„По имени твоему, тако и житие твое”

08.12.2021 г.
Автор: Архангел.бг

В неделя вчера на 5 декември, с празнична вечерня, петохлебие и акатист, започна празникът на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Тази година 6 декември беше делничен ден, затова много от хората, които са на работа в понеделник, бяха дошли да засвидетелстват своята почит към светителя на вечерното богослужение. Украсен подобаващо и огласян от песнопенията на хора на енорията, ръководен от Мартин Димитров, храмът се изпълни с молитвено настроение и почит.

Радвай се, велики стълпе на благочестието; радвай се, граде, прибежище за вярващите. Радвай се твърда крепост на православието; радвай се скъпа носилко и похвало на Св. Троица... Радвай се, изворе на огнени слова; радвай се, добри наставниче на стадото си. Радвай се ти, който утвърди вярата; радвай се ти, който срина ереста. Радвай се, велики чудотворче, Николае. (Икос 2, Акатист)
(снимки от вечернята – в ГАЛЕРИЯТА)

Празничната утреня на 6 декември започна по обявената програма, в 7:15. Към певците, ръководени от Мартин Димитров, се присъединиха и псалтите Тодор Тодоров и Александър Александров от Катедралния храм „Успение Богородично”. Час по-късно беше посрещнат Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Преди Архиерейската света Литургия беше постриган за иподякон нашият брат Мартин Николов. (Вж. видео) По време на Литургията с архиерея служиха иконом Василий Шаган, иконом Пламен Коларов, протойерей Йордан Найденов, свещеник Алексей Атанасов, свещеник Венцислав Георгиев, митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Яньо Петранов. В своята проповед митрополит Йоан каза:

Обични в Господа братя и сестри,
В днешното богослужение, посветено на св. Николай, архиепископ на Мир-Ликийската област, прозвучаха едни прекрасни думи: „По имени твоему, тако и житие твое” (в стихирата на светеца след 50-ти псалом), което значи: „по името ти да бъде и житието ти”. Името на св. Николай има гръцки произход и означава „победител на народите”. То има духовен смисъл и отразява самото му житие… Св. Николай е почитан от вярващи и невярващи като изключителен помощник на обуреваемите в страдание, скърби, злощастие, помощник на неправедно осъдените, на ония, които са в беда, на пътуващите по море и на дълъг път, помощник на ония, които са в такава бедност, че са на прага да направят злочестив избор, помощник на всички човеци, които са се помолили към него дори и за дребни и незначителни неща… Трудно е да се вникне само в историческата действителност на даден човек. Неговият живот като светец ние виждаме в неговото житие, което отразява духовните моменти. То няма за цел толкова да има историческата достоверност, колкото да очертае духовния лик и прославата на един човек, духовния му образ, който има изключително значение в живота на православните християни.…
(Вж. цялата проповед в прикачения видео файл)

След св. Литургия празникът продължи пред храма с молебен към светителя за военнослужещите и всички плаващи по море или са в беда или нужда, водосвет и военноморски ритуал. Там бяха изнесени и светините на храма. След молебена Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към събралите се граждани, представителната войнска част и представителите на местната власт с думите:

Св. Николай е този, който ни даде пример за живот, любов, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание – плодовете на Духа. Св. Николай е този, който с търпение преживя всички ония сложности на времето в 4 век – духовните бури на отделните ереси, които въставаха срещу светата Църква. Св. Николай беше борец за правдата и се изправяше срещу онези, които злоупотребяваха с човешкото достойнство. От младенческа възраст той победи човешкото естество и целият му живот бе едно изключително вдъхновение – образ на Христос, образ на Христовата любов. Следвайки неговия пример, и ние ще кажем: Христос е нашата надежда и истина, и живот!... За съжаление нашата съвременност малко познава светото Православие. Това е предизвикателство за нас, които сме в светата Църква, и за всички човеци. Но почитта към св. Николай и други светии остава неизменна и слава Богу, че я има, за да може, събирайки се в такива моменти, да можем взаимно да се подкрепим – с молитва, Божествено слово, вдъхновение, радост и благоденствие… Днес виждаме много примери да се говори лошо за човеците, но това е лош пример. Ние сме длъжни да видим в човека само най-добрите му качества, а онова, което е лошо, е немощ, слабост – с него се борим. Затова ви желая, Бог да пази всички вас, всички, които в своята мисия изпълняват закона Христов!... Когато Бог е с нас, никой не може да бъде против нас, и името на св. Николай го свидетелства. И по името беше и житието му. Честит Никулден! 
(Вж. целия запис в прикачения видео файл)

Снимки от събитието - в ГАЛЕРИЯТА 

Още по темата
Още от Коментар

Младежки форум в Каварна - 2022

18.09.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Как да изживеем живота си и откъде да черпим своето самочувствие като личности, зависи от самите нас – дали да следваме потока на инерцията, или да използваме своите душевни сили, дадени ни от Бога, за да израстваме и се развиваме по Божи образ и подобие...

Важните промени. Летен младежки форум – 2022

28.08.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

Умеем ли да правим и да забелязваме тези малки движения, малки подвизи, които ни приближават към Бога? Или, увлечени в инерцията, правим това, което правят и другите? Надяваме се, че всеки участник в младежкия форум е успял да направи извод за себе си...

Жив е!

24.08.2022 г. | протойерей Ясен Шинев | Коментар

В понеделник (29.08 - Отсичане главата на св. Йоан Кръстител) се навършват 40 дни от смъртта на отец Илия. След св. Литургия в храм "Св. Николай Чудотворец" ще отслужим панихида за душата му.

Какво се случва в центъра