Пленерът за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти, Господи” за трета година

02.07.2015 г.
Автор: Архангел.бг

Днес в Духовно-просветния център започнаха дните на Пленера. Отец Василий Шаган благослови началото на художническите дни. Тази година те ще се проведат в рамките на четири дни - 2-3 и 6-7 юли. Децата са отново във възрастта 7-15 години, като към основната група деца се включват и няколко кандидат-художници от Центъра за настаняване на деца, лишени от родителски грижи "Изгрев". Ръководител на пленера е познатият на цели поколения рисуващи деца във Варна художникът Радко Мурзов. Сега той работи със своя млада асистентка - възпитаничка на неговата дългогодишна школа.

В първия ден децата рисуваха в двора на храм "Св. Архангел Михаил", през следващите дни ще бъдат в още няколко храма във Варна. В утрешния ден заниманията ще бъдат при разкопките на манастирския комплекс в местността Караач теке.

За децата няма такса за участие, осигурени са също безплатни материали за работа и топъл обяд, приготвен в кухнята на Духовно-просветния център.

Картините на децата ще бъдат показани в залата на Центъра на 27 юли, когато ще бъдат наградени най-добрите малки художници.

В края на информацията: кратко обяснение защо се случва пленер в църквата?

Децата идват да творят в двора на първото българско училище във Варна. Без да искат, те "влизат" във възрожденската традиция. Свещеникът ги приветства, благославя техните занимания, казва им колко са важни техният труд, творчество и вдъхновение. Говори им за вярата в живота. Какво ще стане, ако тя стане част и от техния живот. Те могат свободно да си поговорят със свещеника, той поглежда рисунките и ги пита, те също го питат. Да рисуваш църквата - храма, камбанарията, пещта на двора, околното стихнало пространство - всичко това по необясним начин допълва събитието.

 

Още от Какво се случва в центъра

Започна детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи” - 2018

16.07.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целият свят край нас е като една галерия с произведенията на Бога. От днес до края на седмицата в двора на храма малки и по-големи художници ще творят своите картини, вдъхновени от този чуден свят...

Алтернатива, юли 2018

13.07.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Какво е щастието, към което се стреми всеки? И какво ни пречи да го изпитваме? В юлския брой на „Алтернатива” предлагаме гледните точки на духовници и психолози по тази тема с надежда, да бъдат от полза на търсещите...

Младежки ораторски форум – 2018. Финал първа възрастова група

27.06.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завършиха училищните кръгове на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” – първа възрастова група (8 - 9 кл.) Финалният кръг ще се проведе в Духовно-просветния център на 28 юни от 14 часа.

Какво се случва в центъра