Духовно просветен център

Образци на пастирско служение в Русия 18-20 в.

12.11.2020 г.
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” е налична новата книга на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф: Образци на пастирско служение в Русия 18-20 в., издание на фондация „Двери” (2020).

Изследването на митр. Йосиф обхваща три столетия. Книгата представя ярки личности от църковната история на Русия – светители, преподобни, митрополити, епископи, свещеници, известни със своя свят живот, плодотворна дейност и огромно влияние върху вярващите хора. Авторът се е постарал да акцентира върху особеностите на тяхната пастирска дейност, като е потърсил общите черти на всеки добър пастир и е посочил характерните особености на отделните духовници, описани в книгата. Ако за едни грижата за душите на пасомите преминава през книжовното богословско творчество, през наставления, писма и проповеди, то за други това е личната среща и беседа, постоянната молитва и ежедневно богослужение.

В предговора към изданието авторът посочва, че книгата е насочена не само към пастирите, но и към всеки християнин. „Всички светители, подвижници и свещеници Господни, включени в книгата, с живота и трудовете си могат да ни помогнат да станем още по-добри православни християни, като в ежедневието си научим от тях мъдростта:
- как да водим православен начин на живот – у дома, на работа, на улицата;
- как да изоставим пасивния и да подсилим активния си църковен живот;
- как да уверим народа в Църквата, че Божията любов включва и несполуките в живота;
- как да научим народа така да познава Бога, че любовта Му да ни промени да бъдем по-добри, да ни милва и спаси;
- как да научим пасомите си сами да се учат от грешките си, за да растат във вярата си;
- как да помогнем на Божия народ да разпознава разликата между светската истина и Божията истина”. (още вж. dveri.bg)

Откъси от книгата можете да прочетете тук:
Отец Алексей Мечов – старец в света 
Отец Валентин Амфитеатров – голям молитвеник и вдъхновен проповедник
Св. Йоан - Кронщатският пастир

Още за автора - Тук

Още по темата
Още от Нови книги

Атеистичните делюзии. Християнската революция и нейните модерни врагове

29.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Книгата разглежда исторически и съвременни опити за принизяване на християнството, за изопачаване на неговия смисъл и значение. Тя е отговор, в който баналните и логически неиздържани аргументи срещу вярата са опровергани с убедителна лекота.

Житие на преподобния Герасим Йордански за деца

28.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

Поредицата „За децата на България”, издавана от Ловчанска Епархия, се увеличи с още една книжка. Освен че запознава децата с житието на св. Герасим Йордански и с животът в манастира, който преподобният основал, тя е и книжка за оцветяване...

Срещата на човек с Бога: Св. Гора Атон - най-високата точка на земята

08.12.2020 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книгата Месогейският митрополит Николай споделя с читателите своите спомени от посещенията си на Света Гора и ни дава възможност да видим през неговите очи живота на атонските подвижници.

Какво се случва в центъра