На Неделя Кръстопоклонна беше осветен Кръстът в царския манастир „Св. Богородица” край Варна

04.04.2016 г.
Автор: Архангел.бг

На 3 април 2016 година, Неделя Кръстопоклонна, в Царския манастир „Св. Богородица” във Варна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети 8-метров дървен поклонен кръст. На събитието присъстваха кметът на Община Варна, г-н Иван Портних, директорът на Дирекция „Образование, Младежки дейност и спорт”- г-жа Лилия Христова, много християни.

Царският манастир „Св. Богородица" е бил най-големият извънстоличен духовен център на България, построен в края на IX век и просъществувал до XI век. За това свидетелстват украсата и откритият скрипториум – една от най-големите средновековни сгради в България от X-XI век. Книжовният център е с размерите на дворците в Плиска и Преслав. В него се е развивала огромна книжовна дейност с преписване на християнски книги и превод от гръцки на български. В района на манастира е намерен печат на княз Борис и още два оловни печата на цар Петър и на цар Симеон.

Кръстът беще издигнат в края на 2015 година по инициатва на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил" и с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан. Издигането на Кръста е първата стъпка към възраждане на това свято място и превръщането му в духовен, културен и исторически център. На кръста е поставен надпис, който отбелязва повода за издигането му – 1150-годишнина от Покръстването на България. (повече - тук)

Районът около Кръста и подходът към манастира бяха облагородени за деня на освещаването с доброволния труд и даренията на граждани на Варна, които живеят в местността „Пчелина”.

При освещаването на Кръста, кметът на Варна - г-н Иван Портних каза:

„Искам да благодаря на Негово Високопреосвещенство за прекрасната инициатива, свързана с тази светиня. В края на миналата година, с решение на Министерския съвет, правото на управление на терена бе прехвърлено на Община Варна. Предприехме тази стъпка, защото виждате състоянието на мястото към днешна дата – липсата на социализация, на достъп. В момента е възложено проектиране на обекта и обследване на собствеността на прилежащите територии, за да намерим най-лесен достъп до манастира. Работим за осигуряване на финансиране в новия програмен период, защото това място е неразривно свързано с нашата история и ние сме длъжни да го социализираме”.

Той допълни, че предстои създаването на инициативен комитет за възстановяване на манастира.

Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан се обърна към множеството християни в подножието на Кръста:

"За нас е чест на това високо място, в древната обител от 9 век, обителта на св. равноапостолен цар Борис Михаил Покръстител български, наречена Царски манастир „Св. Богородица”, на Неделя Кръстопоклонна, във времето на Великия пост, когато се покланяме отново на Кръста Христов, да осветим това величествено кръстно знамение. То свидетелства за светостта на мястото, което безспорно е свързано с обител - богата, разнообразна, открита и възобновена в разкопки в началото на 20 век. Благодаря на Всеподателя Бог, че е дал възможност това място да не се заличи – не само в историята, но и в духовността на този град и на тази епархия.

В тази благословена неделя извършваме краткия чин на освещаване на кръстно знамение. Виждаме събранието на богомолния народ на това място и осъзнаваме, че нашите скъпи предци са избирали най-красивите места в нашата родина, за да ги посветят на Бога и на св. Богородица. 

Няма по-свещено време за всеки християнин от времето на Великия пост. Колко е нашият велик подвиг във времето на този Велик период, зависи от самите нас, но Бог ни помага и винаги ни е помагал; и това, че се случва това събитие сега - не е случайно. Ние винаги мислим, че онези неща, които се случват в нашия живот, са под  благия промисъл на Бога. Имахме прекрасната възможност в тези дни достатъчно да се събираме в Божиите домове и извън тях: такъв е днешният повод и той ни дава възможност за размисъл и благодарност към онези хора, които са се потрудили, независимо кога във времето на своя живот, за да може паметта за тази света обител да бъде жива и днес.

Безспорно е, че в днешното сложно време, време на търсеж на човека, както винаги е било, но далеч по-различно от времето на 9 и 10 век, в 21 век Христос е същият. Човек в своето непостоянство във вярата, вярата, която започва в ума, но е присъща на сърцето, често губи надежда и любов, губи самия ориентир в живота си. Но все пак миналото е онова, което  свидетелства какво ще бъде бъдещето и настоящето на един народ. Нашата родина е била преимуществено от 9 век свързана с християнството. Малко са народите, които отбелязват 1150 години и повече от покръстването си, а ние и 1130 години от успението на св. Методий, архиепископ Моравски.  Това беше поводът да се издигне този кръст.

Аз всесърдечно благодаря на общинското ръководство в лицето на г-н Иван Портних, на всички негови сътрудници и дарители, на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” и онези места в нашата епархия със своите човеци, които спомогнаха да се осъществи това събитие. Няма как да не благодарим и за всичко онова, което ще произтича и занапред – може да е твърде амбициозен този проект, той може да се осъществи или да не се осъществи, но мисълта за подобна дейност, която ще бъде сътрудничество на отделни хора, вече дава основание да помислим как, защо и по какъв начин да се случат всички по-нататъшни действия. В крайна сметка, на това високо място /оттук се вижда целия град/ си даваме сметка, че св. цар Борис е  сред нас. Неговият образ е неминуемо свързан с тази територия. Образът на св. Седмочисленици е онази емблематична икона, която е над този град, над тази епархия и над България. Сигурно има още множество светии, чиито ръце са осъществили преводи на книги и различни действия, за да може ние да бъдем просветен народ и да четем словото Божие на български език. Но ако не бяха тези, първите, трудно щеше да се осъществи това. Така че това е напълно  достатъчен залог за надеждата ни и за работата ни, която предстои занапред.

Нека Бог да помага на всички нас, да завършим постния подвиг, да посрещнем Възкресението Христово. Св. Йоан Златоуст казва за Кръста: „Той е ключът към рая.” Това кратко определение изяснява всичко. Ако най-тежката смърт е кръстната, синът Божи я претърпя. Ако това беше оръдие на позорна смърт, на която осъждаха всички разбойници и съгрешили в смъртни грехове, то след като Несъгрешилият бе разпнат на Кръста, този кръст стана знак за спасение и надежда за всички християни.

Нека това осенение на светия Кръст бъде в днешния ден, на неделя Кръстопоклонна, над всички нас! И нека това събитие да даде упование и дръзновение за по-добри неща, които ще се случват постепенно за повече обединение на Божия народ!"

Още за Царския манастир - тук 
Неделя Кръстопоклонна - 2017 - тук

Още по темата
Още от Коментар

Преславският събор и значението му за българската история е темата на Младежкия ораторски форум през 2023 г.

30.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

В дните преди официалното честване в Преслав на 1130-та годишнина от Първия църковно-народен събор, във Варна се проведе училищният кръг на Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, младша възрастова група – 8 и 9 клас...

Алтернатива - юни, 2023

02.06.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Темата на броя – За Петдесетница и Светия Дух – конкретно насочва вниманието ни към наближаващия празник на Светата Троица. Светите Отци го наричат „заключителен празник”, защото с него завършва възсъздаването и обновлението на човека.

Библейски мотиви в богослужението в първите дни на Страстната седмица

10.04.2023 г. | Архангел.бг | Коментар

Над кои теми Църквата ни предлага да се замислим в богослужението през първите дни на Страстната седмица? Време за размисъл, но и за отговор на един важен въпрос: как се променям аз, знаейки, че за мене е дал живота Си Христос?

Какво се случва в центъра