Откъде идваме, кои сме, накъде вървим? Летен младежки форум - 2021

10.08.2021 г.
Автор: Архангел.бг

Завърши Летният младежки форум - 2021. Тази година той се събра за шести път, а главната цел, която си постави отново, беше свързана с приобщаването на младите хора към живота на Църквата. От 3 до 8 август 29 младежи имаха възможност в личен опит да се потопят в този живот и за мнозина от тях това бе едно истинско предизвикателство.

За два дни те се включиха в поклоннически път „Рилският Чудотворец”, който завърши с поклонение на мощите на св. Йоан Рилски в Рилския манастир и на гроба на светеца. На 6 август участваха в празничната св. Литургия на Преображение Господне, а в следващите два дни посетиха Троянския манастир и се поклониха на чудотворния образ на Пресвета Богородица – Троеручица. Срещата с отец Стефан там и думите му в импровизираната беседа, вярваме, докоснаха сърцата на всички:

„Какво може да получи един млад човек, избирайки да има своето общение и своето приятелство с Бога? Сближавайки се с Бога, ние най-вече намираме един нов и много голям приятел, който никога не ни изоставя и ни помага в най-трудните ситуации. Неговата основна мисъл за нас е ние да бъдем щастливи и да водим един стойностен живот, изпълнен със смисъл. Затова Бог се радва на нашите постижения, защото Той ни даде възможност да бъдем свободни и да постигаме това, което искаме. Но освен приятел, ние в своя живот имаме нужда от някой, който да ни наставлява, нужда от учител. Учител, който да не ни учи на нещата, както той ги вижда, а каквито са – божествени, боговдъхновени. Имаме нужда от Бога като учител, от Неговите знания и Неговото обучение в живота си, а тях ние откриваме преди всичко в Свещеното Писание. Трябва да намираме време да разгръщаме страниците на светата Библия и да откриваме там нещата, от които имаме нужда. Четейки Библията, ще разберете колко са прости и лесно решими вашите проблеми, когато имате на своя страна Бога като свой съюзник. В живота ви очаква много тъга, много несбъднати мечти, много предателства от хора, но през всичко това се преминава лесно и без проблем, когато знаете и помните, че Бог е вашият най-добър приятел, вашият най-верен спътник и вашият най-добър учител. И не допускайте във времето, нещо да ви отдалечава от Бога и да заема Неговото място в сърцата ви. Вярата ни прави силни и ни дава опора, и тази опора е нашият Бог. Обичайте го, защото и Той ви обича! Бъдете с Него, защото и Той е винаги с вас! Слушайте Го, защото и Той винаги ви слуша. И четете Свещеното Писание, защото то е най-точната справка за положението, в което се намирате, и ще ви посочи верния път към Бога.”

Програмата на форума включваше също беседи и обучения по въпроси и проблеми, свързани с живота на младите хора днес, и обсъждане на възможни решения за тях от гледна точка на традиционните християнски ценности и култура. Павел Павлов и Милена Петрова - сертифицирани обучители, работещи от дълго време с младежки групи, проведоха няколко тренинга с младежите. Още в автобуса, на път към Рила, под формата на игри, участниците имаха възможност да научат много един за друг, а през целия поход – да общуват помежду си и да приобщят онези от тях, които за първи път се включват в Летния форум.

И тази година се потвърди наблюдението ни, че подобен род срещи на млади хора - въцърковени или не - им помагат да израснат във вярата заедно, в личен опит да усетят и оформят своето отношение един към друг и към живота в Църквата. Във възрастта, когато младежите определят и изграждат себе си като личности, е важно да видят правилните насоки на своето израстване, да видят границите между доброто и злото, между истината и лъжата, да разберат смисъла на своето съществуване. Затова и тази година надсловът на този своеобразен православен лагер беше: „Откъде идваме, кои сме и накъде вървим”. Той беше изписан и на тениските, които получиха всички участници. Надяваме се преживяното през тези дни да е помогнало на всеки от младежите да си отговори на тези въпроси.
Снимки - в ГАЛЕРИЯТА

Младежкият форум се организира с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна.

Още от Какво се случва в центъра

Ораторски форум „Св. Климент Охридски” - есен, 2023

23.11.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Преславският събор и значението му за българската история беше темата на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски” през 2023 г. На финалния кръг на есенното издание се явиха общо 31 участници от двете възрастови групи...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Детската школа „Кандилце” открива учебната година

13.10.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 15 октомври започват заниманията на енорийската детска школа „Кандилце”. След Литургията в залата на втория етаж на храм „Св. Архангел Михаил” ще бъде представена програмата до края на календарната година и ще се проведе първото занимание с децата (възраст 10-14 г.)...

Какво се случва в центъра