Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” на 16 юли започна осмото издание на градския детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. До 22 юли дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство под ръководството на варненският художник Радко Мурзов. Заниманията ще бъдат до обяд (без почивните дни), а в един от дните участниците ще посетят манастира „Св. Марина” край с. Ботево.

При откриването на пленера от името на Духовно-просветния център децата приветства г-н Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия.Той зададе и подтемата на пленера. Освен основната тема, изразена в надслова „Колко са чудни делата Ти, Господи”, с която ги провокираме да започнат  да гледат на света около нас не като на даденост, а да го видят като Божие творение, което те пре-създават на листа и платното, всяка година на участниците се задава и подтема. Тя е по-конкретна и им помага да обогатят своята култура, като научат повече за християнските символи или като се запознаят с живота на светиите или с откъси от Светото Писание. Така в рамките на пленера те не само общуват помежду си и опознават тънкостите на изобразителното изкуство, но и се запознават с християнските ценности и култура.

Тази година като подтема беше избрана притчата за блудния син и това не е случайно.
Акцентът на тази притча, - каза Борислав Аврамов, - е радостта, която цари на небесата, когато блудният син се връща в дома на баща си.
Целта на нашата дейност тук е да се завръщаме към нашите традиции, към нашата култура, към нашата вяра, и затова чрез различни форми на работа се опитваме да насочим вниманието на вас, младите хора, към нашите извори. Трябва да помним, че всички ние вървим един път, който е и личен път на израстване, но в същото време и път на „вкореняване“. Защото, за да бъдеш достатъчно силен в израстването нагоре, като тези дървета тук, трябва да имаш здрав корен – в традициите, които са ни оставили нашите предци.

След напътствията дойде ред за раздаване на материали и пленерът започна.

Тази година за снимковото му отразяване ще се погрижат младежите от курса по фотография „Вярата на фокус”. Той стартира тази година в началото на м. май дистанционно, в условията на извънредното положение в страната, и едва сега, в рамките на пленера започнаха и практическите занимания .

Детският пленер се открива винаги в навечерието на 27 юли, когато празнуваме Освобождението на Варна и деня на св. Пантелеймон и светите Седмочисленици. Като естествено продължение на творческата седмица е празникът, на който децата показват плодовете на своя труд. Именно тогава в двора се открива изложбата с най-добрите творби от пленера и всички участници се награждават с грамоти. Ще ви очакваме в празничния ден!

Скоро ще добавим и снимки в ГАЛЕРИЯТА.

Детският пленер се осъществява със съдействието на Дирекция „Образование и младежки дейности”, Община Врана.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Алтернатива - януари, 2023

15.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

За духовната радост, която не зависи от календара и в трудни житейски минути не изчезва, а ни дава сили и ориентир. Тази основна тема следва януарският брой на „Алтернатива”...

Празнични икони. Богоявление (+Видео)

05.01.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Как иконата ни помага да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да съучастваме в него? В този епизод иконом Василий Шаган представя иконографията на Кръщение Господне - Богоявление...

Съботната трапеза отново отвори врати

12.12.2022 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 10 декември, след повече две години прекъсване, беше възобновена милосърдната дейност Трапеза за хора в нужда в храм „Св. Архангел Михаил”. Всяка събота в доброволци ще приготвят топла храна и на обяд ще я раздават на хората в нужда...

Какво се случва в центъра