Нощ на литературата - 2020 във Варна

04.10.2020 г.
Автор: Архангел.бг

На 7 октомври, сряда, от 18:00 до 21:30 ч. в над десет пространства в град Варна ще бъдат представени в превод на български език откъси от най-новата европейска литература, а в някои от тези „Читателски гнезда” текстовете ще звучат и в оригинал. Четенето на откъса ще се повтаря през 30 минути и така в рамките на вечерта желаещите ще могат да чуят няколко произведения на различни места в града. (вж. Къде)

Духовно-просветен център към храм „Св. Архангел Михаил” ще бъде едно от тези пространства в Нощта на литературата във Варна. На ул. „27 юли“ № 9 ще бъде разположено Читателско гнездо на Северна Македония. Избраният откъс е от романа „Излязох” на отец Пимен, Митрополит на Европейската епархия на Македонската православна църква. Текстът е подбран от Културно-информационния център на Република Северна Македония в България, а в двора на храма ще го прочете Борислав Аврамов. (Вж. ТУК)

За книгата

„Излязох”е светски роман. Една романтично-лирична история за любовта – в едно малко градче на една малка балканска земя, край едно не толкова малко езеро, през 21. век. С вечния символ на ябълката и също така вечните въпроси: Може ли да се боледува от любов? Може ли да се умира от любов?

Книгата на отец Пимен съчетава фина философия и магически реализъм в една история, която може да се случи на всекиго и на никого. Романът е вдъхновен от любовта към родния град, към старата градска музика от началото на 20. век и спомените на автора от собствената му младост. Първоначално замислен като две паралелни монодрами, впоследствие текстът се превръща в роман, в който главните герои остават безименни.

За автора

Пимен Илиевски е роден на 3.10.1971 г. в Ресен, Северна Македония. Още преди да завърши Богословския факултет в Скопие, през 1997 г. е постриган за монах в Струмишкия манастир „Свети Леонтий”. Скоро след това става игумен на манастира и секретар на Струмишка епархия.

През 2004 г. Светият синод на Македонската православна църква го изпраща на следдипломна квалификация в Богословския институт „Свети Сергей” в Париж. Служи в македонски църковни общини в Париж и Брюксел.

През 2005 г. о.Пимен е ръкоположен за епископ Полански, а от 2006-та става митрополит на Европейската епархия на МПЦ със седалище в Малмьо – Швеция. Разгръща мащабна църковна дейност с разкриване на нови църковни общини на МПЦ в Европа, създаване на църкви, увеличаване на броя свещеници на Стария континент. Той е редовен колумнист на вестник Дневник, където критично коментира проблемите на църквата и обществото.
Автор е на два публицистични сборника: „Което написах – написах” и „Пътувайки”.

За преводача

Доц. д-р Елка Димитрова е поет, преводач, литературен изследовател, доцент от Института за литература на Българска академия на науките. Автор на три поетически книги, на Изгубената история – панорамно изследване върху българския модернизъм, на три учебни помагала, десетки студии и статии върху проблеми на литературната история, теорията на литературата, теорията на превода, модернизма и постмодернизма, на учебник по литература за 11 клас.

Превела е от македонски романа „До скоро. Е“ от Драгана Евтимова и Владимир Лукаш, поезия от Славица Гаджова-Свидерска и Драгана Евтимова; сборника „22 български и унгарски поетеси“; сборник с поезия на автори от Северна Македония, Албания, Сърбия, Хърватия, Русия, Словения и Украйна.

Нощ на литературата в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от културната мрежа EUNIC и Фондация „Детски книги”, които заедно подбират литературните произведения. Събитието се организира паралелно в различни европейски градове, включително в 14 града в България.

Организатори на Нощта на литературата за Варна са Дирекция Култура и духовно развитие на Община Варна и Младежка фондация „Аморфа” (фб: Amorpha YouthFoundation) в партньорство с читателските пространства.

Още по темата
08.10.2020 г.
Още от Събития

Андреевски четения - 2018 (+Видео)

30.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

Запис от първото издание на Андреевските четения, провели се в навечерието на празника на светия апостол на 29 ноември 2018 г. в гр. Варна.

Празнична програма за Въведение Богородично

19.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

С богослужения в храма, изложба и беседа ще започне на 20 ноември програмата, посветена на Въведение Богородично, деня на православната християнска младеж и семейството. А в празничния ден след Литургията ще ни гостуват деца и младежи от Варна. (вж. в статията)

Архангеловден - 2023

09.11.2023 г. | Архангел.бг | Събития

И тази година храмовият празник храм „Св. Архангел Михаил” изпълни с радост сърцата на вярващите във Варна. Много хора се събраха на празничните служби, за да изразят с молитвено участие почитта си към архистратиг Михаил и на светите безплътни ангелски сили.

Какво се случва в центъра