Нови издания на храм „Света Петка” - Пловдив

22.01.2019 г.
Старинен храм „Св. Параскева” Пловдив - plovdivskamitropolia.bg
Автор: Архангел.бг

В книжарница „Благослов” вече са налични новите книги на енорийското издателство при храм „Св. прпмчца Параскева”, Пловдив.

„С вяра в Бога. Биография и беседи на ставр. свещик. Аспарух Стоичков”

Книгата е издадена по повод 100 г. от рождението на ставрофорен иконом Аспарух Стоичков, дългогодишен изповедник и духовен наставник при старинния храм „Св. преп. Петка” в Пловдив. За нелекия живот на свещеника с много любов разказва неговата дъщеря, Недялка Коцалова. Освен биографията на този съвременен подвижник и изповедник на вярата книгата съдържа и няколко негови беседи за основите на нашата вяра. Те са плод на дългогодишен опит, изпъстрени с християнски стихове на български поети и пропити с дълбока любов към хората, търсещи или отклонили се от истината за живота.

„Кризата на съвременното семейство”

Втората книга е малък сборник с текстове на приснопаметния Еладски архиепископ Христодул, които се издават за първи път на български език. Преводът е на Константин Константинов. Беседите са изнасяни от епископ Христодул, докато е бил Димитриадски митрополит. Макар и кратки те дават един задълбочен поглед по темата, тръгвайки от причините за кризата на съвременното семейство. Кризата на семейството всъщност е продължение на кризите на личностите, които са го създали. Тръгва от техните повърхностни, а понякога и користни, мотиви при избор на съпруг(а), от липсата на разбиране за смисъла и същността на брака, от липсата на ясни граници на личността и семейството, допускащи влиянието на външни фактори, и в крайна сметка – поради отсъствието на Христос от живота ни.

  

Още от Нови книги

„От Ти-град в Небесния град” - пътуването продължава

05.02.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Новата книга на гръцката авторка Мирсини Вингопулу продължава да разказва историите за Инатчо и неговите приятели от Ти-град, като по този начин доближава своите малки читатели до същността на духовния живот. В помощ на героите отново са мъдрите съвети на св. Паисий Светогорец...

Ново издание на „Децата четат Библията”

18.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

Завладяващите примери и вечните истини на Светото Писание, разказани за деца в адаптиран и увлекателен разказ за събития от Стария и Новия Завет. Преживяването на историите с библейските герои неусетно запозна децата с духовното богатство на Вечната книга...

„Мария от Охрид” - Антон Баев

09.01.2024 г. | Архангел.бг | Нови книги

В книжарница „Благослов” е налично ново издание на „Омофор” – „Мария от Охрид” на Антон Баев. Книгата е отличена в Националния конкурс за християнски роман за 2022 г., организиран от фондация „Покров Богородичен” и портала Православие България.

Какво се случва в центъра