Пленерът за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти, Господи” за трета година

02.07.2015 г.
Автор: Архангел.бг

Днес в Духовно-просветния център започнаха дните на Пленера. Отец Василий Шаган благослови началото на художническите дни. Тази година те ще се проведат в рамките на четири дни - 2-3 и 6-7 юли. Децата са отново във възрастта 7-15 години, като към основната група деца се включват и няколко кандидат-художници от Центъра за настаняване на деца, лишени от родителски грижи "Изгрев". Ръководител на пленера е познатият на цели поколения рисуващи деца във Варна художникът Радко Мурзов. Сега той работи със своя млада асистентка - възпитаничка на неговата дългогодишна школа.

В първия ден децата рисуваха в двора на храм "Св. Архангел Михаил", през следващите дни ще бъдат в още няколко храма във Варна. В утрешния ден заниманията ще бъдат при разкопките на манастирския комплекс в местността Караач теке.

За децата няма такса за участие, осигурени са също безплатни материали за работа и топъл обяд, приготвен в кухнята на Духовно-просветния център.

Картините на децата ще бъдат показани в залата на Центъра на 27 юли, когато ще бъдат наградени най-добрите малки художници.

В края на информацията: кратко обяснение защо се случва пленер в църквата?

Децата идват да творят в двора на първото българско училище във Варна. Без да искат, те "влизат" във възрожденската традиция. Свещеникът ги приветства, благославя техните занимания, казва им колко са важни техният труд, творчество и вдъхновение. Говори им за вярата в живота. Какво ще стане, ако тя стане част и от техния живот. Те могат свободно да си поговорят със свещеника, той поглежда рисунките и ги пита, те също го питат. Да рисуваш църквата - храма, камбанарията, пещта на двора, околното стихнало пространство - всичко това по необясним начин допълва събитието.

 

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, февруари 2019

12.02.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Новият брой на сп. „Алтернатива” е посветен на два юбилея за Варненския и Великопреславски митрополит Йоан – на 23 декември 2018 г. се навършиха 5 години от избирането му за архиерей на нашата епархия, а на 13 февруари той навършва 50 години...

Първи брой на сп. „Алтернатива” за 2019 г.

18.01.2019 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво ни пречи да пуснем Бога в живота си и защо смятаме, че това би довело да загуба на личната ни свобода?! И ако всяка нова година си пожелаваме нещо да се промени, да е по-добра от старата, не е ли логично да променим и своята гледна точка, и пътя, по който сме вървели досега?

Какво мислят младите. Ораторски форум - 2018 (2)

31.12.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Отглас от втория финал на Младежкия ораторски форум (с видеозапис на четири от речите). Финал и на проектите за тази година в Духовно-просветния център. С пожелание за нови срещи с младите хора през 2019-та.

Какво се случва в центъра