Покаянието – сила за възраждане

09.01.2022 г.
Дейсис, мозайка, детайл - Света София, Истанбул, Турция (източник: hiveminer.com)
Автор: иконом Василий Шаган

Проповед на иконом Василий Шаган в Неделя след Богоявление – 12 януари 2020 г., храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри, в днешната неделя – след Богоявление – се чете Евангелието, което току що чухме (Мат. 4:12-17). След като Христос беше кръстен в Йордан, при което морето се изплаши, а реката се върна назад, човешкият живот придоби възможност да тече не към своята смъртност, а обратно, към рая, дома на нашия небесен Отец – защото именно за да ни върне там, дойде и Христос – и след като беше кръстен от Йоан и 40 дни беше изкушаван от сатаната в пустинята, и победи и надви изкушението, Той се засели в Капернаум и започна Своята проповед, проповедта на Своето Евангелие. Категоричната фраза: „Покайте се, защото се приближи царството небесно” се отнасяше и за тогавашните хора, но това е послание и за всички нас, хората на 21 век. Призив към покаяние. Защото се приближи царството небесно. (...)
(Чуйте продължението на проповедта в Аудио)

Думи на отец Василий в края на Литургията:
Началото на новата година е благословено начало. Имаме повод да направим равносметка и да рестартираме живота си, да се опитаме да променим това, което отдавна искаме за себе си. А тази промяна е възможна в покаянието – като започнем да променяме своя ум и своите житейски нагласи – в името на кое живея и готов ли съм да умра в името на това, за което живея? С други думи казано, би било добре да затвърдим вектора на своя живот, тоест основния път, който сме избрали – от мен към Бога. Ненапразно Христос казва: „Покайте се, защото се приближи царството небесно”, а на друго място: „Най-напред търсете царството Божие и Неговата правда”. И хубаво е да разберем , всъщност – Бог, Неговата правда и Неговото царство – това ли е основната цел на моя живот? И ако това е така, нека да си начертаем пътя към Него, защото и Той сам казва: Аз съм истината, Аз съм животът, но Аз съм и пътят към истината и живота.

Хубаво е да затвърдим този път, да го приемем, да го осмислим, да стъпим на него и да се стараем да вървим по него. По пътя ще имаме много съблазни, изкушения, ще губим дори вяра, ще се разсейваме до безобразие, но ако сме разбрали и повярвали, че този път е към живота, че ако не го вървим, ще умрем, то тогава ще погледнем по друг начин на този път. Няма да е културен феномен, с който ние се отличаваме от другите, като идентичност, няма да е нашето хоби, просто така, забава, между другото, за да не ни е скучно, а ще бъде пътят на живота, пътят към живота, и да го вървим, е достойно и необходимо, жизнено необходимо. И когато падаме, винаги да намираме сили да се изправим и да тръгнем отново.

Но това ще е възможно само тогава, ако ние сме осмислили дълбоко и сме избрали този път като основен принцип, в името на който живеем и в името на който дори сме готови да умрем, но не и да го изгубим. Това е страхът Божий, който ни кара да внимаваме винаги как живеем, за да не изгубим пътя. Нека Бог ви благослови и нека по този начин да размисляме в началото на тази година. Да укрепим своята вяра, да сме истински по пътя.

Все още живеем във време, в което можем свободно да изповядваме Господа, да ходим в неделя на Литургия, имаме храмове, имаме свещеници, имаме словото Божие… Ние не винаги си даваме сметка колко много имаме, за да можем свободно да изповядваме вярата си – колко е оскъдно там, извън Църквата, и колко е богато тук, при Бога. Затова си направете сметка и бъдете мъдри в своите разсъждения за себе си и своя живот. Амин!

Още по темата
Още от Проповеди

На дълбоко с Христос

24.09.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Когато Христос казва на ап. Петър: „Иди там, в дълбокото, и хвърли мрежата си”, този зов отеква в него. Всичките му представи и цялата му опитност заговорват, че това, което трябва да направи, е безумно, но надделява зовът на сърцето...

Кръстът е сила Божия

14.09.2023 г. | протойерей Тодор Тодоров | Проповеди

Днес целият християнски свят се покланя на Честния Животворящ Кръст Господен. Възпоменаваме това историческо събитие, случило се благодарение на равноапостолната дейност на светите Константин и Елена – намирането на Кръста Господен и въдигането му от Йерусалимския патриарх...

За да бъде светът спасен (Йоан 3:17)

13.09.2023 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

В неделята преди Въздвижение, четем най-красивото Евангелие от всички - Евангелие, което ни дава да разберем, защо Бог прави тези неща за нас... Защото обикнал света повече от всичко. Обикнал го така, че да може да предаде Сина Си за този свят... (2018 г.)

Какво се случва в центъра