Празник на семейството в храма

18.11.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 17 ноември Духовно-просветният център бе домакин на открит урок на школа „Православни християнски ценности и традиции” с ръководител Стойка Димова, посветен на наближаващия празник на християнското семейство – Въведение Богородично. В тържество участваха деца от три варненски училища: СУ „Гео Милев”, ОУ „Антон Страшимиров” и СУ „Неофит Бозвели”, а в публиката бях техните родители. Имаше и официални гости – Румяна Лазарова, експерт „Обществени науки и гражданско образование и религия”в РУО Варна, Монка Николова, директор на ЦПЛР-ОДК Варна, Албена Павлова, директор на СУ „Гео Милев”, Даниела Игнатова, директор на СУ „Неофит Бозвели”, отец Илия Попов и отец Стефан Николов. С драматизации, стихове и песни децата показаха, че знаят много за празника на семейството и не са равнодушни към вложения в него смисъл.

В приветствените си думи към всички г-жа Стойка Димова сподели, че целта на събитието е да покаже как семейство, училище и църква могат да си сътрудничат и заедно да се грижат за духовното израстване на децата. Но все пак, ако родителите не направят първата крачка, да въведат детето си в храма, да го насочи в правия път, няма как това да се постигне в училище.

Като домакин отец Илия първо разказа на децата за събитието, дало име на празника – как праведните Йоаким и Анна довеждат своята единствена дъщеря в храма, дългоочаквана, измолена с много молитви, но в знак на благодарност към Бога я довеждат в Неговия храм, където да бъде възпитавана във всички добродетели.
След това той се обърна и към родителите в залата:
Децата ни са дар от Бога. Дар, за който трябва да се грижим с много внимание и голямо усърдие и с голяма ревност във вярата. Те могат да постигнат много, да станат юристи, лекари, художници…, но най-важното, което можем да им дадем като залог, това не са имоти и пари, а вярата в Бога. Защото, ако човек расте с тази вяра, каквито и несгоди да се появят в житейския ни път, ако Бог е основата, върху която градим себе си, със сигурност ще преодолеем всяка трудност с Неговата благодатна помощ. Живеем в общество, изпълнено с най-различни вярвания и ценности, дошли от различни култури, но не бива да забравяме нашите, християнските ценности, в които да утвърждаваме децата си. Нека Въведение Богородично да не бъде само един от големите църковни празници, а повод да осъзнаем нашата отговорност и нашето значение за възпитанието на нашите деца във вярата. Нека нашата отговорност към тях не престава само с Кръщението - да не приемаме Православието просто като някаква българска традиция, която трябва да им предадем. Защото не е важно само да бъдат добре облечени и нахранени, но трябва преди всичко да ги научим да бъдат човеци.

Празникът завърши с нещо така естествено за децата – игри – в които обаче се включиха и родителите, а жури в състезанието бяха официалните гости. На финала г-жа Монка Николова пожела на всички всеки ден да отделят по малко време, за да играят с децата си, и така винаги ще виждат техните усмивки.

В поздрава си към децата г-жа Павлова, сподели общото усещането в залата: Не е случайно, че всички тук – деца, родители, учители и духовници – се почувствахме като едно голямо семейство, защото всички ние, които вярваме в нашия Бог и Спасител Иисус Христос, сме час от голямото християнско семейство. И така, както децата трябва да слушат своите родители, така и ние трябва да чуем нашия Отец и мъдрите Му завети, които ни повелява – да бъдем добри, да се обичаме, да си помагаме.

Накрая всички бяха поканени да разгледат изложбата „Моето семейство” и да се подкрепят с вкусна почерпка, подготвена от родителите.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива – януари, 2022

08.01.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат първият брой на „Алтернатива” за 2022 г. Настъпването на новата година е чудесен повод да оценим отминалото и да се подготвим за бъдещето. Важно е да посрещнем не „поредната”, а именно една нова година...

„Празнични икони” - нова рубрика на канала Архангел.бг Варна

30.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В първия епизод от поредицата представяме иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Въведителни беседи преди кръщение. 3 част

26.12.2021 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Кой е Иисус Христос? Откъде знаем за Бога и за Христос? Има ли критерий за правилното разбиране на Библията? Какво представлява Преданието? Как тази свещена история се явява актуална и днес? На тези и други важни въпроси може да намерите отговор в поредния епизод от „Въведителните беседи”...

Какво се случва в центъра