Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” на 16 юли започна осмото издание на градския детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. До 22 юли дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство под ръководството на варненският художник Радко Мурзов. Заниманията ще бъдат до обяд (без почивните дни), а в един от дните участниците ще посетят манастира „Св. Марина” край с. Ботево.

При откриването на пленера от името на Духовно-просветния център децата приветства г-н Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия.Той зададе и подтемата на пленера. Освен основната тема, изразена в надслова „Колко са чудни делата Ти, Господи”, с която ги провокираме да започнат  да гледат на света около нас не като на даденост, а да го видят като Божие творение, което те пре-създават на листа и платното, всяка година на участниците се задава и подтема. Тя е по-конкретна и им помага да обогатят своята култура, като научат повече за християнските символи или като се запознаят с живота на светиите или с откъси от Светото Писание. Така в рамките на пленера те не само общуват помежду си и опознават тънкостите на изобразителното изкуство, но и се запознават с християнските ценности и култура.

Тази година като подтема беше избрана притчата за блудния син и това не е случайно.
Акцентът на тази притча, - каза Борислав Аврамов, - е радостта, която цари на небесата, когато блудният син се връща в дома на баща си.
Целта на нашата дейност тук е да се завръщаме към нашите традиции, към нашата култура, към нашата вяра, и затова чрез различни форми на работа се опитваме да насочим вниманието на вас, младите хора, към нашите извори. Трябва да помним, че всички ние вървим един път, който е и личен път на израстване, но в същото време и път на „вкореняване“. Защото, за да бъдеш достатъчно силен в израстването нагоре, като тези дървета тук, трябва да имаш здрав корен – в традициите, които са ни оставили нашите предци.

След напътствията дойде ред за раздаване на материали и пленерът започна.

Тази година за снимковото му отразяване ще се погрижат младежите от курса по фотография „Вярата на фокус”. Той стартира тази година в началото на м. май дистанционно, в условията на извънредното положение в страната, и едва сега, в рамките на пленера започнаха и практическите занимания .

Детският пленер се открива винаги в навечерието на 27 юли, когато празнуваме Освобождението на Варна и деня на св. Пантелеймон и светите Седмочисленици. Като естествено продължение на творческата седмица е празникът, на който децата показват плодовете на своя труд. Именно тогава в двора се открива изложбата с най-добрите творби от пленера и всички участници се награждават с грамоти. Ще ви очакваме в празничния ден!

Скоро ще добавим и снимки в ГАЛЕРИЯТА.

Детският пленер се осъществява със съдействието на Дирекция „Образование и младежки дейности”, Община Врана.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Завърши младежкият музикален лагер „Небесни деца”

16.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Целта беше младежите да надградят усвоеното от въведителния курс по източно църковно пеене и да го приложат на практика. Това се случи по време на Празничната литургия на Рождество Богородично в храма в Каварна...

Алтернатива - септември, 2023

10.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Темата на броя съвсем ясно е свързана с наближаващия Господски празник – Въздвижение на Светият Кръст Господен. Не може да отминем този Кръст, ако твърдим, че вярваме в Спасителя - Христос. Защото чрез Неговата жертва стана възможно нашето изцеление...

СЪПРИЧАСТНОСТ - 2023

02.09.2023 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

Започва новото издание на „Съпричастност”, съвместен проект на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец” - Варна, и Духовно-просветен дентър „Св. Архангел Михаил”. През 2023 г. се обръщаме към една голяма тема – Взаимоотношенията деца - родители...

Какво се случва в центъра