Откъде идваме, кои сме, накъде вървим? Летен младежки форум - 2021

10.08.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Завърши Летният младежки форум - 2021. Тази година той се събра за шести път, а главната цел, която си постави отново, беше свързана с приобщаването на младите хора към живота на Църквата. От 3 до 8 август 29 младежи имаха възможност в личен опит да се потопят в този живот и за мнозина от тях това бе едно истинско предизвикателство.

За два дни те се включиха в поклоннически път „Рилският Чудотворец”, който завърши с поклонение на мощите на св. Йоан Рилски в Рилския манастир и на гроба на светеца. На 6 август участваха в празничната св. Литургия на Преображение Господне, а в следващите два дни посетиха Троянския манастир и се поклониха на чудотворния образ на Пресвета Богородица – Троеручица. Срещата с отец Стефан там и думите му в импровизираната беседа, вярваме, докоснаха сърцата на всички:

„Какво може да получи един млад човек, избирайки да има своето общение и своето приятелство с Бога? Сближавайки се с Бога, ние най-вече намираме един нов и много голям приятел, който никога не ни изоставя и ни помага в най-трудните ситуации. Неговата основна мисъл за нас е ние да бъдем щастливи и да водим един стойностен живот, изпълнен със смисъл. Затова Бог се радва на нашите постижения, защото Той ни даде възможност да бъдем свободни и да постигаме това, което искаме. Но освен приятел, ние в своя живот имаме нужда от някой, който да ни наставлява, нужда от учител. Учител, който да не ни учи на нещата, както той ги вижда, а каквито са – божествени, боговдъхновени. Имаме нужда от Бога като учител, от Неговите знания и Неговото обучение в живота си, а тях ние откриваме преди всичко в Свещеното Писание. Трябва да намираме време да разгръщаме страниците на светата Библия и да откриваме там нещата, от които имаме нужда. Четейки Библията, ще разберете колко са прости и лесно решими вашите проблеми, когато имате на своя страна Бога като свой съюзник. В живота ви очаква много тъга, много несбъднати мечти, много предателства от хора, но през всичко това се преминава лесно и без проблем, когато знаете и помните, че Бог е вашият най-добър приятел, вашият най-верен спътник и вашият най-добър учител. И не допускайте във времето, нещо да ви отдалечава от Бога и да заема Неговото място в сърцата ви. Вярата ни прави силни и ни дава опора, и тази опора е нашият Бог. Обичайте го, защото и Той ви обича! Бъдете с Него, защото и Той е винаги с вас! Слушайте Го, защото и Той винаги ви слуша. И четете Свещеното Писание, защото то е най-точната справка за положението, в което се намирате, и ще ви посочи верния път към Бога.”

Програмата на форума включваше също беседи и обучения по въпроси и проблеми, свързани с живота на младите хора днес, и обсъждане на възможни решения за тях от гледна точка на традиционните християнски ценности и култура. Павел Павлов и Милена Петрова - сертифицирани обучители, работещи от дълго време с младежки групи, проведоха няколко тренинга с младежите. Още в автобуса, на път към Рила, под формата на игри, участниците имаха възможност да научат много един за друг, а през целия поход – да общуват помежду си и да приобщят онези от тях, които за първи път се включват в Летния форум.

И тази година се потвърди наблюдението ни, че подобен род срещи на млади хора - въцърковени или не - им помагат да израснат във вярата заедно, в личен опит да усетят и оформят своето отношение един към друг и към живота в Църквата. Във възрастта, когато младежите определят и изграждат себе си като личности, е важно да видят правилните насоки на своето израстване, да видят границите между доброто и злото, между истината и лъжата, да разберат смисъла на своето съществуване. Затова и тази година надсловът на този своеобразен православен лагер беше: „Откъде идваме, кои сме и накъде вървим”. Той беше изписан и на тениските, които получиха всички участници. Надяваме се преживяното през тези дни да е помогнало на всеки от младежите да си отговори на тези въпроси.
Снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Младежкият форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна.

Още от Какво се случва в центъра

Отново по стъпките на Рилския Чудотворец

11.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Завърши младежкото поклонническо пътуване до Рилския манастир, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан....

Алтернатива - август, 2022

10.08.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В очакване на празника на Успението на Божията майка, текстовете в броя фокусират вниманието на читателите към личността на Пресветата Дева и към начина на живот, който ни води към единение с Бога...

Мастър клас по иконопис за деца: „Образът на Архангел Михаил”

29.07.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва набиране на участници за третия Мастър клас по иконопис за деца. Желаещите трябва да са на възраст от 11 до 18 г. с изразени творчески умения, повишен интерес към изобразителното изкуство и към тематиката на курса...

Какво се случва в центъра