Ще ни липсвате, отче!

21.07.2022 г.
Автор: Архангел.бг
Братя и сестри, с мъка в сърцата ви съобщаваме, че днес, 21 юли, в 3.15 ч. сутринта отец Илия е починал в болницата. След дълга борба с онкологичното заболяване и няколко тежки мозъчни операции Бог прибра изстрадалата му душа в Своето вечно царство.
 
На 23 юли (събота) от 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави Заупокойната света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в съслужение с духовници от епархията. След което от 11:00 часа ще се извърши Опелото на покойния отец Илия. (mitropolia-varna.org)
 
Упокой, Господи, Своя раб Илия в селенията на праведните, където няма болка, скръб и въздишка, а вечен покой! Дай сили на семейството му в загубата и на всички опечалени!
Ще ни липсвате, отче! Молете Бога за нас грешните!

Сроделяме думите на отец Дончо от храм „Св. Атанасий“ във Варна, състудент и близък приятел на отец Илия:
 
В този топъл, светъл ден, душата на отец Илия отлетя към жадуваното от него Небесно Царство! Св. пророк Илия се погрижи. Трудно може да се пише в такъв момент...
Помня първата ни среща. Преди 30 години, на 20 юли, Илинден. Тогава се провеждаше кандидатстудентският ни изпит. Едно русоляво момче влезе първо, а после излезе усмихнато и каза: „Вътре съм”. Така и стана.
От самото начало се усетихме, че сме на една духовна честота. Живяхме 4 години в една стая на студентските общежития. Учехме, споделяхме заедно какви ли не моменти. И двамата чувствахме едно и също призвание – да се посветим на свещенството. Отец Илия беше отличен студент, имаше задълбочен поглед в богословските предмети. След това беше и докторант по Литургика. Сърдечно се молеше и често на колене. Добряк, с интересно чувство за хумор, но същевременно сериозен, отговорен човек. Блага душа, всеопрощаваща. С изключително чисто църковно мислене. Имахме идеализъм, наши виждания за живота и как да вървим по духовния път.
Заедно още в първи курс бяхме постригани за четци и певци. Отец Илия всеотдайно помагаше на отец Славчо в храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище. Често ми говореше с възхита за отец Славчо – как служи, за щедростта му – и съпругата му Валя, които бяха до него и му помагаха.
Радвах се когато стана свещеник. Имаше труден път, тежък живот. Не се оплакваше. Накрая дойде болестта, причинила му много страдания и болки. Беше воин до последно.
Отец Илия имаше много достойнства, добродетели, които за по-далечните оставаха скрити. Той беше един от най-добрите свещеници. Истински приятел, сърцат, духовен, мъдър. Ще ми липсва... Няма да е същото...
Любовта никога не отпада. Вярвам, че сега пак ще грее онази усмивка и пак радостно ще изрече думите: „Вътре съм”, но отнасящи се сега за онова райско, блажено място, у дома си, при своя Господ към Когото винаги се е стремял. Вярвам, че ще чуе Христовите слова: „хубаво, добри и верни рабе! В малко си бил верен, над много ще те поставя; влез в радостта на господаря си(Мат.25:21).
Благодаря ти, братко за всичко! Прощавай! Бог да те прости! Царство ти Небесно!
(лична страница във Facebook)
 
 

Още проповеди на отец Илия Попов - ТУК

Още по темата
Още от Коментар

Празнични икони. Рождество Христово (+Видео)

24.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

В първия епизод от поредицата е представена иконографията на Рождество Христово. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем” написаното?

Светлината, която създава света. Финална изложба

16.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С изложба завърши майсторският клас по фотография „Вяра и семейство. Основи на фотографията”. Каква беше целта и доколко е постигната, говорят фотографиите, включени в нея. Разположена е в учебната зала на Духовно-просветния център и е достъпна за разглеждане в работното време на центъра.

Празникът на Морския храм във Варна - 2022

08.12.2022 г. | Архангел.бг | Коментар

С празнични богослужения и военноморски ритуал беше отбелязан храмовият празник на Морския храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна. Много вярващи се събраха на празника, да засвидетелстват своята почит към Божия угодник свети Николай...

Какво се случва в центъра

Сретение Господне

Ангелът на Обещанието (1)