Празник на хляба в ДЦ „Ривиера”

12.10.2018 г.
Автор: Архангел.бг

В средата на седмицата получихме покана за участие в един интересен празник – на хляба. Който следи дейността ни, знае, че темата за хляба е важна за нас и не бихме отказали на подобно предложение. Още повече, че то дойде от страна на нашите приятели от Дневен център „Ривиера”, с които и хляб сме месили, и интересни беседи сме водили. И разбира се, приехме.

Целта на празника беше да отбележи приключването на проекта „Опечи си работата – предприемачески умения за млади хора с интелектуални затруднения в интегрирана среда” на Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения във Варна. И на празник като на празник – всички присъстващи имаха възможност да се насладят на богатата музикална програма.

Част от събитието беше конкурсът за хлебни изделия „Смес за приятелства”, който премина с международно участие – имаше представители на различни национални общности, живеещи във Варна. И тъкмо в този конкурс взехме участие и ние – с няколко ръчно приготвени просфори (хлябът, който се използва по време на Литургията, нашето приношение за службата) и красив обреден добруджански хляб.

В навечерието на празника на св. Петка (14.10) нашите сътрудници разказаха за традицията, която някога е била част от културата на всеки християнски дом – приготвянето на хляб за богослуженията в храма. Традиция, която се е предавала от поколение на поколение заедно със самата вяра. Традиция, която е много важно да запазим.

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра