своето послушание, участвайки в светото богослужение.

В своята проповед митрополит Йоан каза: Светата Църква изправя днес пред нашия духовен взор образа на светия велик наш отец на светото Православие – Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец. Помощник на изпадналите в материална нужда, закрилник на пътуващите по море, спасител от внезапна смърт, мощен защитник пред Бога за всички нас. Той е почитан от вярващи и невярващи, защото вярата е път, по който Бог и човек вървят един към друг, и първата стъпка винаги прави Бог към човека… Остава и ние да усетим този знак и да направим своята крачка… Да имаме дръзновението, за да станем „свои на Бога и съграждани на светиите”, по думите на св. ап. Павел.

Празникът продължи пред храма с военноморски ритуал и молебен към св. Николай – да укротява ветровете и да насочва пътя на моряците към спасение и към крайната им цел; да пази и града ни от беди и скръбни обстоятелства и да помага на всеки да носи своя кръст, и да ни приближава към Бога.

Светителю отче Николае, моли Бога за нас!

Още снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Още по темата
Още от Коментар

Богословие на личността

11.02.2019 г. | Георги Тодоров | Коментар

Тоз, който умре в Христа, той умира победоносно – като зърното в земята. Църквата не отрича смъртта. Тя вярва в действителната победа над смъртта след смъртта, в действителния живот след смъртта – вечния живот в Царството. С Богом.

След паметта

10.02.2019 г. | Борислав Аврамов | Коментар

Тези дни имаше годишнина от смъртта на Капитан Петко Войвода. На централните гробища пред гроба на героя имаше помен и тържество. Всичко беше както трябва - накрая много венци и цветя от всички, както му е редът... А защо нямаше ученици?

Коледа без грим (+Видео)

29.12.2018 г. | доц. Ивайло Найденов | Коментар

В наше време, когато на Бъдни вечер трудно различаваме Витлеемската звезда от всички други светила по града, е редно и задължително да се замислим за това, какво всъщност представлява Рождество...

Какво се случва в центъра