Ето ни, Господи, нас и децата, които ни даде!

02.07.2019 г.
Автор: Анета Павлова

Вълнуващ разказ за поклонническо пътуване до Троянския манастир „Св. Успение Богородично” на енорийската детска школа „Кандилце” към храм „Св. Николай Чудотворец” и храм „Св. Архангел Михаил” Варна в периода 28-30 юни 2019 г.

Всеки родител мечтае да застане един ден пред нашия Господ Иисус Христос и да каже: Ето ме мене и децата, които Бог ми даде! (ср. Ис.8:18; Евр. 2:13)

На 28 юни с благословението и предводителството на нашия свещеник, о. Василий Шаган, за поредна година и по традиция родители, учители и деца от неделното училище потеглихме на поклонническо пътуване – този път до светата обител на Троянския манастир в навечерието на празника на светите апостоли Петър и Павел.

По пътя – в старата българска столица Велико Търново, посетихме храм „Св. 40 мъченици” и крепостта Царевец. Там малки и големи бяхме впечатлени от запазените исторически паметници, свидетелстващи за силната вяра на предводителите на българският народ и мощта на Българското царство през вековете. Преди да стигнем манастира, докато пътувахме в автобуса, родители и деца разучихме заедно храмовия тропара на Успение Богородично за да се подготвим за двете литургии, в които предстоеше да участваме в събота и неделя.

Откъснати за малко от житейските грижи и суета, посветихме времето си на молитви, изповед, общение, весели игри и песни. Всичко това допринесе за опознаването и сплотяването помежду ни като миряни от една енория. Радостта ни стана още по-голяма, когато любезните домакини в манастира поканиха о. Василий да проповядва на празника на св. апостоли Петър и Павел. Всички заедно, деца и родители, се причастихме с Тялото и Кръвта Христови. След това си направихме празничен пикник, децата чуха разказ за чудотворната икона на Пресвета Богородица Труеручица и за това, как е основан Троянският манастир. Завършихме пикника с много смях и весели игри, в които участваха и родителите.

На другия ден, в неделя, отново бяхме на литургия, която за наша радост и благословение бе оглавена от игумена на манастира, епископ Сионий. Децата се включиха с носене на свещи на Големия вход. Като център и средоточие на всичко беше светото причащение с животворящите свети тайни Христови. Изпълнихме се с надежда, както отец Василий каза в проповедта си, по примера на апостол Петър, когато Иисус Христос попитал – „Кой съм Аз?”, да можем и ние така като него, разпознавайки Христос чрез причастието, да отговорим с преизпълнено от любов сърце „Ти си Христос, Синът на Живия Бог!” (Мат.16:16)

Епископ Сионий, трогнат от присъствието на децата, ни поздрави и поръча за децата 2 големи и вкусни торти! Благодарим на Бога за всичко, за цялата любов и подкрепа!

Преди да отпътуваме за гр.Варна посетихме Природонаучния музей в с. Черни Осъм, на връщане – манастира „Св. Петър и Павел”  край гр.Лясковец.

Снимките сами говорят за прекрасното прекарано време, споделено между деца и родители. (Вж. ГАЛЕРИЯТА)

Още от Какво се случва в центъра

Да имаме доверие на Бога и Неговия промисъл

21.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи и сътрудници от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна, се включиха в подготовката за празника на аязмото и параклиса „Св. св. Константин и Елена” в кв. „Владислав Варненчик”...

Пътуване в епохата на Възраждането

19.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Пътуване на енорийската школа „Кандилце” до с. Николаевка, където започва Възраждането във Варненския регион, а също и историята на нашия храм „Св. Архангел Михаил”. А защо в Николаевка, ще прочетете в статията...

Бинарен урок на школите „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР-ОДК, Варна

18.05.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” се проведе бинарен урок на две школи „Православни християнски ценности и традиции” към ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна. Децата разшириха своите знания за устройството на храма и иконописната традиция...

Какво се случва в центъра