Пътуване до втората българска столица

04.10.2022 г.
Автор: Архангел.бг

Под покрова на Пресвета Богородица на 1 октомври се проведе младежко пътуване до гр. Велики Преслав и манастира „Св. Пантелеймон” в м. Патлейна, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” по проекта „Първо българско училище във Варна. Включиха се 18 младежи от училищата във Варна.

До обяд младежите разгледаха крепостта на старата ни столица Велики Преслав – дворците, храмовете и, разбира се, Кръглата златна църква на древния Преслав. Там беше и първата беседа с младежите. Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия. Той им припомни важния избор, който прави св. княз Борис, като покръства българите и превръща България в християнска държава със самостоятелна църква и писменост, и така полага основите на българското самосъзнание.  

След това групата се отправи към манастира „Св. Пантелеймон” в местността Патлейна. Отец Константин, игумен на манастира, очакваше младежите, и след като се поклониха в храма, всички опитаха от вкусната манастирска супа. А след обяда чуха и пастирско напътствие на йеромонаха към тях. „Бог така е устроил човека, – каза той, – че да може да черпи от някъде духовни и телесни сили. Такъв източник за човека е светата Литургия, и всеки трябва да се научи да яде от това Дърво на живота, да пие от Извора на живота – Христос. Защото всеки човек идва в света с определен заряд, или „имот“, ако се сещате за притчата за блудния син. И когато напразно го разпиляваме, ние отиваме на боклука, като него, докато не се сетим, че имаме Отец, Който може да ни възвърне „имота“… А колко по-хубаво е да останем при Него и от самото начало да преумножаваме този „имот“. Затова е добре всяка неделя човек да участва в светата Литургия и да пристъпва към светото Причастие – да се съединява с Бога, да яде от Дървото на живота… Бог във всеки е вложил нещо. Но най-добре ние развиваме своите дарби и достигаме това призвание, дадено за всеки от Бога, ако не се отдалечаваме от Него и черпим духовни и телесни сили от това единение с Него.“

Последната спирка от пътуването беше музеят на Велики Преслав. Филмите, показани там, виртуално пренесоха групата във времето на Златния век, в столицата, на чиято красота се дивели всички пътешественици. След като разгледаха експонатите и макетите, и съкровищата в трезора, младежите потеглиха обратно към Варна, запазили в сърцето си своя фрагмент от всичко видяно и чуто.

Повече снимки - скоро в Галерията

Дейностите по проекта „Първо българско училище във Варна” се организират с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и финансовото съдействие на Община Варна.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - декември, 2022

05.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В навечерието на празника на Морския храм във Варна темата на броя насочва вниманието към светителя Николай Мирликийски Чудотворец и неговия живот - „правило на вярата и образец на кротостта”, „хранител на гладните, радост на скърбящите, застъпник на сираците”

Съпричастност - 2022. Как да обичаме себе си и ближния?

29.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Общата тема в новото изданието на „Съпричастност” засяга основополагащо и жизнено важно умение – как да обичаме себе си, без да изпадаме в гордост, егоцентричност и самолюбие, които биха накърнили нашите отношения с ближните. Начало - 9 декември в 18.30 ч. Заповядайте!

Фотопътешествие до Двореца в Балчик

14.11.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Младежи от майсторския клас по фотография „Вяра и семейство“, организиран от Духовно-просветния център, проведоха практически занимания в Двореца в Балчик - място, впечатляващо със своята красота, но също така и пазещо спомен за много исторически събития

Какво се случва в центъра