Новогодишна рецепта от нашия главен готвач Галина Василева - Задушени свински джолани със зеленчуци и картофено пюре

01.01.2015 г.
Автор: Галина Василева

Необходими продукти

4 свински джолана
2 моркова
1 корен от целина
1 голяма глава лук
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 дафинов лист
растителна мазнина
чаша червено вино, може и бяло
2 с.л.брашно
сол, черен пипер
 

За пюрето

500 гр хлебни картофи
50 гр кр.масло
50 мл мляко или сметана
индийско орехче

Който желае, може да добави един предварително сварен морков в пюрето. То ще добие оранжев цвят и малко сладост.

Начин на приготвяне

В една тенджера сипвате растителната мазнина. В нея задушавате предварително нарязаните лук, целина и 1 морков на малки кубчета. Добавя се доматеното пюре, дафиновият лист и част от червения пипер. Когато зеленчуците добият червено-златист цвят, се погасяват с червеното вино. След като виното започне да се изпарява и течността намалее, добавете около литър вода, посолете малко и оставате да поври. Джуланите овъргаляйте в брашното, което трябва да смесите предварително с част от червения пипер. Загрейте тиган и запечете овкусените с черен пипер и сол джулани двустранно, така че те да се запечатат откъм отрязаната страна. След като сосът ви е поврял и лукът и морковът омекнали, в подходящ дълбок съд поставете 4 джулана и ги залейте с прецедения през гивгир сос. Сосът трябва да е посолен толкова, че след частично изпаряване, да не стане пресолен. Покрийте съда с джуланите с алуминиево фолио или метален похлупак и сложете във фурната при 180 градуса за около 1 час и 20 минути.
Времето на печене/задушаване важи и за повече от 4 джулана, примерно 8 или 10, или колкото са ви нужни.
Нарежете втория морков на малки кубчета и го заварете в подсолена вода. Когато извадите джуланите, просто го добавете в соса при месото. Разбъркайте с 1 с.л. олио останалото брашно с червен пипер, с което запечатахте джуланите и сгъстете соса с кашичката.
Пригответе обелените картофи и нарежете на едро във вода, за да ги сварите за пюрето.
Когато сварите картофите, пасирайте ги, добавете разтопеното масло и овкусете с индийско орехче, сол и черен пипер. Бих посъветвала да пресметнете времето на варене на пюрето, което е около 15-20 минути, за да го сложите, когато месото е около час във фурната. Така няма да го изпреварите. Сервирайте топлото пюре със задушения джулан. Залейте месото със соса при сервиране.

 

Още от Култура

Паисий

19.06.2022 г. | Иван Вазов | Култура

През 2022 се навършват 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, 60 години от неговата канонизация и 260 години от написването на "История славянобългарска".

Църковният славянски език

11.05.2022 г. | Борислав Аврамов | Култура

В човешката история няма друг книжовен език, който да е създаден специално за християнска проповед и молитва. Той е създаден от Църквата и за Църквата, с молитва и за молитва и проповед на Евангелието. От раждането си той е християнски език...

Немногословен ерудит

06.02.2022 г. | доц. д-р Нели Костова | Култура

Цариградският патриарх Фотий е първият средновековен библиограф и може би първият рецензент с света. Основание за тази оценка е съчинението му „Мириобиблион” - опис и анотации на прочетени от него книги...

Какво се случва в центъра