Пленерът за детска рисунка „Колко са чудни делата Ти, Господи” за трета година

02.07.2015 г.
Автор: Архангел.бг

Днес в Духовно-просветния център започнаха дните на Пленера. Отец Василий Шаган благослови началото на художническите дни. Тази година те ще се проведат в рамките на четири дни - 2-3 и 6-7 юли. Децата са отново във възрастта 7-15 години, като към основната група деца се включват и няколко кандидат-художници от Центъра за настаняване на деца, лишени от родителски грижи "Изгрев". Ръководител на пленера е познатият на цели поколения рисуващи деца във Варна художникът Радко Мурзов. Сега той работи със своя млада асистентка - възпитаничка на неговата дългогодишна школа.

В първия ден децата рисуваха в двора на храм "Св. Архангел Михаил", през следващите дни ще бъдат в още няколко храма във Варна. В утрешния ден заниманията ще бъдат при разкопките на манастирския комплекс в местността Караач теке.

За децата няма такса за участие, осигурени са също безплатни материали за работа и топъл обяд, приготвен в кухнята на Духовно-просветния център.

Картините на децата ще бъдат показани в залата на Центъра на 27 юли, когато ще бъдат наградени най-добрите малки художници.

В края на информацията: кратко обяснение защо се случва пленер в църквата?

Децата идват да творят в двора на първото българско училище във Варна. Без да искат, те "влизат" във възрожденската традиция. Свещеникът ги приветства, благославя техните занимания, казва им колко са важни техният труд, творчество и вдъхновение. Говори им за вярата в живота. Какво ще стане, ако тя стане част и от техния живот. Те могат свободно да си поговорят със свещеника, той поглежда рисунките и ги пита, те също го питат. Да рисуваш църквата - храма, камбанарията, пещта на двора, околното стихнало пространство - всичко това по необясним начин допълва събитието.

 

Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива, ноември 2018

06.11.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Бракът като тайнство на Църквата, бракът като тайна в живота на двама души. Ноемврийският брой на „Алтернатива” фокусира вниманието върху темата за брака и семейството и съответно напомня за наближаващия празник Въведение Богородично...

Открива се учебната година в Иконописната школа

02.11.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 3 ноември, събота, в деня на св. Пимен Зографски, от 13.30 ч. се открива учебната година в Школата по иконопис към Духовно-просветния център. В школата курсистите се запознават с технологичните особености и изисквания...

1 ноември с децата от ОУ „Черноризец Храбър”

01.11.2018 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Деня на народните будители гости в Духовно-просветния център бяха 30 деца (1 - 4 клас) от ОУ „Черноризец Храбър”, Варна. Оказа се, че поводът за тях е двоен, тъй като в този ден те празнуват и патронния празник на своето училище...

Какво се случва в центъра