Победителите в конкурса бяха наградени в навечерието на празника на св. Прокопий Варненски

25.06.2021 г.
Автор: Архангел.бг

На 23 юни в двора на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” Варна се състоя награждаването на участниците в конкурса за мултимедийна презентация на тема: „Православната вяра за съхраняване на българската идентичност през XV-XIX в.”, организиран от Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Варна. Инициативата е провокирана от откриването на новопостроения храм „Св. Прокопий Варненски” и посветена на мъченика, покровител на града ни. (вж. още ТУК)

Жури в състав: Борислав Аврамов – служител във Варненска и Великопреславска света митрополия, Радка Тодорова – началник отдел „Младежки дейности” към Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Варна и Румяна Рашкова – сътрудник на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, разгледа получените мултимедийни презентации и според критериите на регламента на конкурса класира най-добрите презентации, както следва:

1. място – Симеон Деян Симов, 11-г клас, Първа езикова гимназия, гр.Варна
2. място – Иванина Ивова Тололоева, 9-б клас, ПГГСД „Николай Хайтов”, гр. Варна
3. място – Стилиян Христов Станев – 9-б клас, ПГГСД „Николай Хайтов”, гр. Варна

Награждаването на финалистите беше вълнуващо събитие. Младежите и техните учители бяха посрещнати и приветствани от иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, г-жа Радка Тодорова, началник отдел „Младежки дейности” към Дирекция „Образование и младежки дейности” на Община Варна и г-жа Пламена Тодорова – гл. експерт „Духовност и етноси”, Дирекция „Образование и младежки дейности”, Община Варна. Отец Василий поздрави участниците за интереса им към историческото минало на народа ни и за проявения изследователски дух при издирване на нужната информация, за да представят значимостта на тези личности в нашата историята, които са пожертвали живота си, за да отстояват своята християнска вяра и българска идентичност.

Освен грамота за участие и сума от наградния фонд на конкурса, победителите получиха от отец Василий и книгата „Вяра и знание” от дякон Андрей Кураев, издание на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”.

Още по темата
Още от Събития

Заупокойна молитва за Левски и загиналите за свободата на България

19.02.2024 г. | Архангел.бг | Събития

На 18 февруари храм „Св. Архангел Михаил”, Варна, беше домакин на инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски”. Беше отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на България, а в залата на втория етаж беше представена беседа за Васил Левски...

Девет години от упокоението в Господа на отец Георги от Жегларци

12.02.2024 г. | Десислава Неделчева | Събития

Веднъж отидохме при отец Георги в Жегларци... Извинихме се, че му прекъсваме работата, че сме дошли по никое време, а той, зарадван, ни подкани да влезем в къщата. После, като насядахме около него, каза: „Вие не сте дошли сами, Христос ви е довел тук.”

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Какво се случва в центъра