Празник на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена”

20.05.2022 г.
Автор: Архангел.бг

На 21 май – денят на светите равноапостолни Константин и Елена, е празникът на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”, а също и празник на самия квартал „Владислав Варненчик” във Варна.

Отец Георги Петков от храм „Св. Димитър Солунски”, който се грижи и за параклиса в местността „Ментеше” обяви програмата за честване на празника, както следва:

07:30 – Празнична Утреня и Празнична света Литургия в храм „Св. Димитър” в кв. „Владислав Варненчик”

10:00 – Празничен водосвет пред аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”, местност „Ментеше”

10:30 – Празнична концертна програма – на сцената пред аязмото.

Историята на празника на квартала пази спомена за чудото, станало тук преди стотина години с едно сляпородено момиче – Марица, и неговите близки. Майката дълго се молила, Бог да помогне на детето ѝ, и веднъж на сън ѝ се явила св. Елена. Тя ѝ посочила мястото на извора, от който ще дойде спасение за момичето. Когато завели Марица на това място, тя разровила пръстта и оттам бликнала вода. Момичето измило лицето си с нея и прогледнало. Оттогава много хора, които се обръщали с вяра и надежда в Бога, получавали изцеление с водата от аязмото по благословение на небесните му покровители – св. св. Константин и Елена. Затова и местните хора решили, празникът на този район да бъде в деня на светиите – 21 май.

Подготовката за празника на аязмото тази година отново започна отрано. В последните седмици сътрудници на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” и хора от енорията на храм „Св. Димитър” съдействаха на отец Георги, за да може един голям проект да стане реалност в навечерието на празника – каптаж и каменна чешма на един от изворите на аязмото. Днес своите сили за довършване на това добро дело дадоха и момчетата от Центъра за превенция, обучение и лечение на зависимости „Само днес”, с който Духовно-просветния център си сътрудничи.
Благодарим на всички доброволци. Честит празник!

Още за празничната програма, организирана от Район „Владислав Варненчик” и Читалище „П. Р. Славейков 1928” ТУК

 

Още по темата
Още от Събития

Изложба „Светите икони” се открива в „Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” - Варна

12.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

В навечерието на Успение Богородично с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан се открива иконографска изложба под надслов „Светите икони”. Със свои творби участват съвременни иконографи от Варненска и Великопреславска епархия...

Да възпеем Майката на света

01.08.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Тези думи чуваме в Молебния канон на Пресвета Богородица, с който Църквата ще възпява Божията Майка през започващия пост. Каним всички да се присъединят към това умилително молитвено последование. (График на богослуженията)

144 години от Освобождението на Варна

26.07.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Празничният 27 юли ще започне в 9.30 ч. в двора на храм „Св. Архангел Михаил” с благодарствен молебен и полагане на венци пред паметника „Посрещане на освободителите”...

Какво се случва в центъра