Финал на есенния сезон на ораторския форум - 2018

18.12.2018 г.
Автор: Архангел.бг

На 17 декември в залата на Духовно-просветния център беше закрит и есенният сезон на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”. Финалистите от втората възрастова група (10-12 клас) показаха своите умения в ораторското майсторство. Явиха се 11 представители на четири варненски гимназии – ПГ по туризъм, ПГ по електротехника, Математическата гимназия и Първа езикова гимназия. Оценяваше ги жури, специално събрано по този случай – Веселина Божинова – главен редактор на Радио Варна, доц. Бойчо Бойчев – преподавател по философия и етика във ВСУ, Румяна Рашкова – филолог, сътрудник на сайта Архангел.бг, и председателят – иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център.

Целта на задължителната тема на училищните кръгове беше да провокира младежите да се запознаят с живота и личността на св. Йоан Рилски и със значението на Рилския манастир в българската история. На финалния кръг победителите от училищните кръгове се представиха само с втората си реч – на свободна тема, за да може всеки от тях да опознае донякъде другите участници, да види какво ги вълнува и в каква насока са техните интереси. А както се оказа от представените теми, погледът на младите стига много по-далече от нашето време и нашата галактика: Създателят, Безвремието, Нови светове, Фантастиката в съвременната литература...

Както и миналата година, представителите на ПГ по електротехника впечатлиха всички. Особено силно трогна публиката и журито представянето на Александър. Той говори за Турнира на победителите – международно състезание за деца, преборили се с ракови заболявания, на който, оказва се, тази година от България е имало 25 участници. Сред тях вече за четвърти път е бил и нашият млад оратор. Споделеното от него само потвърди колко смелост се иска да се изправиш пред всички и да заявиш своята позиция по проблем, който те вълнува. Това направиха и останалите двама участници от ПГ по електротехника – Даниел изказа убежденията си, че Създателят е непознаваем и следователно и не бива да се назовава с някакво име, а Теодор сподели какво е Левски за нас днес. Завидна смелост, на която често не са способни много възрастни.

Благодарим и на Стефани от ПГ по туризъм, която ни разясни разнообразието от жанрове и теми във фантастичната литература днес. Тя достойно представи своето училище и защити честта на съучениците си, които не дойдоха на финала. Но не защото се уплашиха, а защото избраха да отстояват не по-малко важна кауза – да работят в кухнята за благотворителната кампания на училището.

И тази година задачата на журито не беше лесна. Призовите места оспорваха представителите на Математическата и на Първа езикова гимназия. Александрина от Първа ЕГ сподели какво е за нея личността на цар Симеон, Ясен от МГ ни представи своите идеи за това, как може да се промени животът в България от хаос към ред, а Ирина от същото училище говори за човека днес, оказал се под толкова много външни влияния. В крайна сметка журито определи трето място за Петър от МГ, който представи своята гледна точка за безвремието – състояние, в което изпада всеки, отказващ да участва в живота тук и сега, и макар и с малки, невидими стъпки да допринася за възможните големи промени. Второто място зае Нели от същото училище със своята реч за „Ню Ейдж” течението – което според нея само претендира за духовност, а всъщност е нещо повърхностно и цели по-скоро комерсиални облаги, отколкото истинско познание за себе си. Първото място си поделиха Даниел и Симеон от Първа ЕГ. Интересното е, че темите на двамата си кореспондираха, но с тази разлика, че Даниел предложи идеи за промяна тук, на Земята – в сферата на екологията, а Симеон сподели цялостна концепция за колонизиране на нови светове – като начало в нашата Слънчева система и Галактиката, а след време и по-далече, в необятните простори на Космоса. Кой казва, че младите днес нямат смели мечти?!...

Накрая отец Василий благодари на всички и сподели радостта си, че ораторският форум се превръща вече в традиция за нашия град и изрази надежда, че за всеки един от финалистите това участие ще бъде добър принос в собственото му личностно развитие. Той награди младите оратори – всеки получи грамота и Библия и новия брой на списание „Алтернатива”, а за призовите места имаше и парична награда.
До нови срещи, млади умни и будни приятели, до следващото издание на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”!

Откъси от всички речи - ТУК
Видеозаписи в YouTube канала на сайта – Архангел.бг Варна

Още по темата
Още от Коментар

Алтернатива - януари, 2024

02.01.2024 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат първият брой (290) на сп. „Алтернатива” за 2024 г. Новата година започва с един от големите Господски празници – Кръщение Господне, или по-известен като Богоявление. Това е един добър повод да се замислим и за нашето лично кръщение...

Алтернатива - ноември, 2023

04.11.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Излезе от печат ноемврийският брой на сп. „Алтернатива”. Празникът Въведение Богородично, честван у нас и като ден на християнското семейство и младеж, задава темата в изданието този месец Има ли място за Христос в семейството днес?

Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!

26.10.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

На 25 октомври, малко преди вечернята за празника на св. Димитър Солунски Чудотворец, Бог ни „дари велика радост”, както се пее в тропара на светеца. Петър – едно от момчетата в младежката група на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, прие свето Кръщение.

Какво се случва в центъра