Започна осмото издание на пленера „Колко са чудни делата Ти, Господи”

17.07.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” на 16 юли започна осмото издание на градския детски пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. До 22 юли дворът на храма ще бъде поле за изява но 30 млади любители на изобразителното изкуство под ръководството на варненският художник Радко Мурзов. Заниманията ще бъдат до обяд (без почивните дни), а в един от дните участниците ще посетят манастира „Св. Марина” край с. Ботево.

При откриването на пленера от името на Духовно-просветния център децата приветства г-н Борислав Аврамов, отговарящ за работата с младежите към Варненска и Великопреславска света митрополия.Той зададе и подтемата на пленера. Освен основната тема, изразена в надслова „Колко са чудни делата Ти, Господи”, с която ги провокираме да започнат  да гледат на света около нас не като на даденост, а да го видят като Божие творение, което те пре-създават на листа и платното, всяка година на участниците се задава и подтема. Тя е по-конкретна и им помага да обогатят своята култура, като научат повече за християнските символи или като се запознаят с живота на светиите или с откъси от Светото Писание. Така в рамките на пленера те не само общуват помежду си и опознават тънкостите на изобразителното изкуство, но и се запознават с християнските ценности и култура.

Тази година като подтема беше избрана притчата за блудния син и това не е случайно.
Акцентът на тази притча, - каза Борислав Аврамов, - е радостта, която цари на небесата, когато блудният син се връща в дома на баща си.
Целта на нашата дейност тук е да се завръщаме към нашите традиции, към нашата култура, към нашата вяра, и затова чрез различни форми на работа се опитваме да насочим вниманието на вас, младите хора, към нашите извори. Трябва да помним, че всички ние вървим един път, който е и личен път на израстване, но в същото време и път на „вкореняване“. Защото, за да бъдеш достатъчно силен в израстването нагоре, като тези дървета тук, трябва да имаш здрав корен – в традициите, които са ни оставили нашите предци.

След напътствията дойде ред за раздаване на материали и пленерът започна.

Тази година за снимковото му отразяване ще се погрижат младежите от курса по фотография „Вярата на фокус”. Той стартира тази година в началото на м. май дистанционно, в условията на извънредното положение в страната, и едва сега, в рамките на пленера започнаха и практическите занимания .

Детският пленер се открива винаги в навечерието на 27 юли, когато празнуваме Освобождението на Варна и деня на св. Пантелеймон и светите Седмочисленици. Като естествено продължение на творческата седмица е празникът, на който децата показват плодовете на своя труд. Именно тогава в двора се открива изложбата с най-добрите творби от пленера и всички участници се награждават с грамоти. Ще ви очакваме в празничния ден!

Скоро ще добавим и снимки в ГАЛЕРИЯТА.

Детският пленер се осъществява със съдействието на Дирекция „Образование и младежки дейности”, Община Врана.

Още по темата
Още от Какво се случва в центъра

Започна детският пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи!” - 2024

16.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил” във Варна на 15 юли започна дванадесетото издание на детския пленер „Колко са чудни делата Ти, Господи”. Освен основната тема, изразена в надслова, тази година децата ще се запознаят с няколко от притчите на Христос...

Алтернатива - юли, 2024

05.07.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

В броя четете текстове на: св. Порфирий Кавсокаливит, Лимасолския митрополит Атанасий, архиепископ Йоаким Джосану, архимандрит Варнава Янку, ставр. иконом Цветан Флоров, отец Харалампос Пападопулос, доц. д-р Мариян Стоядинов, Константин Вирджил Георгиу...

Втора среща от поредицата „Диалози за историята, свободата и вярата”

25.06.2024 г. | Архангел.бг | Какво се случва в центъра

На 27 юни - четвъртък, от 18:00 ч. в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” – Варна, ще се проведе втората среща-диалог от новата поредица.Този път ще бъде показан документалният филм „Не от този свят”...

Какво се случва в центъра