„По имени твоему, тако и житие твое”

08.12.2021 г.
Автор: Архангел.бг

В неделя вчера на 5 декември, с празнична вечерня, петохлебие и акатист, започна празникът на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Тази година 6 декември беше делничен ден, затова много от хората, които са на работа в понеделник, бяха дошли да засвидетелстват своята почит към светителя на вечерното богослужение. Украсен подобаващо и огласян от песнопенията на хора на енорията, ръководен от Мартин Димитров, храмът се изпълни с молитвено настроение и почит.

Радвай се, велики стълпе на благочестието; радвай се, граде, прибежище за вярващите. Радвай се твърда крепост на православието; радвай се скъпа носилко и похвало на Св. Троица... Радвай се, изворе на огнени слова; радвай се, добри наставниче на стадото си. Радвай се ти, който утвърди вярата; радвай се ти, който срина ереста. Радвай се, велики чудотворче, Николае. (Икос 2, Акатист)
(снимки от вечернята – в ГАЛЕРИЯТА)

Празничната утреня на 6 декември започна по обявената програма, в 7:15. Към певците, ръководени от Мартин Димитров, се присъединиха и псалтите Тодор Тодоров и Александър Александров от Катедралния храм „Успение Богородично”. Час по-късно беше посрещнат Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Преди Архиерейската света Литургия беше постриган за иподякон нашият брат Мартин Николов. (Вж. видео) По време на Литургията с архиерея служиха иконом Василий Шаган, иконом Пламен Коларов, протойерей Йордан Найденов, свещеник Алексей Атанасов, свещеник Венцислав Георгиев, митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Яньо Петранов. В своята проповед митрополит Йоан каза:

Обични в Господа братя и сестри,
В днешното богослужение, посветено на св. Николай, архиепископ на Мир-Ликийската област, прозвучаха едни прекрасни думи: „По имени твоему, тако и житие твое” (в стихирата на светеца след 50-ти псалом), което значи: „по името ти да бъде и житието ти”. Името на св. Николай има гръцки произход и означава „победител на народите”. То има духовен смисъл и отразява самото му житие… Св. Николай е почитан от вярващи и невярващи като изключителен помощник на обуреваемите в страдание, скърби, злощастие, помощник на неправедно осъдените, на ония, които са в беда, на пътуващите по море и на дълъг път, помощник на ония, които са в такава бедност, че са на прага да направят злочестив избор, помощник на всички човеци, които са се помолили към него дори и за дребни и незначителни неща… Трудно е да се вникне само в историческата действителност на даден човек. Неговият живот като светец ние виждаме в неговото житие, което отразява духовните моменти. То няма за цел толкова да има историческата достоверност, колкото да очертае духовния лик и прославата на един човек, духовния му образ, който има изключително значение в живота на православните християни.…
(Вж. цялата проповед в прикачения видео файл)

След св. Литургия празникът продължи пред храма с молебен към светителя за военнослужещите и всички плаващи по море или са в беда или нужда, водосвет и военноморски ритуал. Там бяха изнесени и светините на храма. След молебена Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към събралите се граждани, представителната войнска част и представителите на местната власт с думите:

Св. Николай е този, който ни даде пример за живот, любов, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание – плодовете на Духа. Св. Николай е този, който с търпение преживя всички ония сложности на времето в 4 век – духовните бури на отделните ереси, които въставаха срещу светата Църква. Св. Николай беше борец за правдата и се изправяше срещу онези, които злоупотребяваха с човешкото достойнство. От младенческа възраст той победи човешкото естество и целият му живот бе едно изключително вдъхновение – образ на Христос, образ на Христовата любов. Следвайки неговия пример, и ние ще кажем: Христос е нашата надежда и истина, и живот!... За съжаление нашата съвременност малко познава светото Православие. Това е предизвикателство за нас, които сме в светата Църква, и за всички човеци. Но почитта към св. Николай и други светии остава неизменна и слава Богу, че я има, за да може, събирайки се в такива моменти, да можем взаимно да се подкрепим – с молитва, Божествено слово, вдъхновение, радост и благоденствие… Днес виждаме много примери да се говори лошо за човеците, но това е лош пример. Ние сме длъжни да видим в човека само най-добрите му качества, а онова, което е лошо, е немощ, слабост – с него се борим. Затова ви желая, Бог да пази всички вас, всички, които в своята мисия изпълняват закона Христов!... Когато Бог е с нас, никой не може да бъде против нас, и името на св. Николай го свидетелства. И по името беше и житието му. Честит Никулден! 
(Вж. целия запис в прикачения видео файл)

Снимки от събитието - в ГАЛЕРИЯТА 

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)