Национален конкурс „Възкресение Христово” - 2020

25.02.2020 г.
Автор: Архангел.бг

Културно-просветният отдел на Светия Синод обяви началото на Националния конкурс „Възкресение Христово” за 2020 г. В Конкурса могат да се включат деца от 3-та и 4-та група на детските градини и ученици от 1-ви до 12-ти клас. Творбите трябва да са посветени на православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха.

Целта на конкурса е да стимулира творческите заложби и изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност и да утвърди любовта им към Православната църква и вяра. Да разшири познанията им за православния християнски празник Възкресение Христово – Пасха и да поощри интереса им към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника. Освен всичко конкурсът създава възможност и за популяризиране на православното религиозно възпитание и образование на деца и ученици в съвременното общество.

Категориите, в които децата и младежите могат да проявят своето творчество са:
Изобразително изкуство, Литература (поезия и проза) и Фотография. В Статута на конкурса се съдържат всички условия и насоки, които са задължителни за участниците и които ще подпомогнат тяхната подготовка в избраните от тях категории. (Вж. Статута)

Крайният срок за изпращане на конкурсните творби е 28.03.2020 г. Имената на наградените участници ще бъдат обявени на 15.04.2020 г. (Велика сряда) на Официалния сайт на Светия Синод, раздел „Новини” (www.bg-patriarshia.bg). Награждаването на участниците в Националния конкурс „Възкресение Христово” ще бъде на 17.05.2020 г. (5-та Неделя след Пасха – на Самарянката) в столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Статутът на Конкурса предвижда, след изтичане на изложбата на Конкурса, творби от разделите Изобразително изкуство и Фотография да участват в благотворителна разпродажба със социално-милосърдна насоченост към деца в нужда.

Светият Синод пожелава вдъхновение и благословен от Бога и успех на всички малки и големи участници във Великденския конкурс на светата ни Църква!

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Още от Събития

Храмов празник на Морски храм „Св. Николай Чудотворец”

04.12.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава празникът на храм „Св. Николай Чудотворец”. Да го отбележим с празнична вечерня и акатист към светителя на 5 декември, а в самия ден с Архиерейска света Литургия и военноморски ритуал с водосвет и молебен.

Откриване на изложбата „Св. Паисий Хилендарски: За ползата от историята”

20.11.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Изложбата ще открие Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С участие на хора на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Къде: Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” във Варна, ул. "27 юли" № 9. Кога: 21 ноември от 12:30 ч.

Празнична програма за Въведение Богородично в Духовно-просветния център

18.11.2022 г. | Архангел.бг | Събития

Наближава Въведение Богородично и в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” също тече подготовката за празника. Да отдадем почит на Божията Майка и да се погрижим и за духовната храна...

Какво се случва в центъра