Образци на пастирско служение в Русия 18-20 в.

12.11.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налична новата книга на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф: Образци на пастирско служение в Русия 18-20 в., издание на фондация „Двери” (2020).

Изследването на митр. Йосиф обхваща три столетия. Книгата представя ярки личности от църковната история на Русия – светители, преподобни, митрополити, епископи, свещеници, известни със своя свят живот, плодотворна дейност и огромно влияние върху вярващите хора. Авторът се е постарал да акцентира върху особеностите на тяхната пастирска дейност, като е потърсил общите черти на всеки добър пастир и е посочил характерните особености на отделните духовници, описани в книгата. Ако за едни грижата за душите на пасомите преминава през книжовното богословско творчество, през наставления, писма и проповеди, то за други това е личната среща и беседа, постоянната молитва и ежедневно богослужение.

В предговора към изданието авторът посочва, че книгата е насочена не само към пастирите, но и към всеки християнин. „Всички светители, подвижници и свещеници Господни, включени в книгата, с живота и трудовете си могат да ни помогнат да станем още по-добри православни християни, като в ежедневието си научим от тях мъдростта:
- как да водим православен начин на живот – у дома, на работа, на улицата;
- как да изоставим пасивния и да подсилим активния си църковен живот;
- как да уверим народа в Църквата, че Божията любов включва и несполуките в живота;
- как да научим народа така да познава Бога, че любовта Му да ни промени да бъдем по-добри, да ни милва и спаси;
- как да научим пасомите си сами да се учат от грешките си, за да растат във вярата си;
- как да помогнем на Божия народ да разпознава разликата между светската истина и Божията истина”. (още вж. dveri.bg)

Откъси от книгата можете да прочетете тук:
Отец Алексей Мечов – старец в света 
Отец Валентин Амфитеатров – голям молитвеник и вдъхновен проповедник
Св. Йоан - Кронщатският пастир

Още за автора - Тук

Още по темата
Още от Нови книги

„Истинските избори” - Фредерика Матюз-Грийн

14.10.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Тази вечер с представяне на книгата на Фредерика Матюс-Грийн „Истинските избори” се открива цикълът от срещи „Слова за вярата”. Книгата ще представи Борислав Аврамов. Начало - 18.00 ч. в залата на Духовно-просветния център на ул. „27 юли” № 9, гр. Варна. Заповядайте!

„Притчи” - нова книга на издателство „Православна класика”

12.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и съдържа кратки поучителни притчи, събрали в себе си мъдрост от близки и далечни времена...

Благодатни дарове и благодатни хора

07.07.2022 г. | Архангел.бг | Нови книги

Сборникът е съставен и издаден на гръцки език от манастира „Параклит” („Св. Дух – Утешител”), Оропос – Гърция. На нашия книжен пазар излиза с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил в превод на Константин Константинов...

Какво се случва в центъра