Духовно просветен център

Неговата сила в немощ се разкрива

09.06.2020 г.
източник: pravmir.ru
Автор: свещеник Алексей Атанасов

Свети Дух, 8 юни 2020 г. - проповед на свещеник Алексей Атанасов, храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна.

Честит празник, братя и сестри!
Забелязвам, особено в тези трудни времена на пандемията, че много от нас, изобщо в Православната църква, започнахме да говорим за антихриста. Отдавна ми прави впечатление това нещо, как след Литургията много често започваме да говорим за антихриста. Изобщо в Православната църква се говори много за антихриста. Истината обаче е друга – че всъщност ние трябва да говорим за Светия Дух. За Него трябва да говорим!

Има свещеници в Латинска Америка, които са преминали от католицизъм в православие. И те за задавали този въпрос: „Ние служихме в Католическата църква – защо толкова дълги години не усетихме нищо от това, което е описано в „Деяния апостолски”, усетихме ли Светия Дух в нас?”. Те задавали сериозно този въпрос, защото той е ключов за живота ни.

В „Деяния апостолски” се описва нещо, което променя хода на човешката история. Има филми за разпространението на християнството, критични статии на историци, спорове, но когато се стигне до въпроса, откъде тръгва християнството, се стига то този момент в „Деяния апостолски” – слизането на Светия Дух над апостолите. Няма друго обяснение за разпространението на християнството. Как се стигна до св. Константин Велики триста години по-късно? Какво е било през целия този период? Как е успяло християнството при толкова жестоки, изключително жестоки гонения да оцелее?

Стигаме до единствения извод – наистина там има намеса на Бог Отец и на Светия Дух – третото Лице на Светата Троица, Господа Животворящия, Който слиза над апостолите на Петдесетница. Освен даровете да вършат чудеса и да изцеляват, Той им дава да проговорят и на други езици. Как иначе ще стигнат до Испания, до Индия, на север по Черноморието, как ще предадат истините на вярата на местните хора на техния език... Затова и този момент е толкова ключов. И ако погледнем Църковната история, ще видим колко потвърждения има на тези думи на Господ Иисус Христос, че Неговата сила се разкрива в немощ.

Затова, когато настанат трудни времена, ние не бива да се отчайваме. Христос не казва: съберете се сто-двеста души, а „двама или трима в Мое име” да се помолят. Аз много пъти се опитвам да го обясня на хората, които не са въцърковени, че ако сам се молиш сам, това е добре, но ако сте двама-трима, ето, както ние сме на Литургия, както иска и Христос – да се съберем в Негово име, да се помолим, нашите молитви ще бъдат чути наистина. Когато ние се молим лично, когато сме сами, малко или много има егоизъм в нашите молитви. А когато сме двама или трима, ние имаме общо дело пред Бога, Той вижда, че ние има любов помежду ни.

Имало е и ще има много притеснения за Църквата, но когато призоваваме Светия Дух над нас, няма да сме сами. Светият Дух ще ни научи на всяка истина. Можем да прочетем много духовна литература – има хора, които са като енциклопедия – но дали ние успяваме да вземем оттам истината. Само Светият Дух може да ни я даде. Добър пример за това пред нас е житието на св. Мария Египетска – как тя успя да разбере всичко чрез Светия Дух. Затова трябва да се доверим на Бога в трудните моменти.

Да сте живи и здрави, братя и сестри, и да молим Светия Дух да е над нас, да ни просвещава, да търсим истината и да не се страхуваме. Има много неща, които да ни плашат в живота, но ние не бива да се страхуваме. Амин!

Още по темата
Още от Проповеди

Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. (Марк 8: 34)

09.07.2020 г. | Архангел.бг | Проповеди

Седем години от кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил...

Иди си и, както си повярвал, нека ти бъде (Матей 8:13)

05.07.2020 г. | протойерей Михаил Манев | Проповеди

Днес четем едно чудно Евангелие – за това, че вярата няма пол, няма народностна принадлежност, че вярата надскача всичко... Чудно е как този човек изповядва своята вяра, осъзнал какъв е той, и какво ще направи Христос с неговия живот...

Да вярваш като апостол

30.06.2020 г. | иконом Василий Шаган | Проповеди

Вярата е велика съкровена тайна. Тя не идва просто от знание. Необходимо е да отговориш на Божия призив, който е отправен към всеки един човек. Като леко, но велико всъщност докосване, с което Той докосва сърцата и излива в тях Своята благодат...

Какво се случва в центъра

Моята история

"Господи, аз бях до тук!"

Любов и брак

Женските избори